Кирил трябва да бъде спасен! Проф, Кръстьо Петков

Преди месец от Белгия се обади Вим Скамп, учредител и говорител на Белгийско-Българската асоциация Бест2Б.Търсеше помощ за 11 годишния Кирил, българче от ромски произход, осиновено в Белгия. Кирил страда от рядко заболяване на кръвта и има нужда от трансплантация на костен мозък, като донори трябва да са от неговото биологично семейство. Процедурата за получване на разрешение за разкриване на тайната на осиновяването се оказа сложна. С помощта на български юристи и социални работници започнахме работа. Вярвам, че ще успеем. Убеждението ми идва от срещата с Кирил и неговото социално семейство, която имах в Ааршот, Белгия,

На гости при Кирил!

Заедно с Проф Жак Вилрокс, президент на Бест2Б и Вим Скамп пристигаме в Ааршот-малко градче близо до Льовен. Посрещат ни родителите на Кирил: Марк и Ингрид, както и близки на семейството.
Кирил е също тук-весел, общителен, добре възпитан. Не знае български, защото е напуснал родината на две години. Очевидно се е адаптирал към новото си семейство и се чувства отлично в тяхната-чиста, подредена и уютна-къща!

Всичко щеше да е прекрасно, ако не беше коварната болест! Кирил знае за нея и очаква да му помогнат. Засега посещава трикратно всяка седмица университетската болница в Льовен, където го поддържат с медикаменти. Но операцията е абсолютно належаща!

Междувременно домакините са задвижили спасителната акция. Апелът "Да спасим Кирил!" вече е нацонално известен в Белгия. Впечатляваща е хуманната/неподправена реакция на белгийските граждани. На обявлението в медите и в интернет за подкрепа са се отзвали стотици хора, с предложение за финансова и морална подкрепа. На 10 април в градската зала на Ааршот се проведе благотворителен концерт на известни артисти. На концерта е прозвучала и песента "Аз съв Кирил" написана от българското момче /слушах мелодията у дома на Кирил-той очевидно има талант!/

А ето и текста на песента /преводът е на Данела Атанасова, българка от Добрч, омъжена и работи в Белгия/М

Аз съм Кирил

И ето отново сам тук , в моята стая
в детското отделение на болницата.
Подреждам прилежно нещата си в шкафчето ,
Макар да ми е по добре у дома.
След малко ще мине докторат и ще ми каже:
Здравей , Кирил , отново ли си тук?
Те всички са много мили с мен
и все пак чувствам тъга

Рф: Аз съм Кирил и имам надежда
И каквото желая- не се купува с пари
Искам да съм здрав и щастлив
Не е ли това един хубав куплет?
Аз съм Кирил и съществуват толкова много неща
Толкова много неща , които искам да направя.
Аз съм Кирил и се чувствам шампион

Тук не съм никога съвсем сам
има толкова хора покрай мен.
Преди всичко мама и татко-
те са винаги до мен
Чувам почукване на вратата-
Батко-както винаги в добро настроение
влиза в стаята усмихнат:
Ех този наш Кирил , добър ден

Опитвам се да съм силен , доколкото мога
Не винаги успявам , но какво от това.
Само да знаеш как понякога се чувствам.
Толкова е трудно, но аз се държа
Никога не се предавам
Имам толкова много надежда-това е най - важното
Благодаря ви за подкрепата!

Белгийските ни приятели се показаха като една задружна и състрадателна общност. Остава да видим как ние, българите ще се включим в акцията за спасяването на едно дете.
Родено в България; оставено от родителите в социален дом в Добрич!
Отгледано с много любов от белгийско семейство!