Главоблъсканицата на Пол Кругман: как Еврозоната ще се измъкне от кризата?

Проф. Пол Кругман излезе в своя блог с кратък предварителен коментар за т.нар.спасителен план /"Draft eurozone proposal document"/, приет на срещата на лидерите на страните от Еврозоната.
Нобеловият лауерат предлага интересна главоблъсканица за политиците и експертите, които са се нагърбили с тежката мисия да намерят верен изход от една безизходна ситуация /виж превода на въпросния коментар/;
Аз лично нямам логичен отговор на сакралния въпрос, който поставя Кругман? А вие!

"Телеграф" публикува проекта на спасителния план на Еврозоната за Гърция.Финансовото инженерство е дело на Rube Goldbergish и е неубедително.Ето какво ме впечатли:

------------------------------------------------------------
т.9:
"Всички държави членки на евро зоната ще се придържат стриктно към съгласуваните фискални цели, ще подобряват конкурентноспособността и ще се справят с макроикономическите дисбаланси. Дефицитите във всички страни, извън тези, работещи по програмата, ще бъдат свалени под 3% най-късно до 2013 г."
----------------------------------------------------------------

OK, значи ние изискваме сурови ограничителни мерки в страните, намиращи се в дългова криза; междувременно, ние също ще имаме сурови ограничения в страните, които не са в дългова криза.
Отгоре на всичко, ЦКБ вдига лихвените равнища.
Следователно, търсенето ще бъде подтискано в икономиките и на двете групи страни: кризисните и не-кризисните; това ще доведе до възстановяване чрез... какво?
Сериозните Хора са решени да съсипят всички развити икономики в името на предпазливостта.
* * *

Коментар от Проф. Кръстьо Петков

Междувременно г-н Симеон Дянков в интервю пред Си Ен Ен заяви, че България сваля от приоритетите на своя дневен заявеното намерение да се кандидатира за член на Еврозоната. Очевидно Мисионера се е стреснал от безизходицата, в която изпаднаха водещите икономики и политическите лидери на ЕС, след поредицата от опити да спрат верижната дългова криза - в Гърция, Ирландия, Португалия / и симптоматичните сигнали за нови дестабилизации идващи от Испания и Италия/.Мантрата "Ние сме добре-другите да се поучат от нас!" вече е взета на въоръжение от неуморния реформатор, който предпочита да говори с европейските си колеги чрез...американски медии.

Новата пиар инициатива на г-н Дянков обаче поражда няколко въпроса:
Първо, съгласувана ли е неговата позиция за промяна в стратегическата цел "Членство в Еврозоната" с правителството и премиера?
Второ, какви политики по-точно развитите европейски страни може да заимстват от България, при положение, че тя е страна с Валутен борд и е окупирала твърдо дъното на класациите по размер на БВП на глава от населението, конкурентноспособност, заплати и пенсии, инвестиционна и индустриална динамика и т.н.?
Трето, слепи ли са социалните партньори и опозицията- като се има предвид, че финансовият министър ВЕЧЕ прокара чрез промените в закона за бюджета /т.е. през задния вход/основните си идеи за промени в конституцията, които биха бетонирали неговата ултра-неолиберална фискална политика!

И един последен въпрос в тази поредица: всъщност кой стои на кормилото на националния кораб: премиерът /както е по конституция/ или финансовият министър, както е на практика/? Докато първият участва в перманентен медиен/пиар театърв Брюксел и София, вторият взе решение и обърна курса на кораба на 180 градуса: встрани от еврозоната и от Пакт "Евро-плюс".

Длъжен съм да отбележа, че от чисто финансово-икономическа гледна точка, Мисионерът Дянков е прав да коригира курса, макар и със закъснение от близо две години:
- Пактът натоварва БГ-икономиката с непосилен товар /неизгодни и безполезни от гл.т. на крайния ефект, плащания/;
-флотилията на Еврозоната, водена от флагманите Германия и Франция, окончателно затъна сред подводните рифове на световното финансово море.