КОЙ БЕШЕ ИСУС? /Йохан Галтунг/

Превод на публикация в "Other News"

* * *

Църквата не беше препълнена както обикновено за среднощната служба на бъдни вечер.
Но ритуалът се разви по същия начин както, през вековете, около Джон 3:16 „малката библия”, „"Защото Бог толкова възлюби света, че даде своя единствен син, така че всеки, който вярва в Него, не погине, но да има вечен живот”. И свещеникът заговори за две паралелни коледи, едната духовна, от библията, и една материална с подаръци, храна и пиене.

Възможно ли е да има и двама паралелни Исуса, един Христос, а другият революционер, биещ се с римската империя и нейната елитна клиентела в превзетата провинция през 63 пр.Хр.? Матиас Шулц (Der Spiegel 17 2011). Има теолози и историци, които също развиват тази теза, изучавайки революционния Исус, който е смущаващо близък на вид и действия до родения две хилядолетия по-късно Че Гевара, също борещ се с империя, бидейки убит от имперски клиенти.

Един известен, но проблематичен цитат от библията задава тон за тази перспектива за Исус: „Не си въобразявайте, че съм дошъл, за да донеса мир на земята. Не, по-скоро меч” (Матю 10,34)

Мирният Исус

Той пристига от Назарет в бунтовната провинция Галилея и решаващите събития се развиват в Йерусалим, в Юдея, където Понтий Пилат е бил губернатор на части от римската империя.

Версията в библията, която е представена от църквата и се предполага, че в нея вярват 2.2 млрд. християни (и се отхвърля от 1.6 млрд. мюсюлмани) е свързана с мирния Исус, сина на Господ, който е жертвал себе си, за да се опростят греховете ни, пречиствайки нас и давайки ни втори шанс, обвинен в престъпления, които не е извършил, убит на кръста, умиращ на деветия час, съпроводен със земетресение, отваряйки криптите и събуждайки мъртвите. Също както и той самият.

Историята на страстта, логическото продължение на непорочното зачатие и нежната сладост на майка му Мария.

Но библията има неясноти, археолози и историци са направили много разкрития в последните години. Кратко обобщение:
• Исус е отхвърлил финансовата система в храма на Йерусалим;
• Исус е насърчавал бойкот на данъците;
• Исус е имал апостоли и последователи от замък, известен с насилие;

Храмът

Той влиза с учениците си в огромния храм с размери 262м на 262м, предпазливо разделен на части само за евреи, за хора, които не са евреи, за жени, за мъже и само за свещеници и за най-свещените.

Той пребори обменителите на пари, от римските монети използвани от многото поклонници връщащи се за Пасха, за да отпразнуват избраните хора, бягащи от Египет за сребърен шекел. Още повече, той е разпространил конкретно политическо съобщение за евреите в една федерално структурирана страна, независима от Рим, с апостоли за лидери.

А какво ще каже за себе си? Когато е попитан от Понтий „Ти ли си кралят на евреите?” Исус отговаря, „ Да, това е както казвате” (Марк 15,2). Исус от Назарет, Кралят на евреите е подигравателното му название, но това може би е точно както той се е възприемал.

Политика

Това е политика. Той може да е вярвал в паралелната история за кралството в нас и за задгробния живот във формата на рай, така и за независимостта, която започва в нас, да бъде реализирана нататък. Той не е бил единственият бунтовник. Имало е много и в днешно време сигурно щяха да ги нарекат „терористи”.

Прочетете бунтовническите актове в храма срещу парите – Мамон – и духовен център на силата за момент с палестински очи и заместете Рим с Вашингтон за най-висшето еврейско духовенство и най-висшите израелски политици; прочетеното за Исус се превръща в съвременна политика. Дори федерацията.

А методът: Исус е окуражавал последователите си да продават дрехите си, за да купуват мечове, ако нямат такива. (Люк 22,36)

Конфронтацията

След като се конфронтира с цялата система в храма, полицията на храма е дошла и е Исус е арестуван в Гетсиманската градина. По-малко от 24 часа по-късно той вече е мъртъв.

Първо е бил разпитван от висшите свещеници, Каиафа го попитал дали е Месията, Исус потвърдил. След това, в ранните часове на деня, Исус е предаден на Понтий Пилат в качеството му на губернатор на Юдея, от свещениците.

Понтий, описан като мек губернатор който е оставил решението за разпъване на Исус на кръста на тълпата (за евреите), което е довело до началото на анти-семитизма (поради убиването на Исус). Обратното обаче сочи изследване, което го показва в светлината на тиранин, който е постъпвал така и преди – прибягнал е до брутално убийство.

Но тази истина е скрита в евангелията много отдавна, когато главната грижа е била да се разпространят ученията на един благ Исус през цялата римска империя. Както казва Шулц – политикът Исус не е успешен. Но, утешителният и състрадателен божи син е успял и до ден днешен.

Палестина

Що за крал би бил Исус в една освободена федерална Палестина? Никога няма да разберем. Знаем много за политика Мохамед, управляващ град-държава Медина за 10 години, от 622 г. до смъртта му през 632 г. Обаче за Исус знаем главно против какво е бил, но не и за какво е бил, политически.

Движение Окупация

Може ли това да е една от многото причини, поради които толкова много западни движения са слаби откъм алтернативи? Вземете „Движение Окупация”; хора, които през деня прочистват храма на Уол Стрийт и са против алчността, а последния ден фарисеите и страданията на бездомните.
Те ходят по стъпките на Исус. Още повече, може би това е едно от престъпленията на комунистите – те са знаели прекалено добре какво са искали? Къде е кралството на рая, мистерията, неизвестното да бъде разкрито, второто, паралелният Исус?

Среднощната служба приключи. Събраха парите. И никакво бъдеще на земята не беше разкрито.

*Проф. Йохан Галтунг е ректор в TRANSCEND Peace University-TPU и е написал „Краха на американската империя – а после какво?”. Има докторантура по математика и докторантура по социология и е получил няколко награди, включително Right Livehood Award (по-известно като Alternative Nobel Peace Prize) през 1987 г.