Путин срещу олигарсите: развръзката наближава!

Препечатвам в блога една сензационна статия, която получих по електронната поща:"Putin's oligarch killer".Публикувам я , заедно с разрешението на издателя на "Other News" без промени, на оригиналния език, на който е написана. Помествам също и: а/копие на оригиналната заповед на премиера Путин; б/превод на статията на Дж. Хелмер на български език.
Специални благодарности към А.Захариев за помощта при подготовката на двата материала/

Авторът на статията John Helmer, дългогодишен наблюдател на бизнес събитията в Москва, коментира една секретна заповед на премиера Владимир Путин от 28.12.2012 г., в която се нарежда на вицепремиера Igor Sechin в срок от два месеца да проведе пълно разследване на участниците в мега-корпоративните мрежи на Русия. По-конкретно: на взаимовръзките между явните и неявните играчи, разпределението на акции и постове /вкл. с участие на роднини/,платени и укрити данъци, доказателства за произхода на доходите и т.н. и т.н.

Джон Хелмър определя инициативата на Путин като подземен трус, който ще остане в историята на Русия и след векове. Заедно с това секретната заповед е превантивен контраудар срещу опозицията в навечерието на президентските избори. Путин играе в полето на опозицията и отнема нейните послания за демонтаж на олигархичната система, констатира авторът.

Кои корпоративни стректури са обект на проверка? Ето списъка, цитиран в статията /в нея също е даден линк за запознаване с детайлите на заповедта на премиера Путин, изтекла в мрежите преди дни/:
---------------------
Rosatom; Inter RAO UES; RusdHydro; Irkutskenergo; Gazprom; Transneft; Sovcomflot; Russian Railways; Aeroflot; Rostelecom; Sberbank, VTB,Vnesheconombank.
-----------------------

Ще отидат ли толкова далеч Путин и неговият заместник? -пита авторът на сензационния коментар?
Отговорът на този риторичен въпрос ще узнаем буквално след дни!

Ясно е едно: лидерите на великите сили са тръгнали на кръстоносен поход срещу финансовата олигархия, която през последните години си присвои функции на държавата и установи Диктатура на Парите /чиито произход и натрупване не отговарят на традициите и законите на демократичните общества/. Наскоро и премиерът на Англия Дейвид Камерън поиска бонусите, заплатите, дивидентите и другите източници на доходи на банкерите да бъдат включени в публичен регистър, за да има обществен контрол върху явния и сенчестия бизнес; Президентът на САЩ Барак Обама подготви закон, реализиращ т.нар. правило на Пол Волкър, с който се въвеждат по -строги /иначе казано-ннормални/ правила за банкова дейност. Време е този процес на нормализация да стартира и в България.

Както става ясно, проектозаконът "Дянков" , регламентиращ лихвената иполитика и таксите на банките в България също е готов и ще бъде оповестен на 5 март, 2012 г. Както се казва в такива случаи:"Наслука"!
/Проф. Кръстьо Петков/

Капанът за олигарси на Путин

От Джон Хелмер, списание Times - Азия

Когато археолозите на следващото хилядолетие правят разкопки те ще намерят следи от тектонични размествания и повратна точка в историята на Русия, които се състояха между 28 декември и 25 февруари.
Това е от деня, когато министър председателят Владимир Путин подписа държавна заповед номер VP-P13-9308 и възложи на заместник министър председателя Игор Сечин да отговаря за изпълнението и, до деня, когато адвокатът и влиятелен блогър Алексей Навални публикува списък с имената на най-големите олигарси в страната (както и в Швейцария) като цел на политическата опозиция – след като Путин спечели президентските избори.
Речта на Навални от митинга състоял се миналата събота [25 февруари] в Санкт Петербург отбеляза първия път, в който олигархията и самите олигарси, а не Путин, са станали фокус на обществените опозиционни движения. Навални назова различни техники за идентифициране на тези хора, макар и да не спомена конкретни имена.
Заповедта на Путин предшества изказванията на Навални и отне време на политическата опозиция да я разбере. Ако бъде приета, тя ще бележи началото на края за олигархичната система, която властва в Русия след падането на комунизма. За да разберем колко ще е значимо това може и да не ни е нужен дълъг период от време. Но, ако това се случва, то Путин вече е победил опозицията в собствената й игра. Тоест, ако опозиция срещу олигарсите беше играта на опозицията.
Знаем, че още преди 30,000 години, катерици от Ледената Епоха са бродели из Сибирската тундра и са правели същото, което техните по-малко космати, по-малко зъбати потомци правят и до днес - заравят плячката си от лешници и семена в хралупи скрити от хищници.
Външният вид и навиците на огромната Сибирска Катерица (Cronopio dentiacutus) са известни на учените от доста време. Но неотдавна група руски учени откриха, че семената в хралупите могат да бъдат регенерирани от най-новите техники в сферата на генното копиране и лабораторно култивиране. Първото растение отгледано от запасите на Катерицата е наречено silene stenaphylla.
Ако руските учени могат да регенерират silene, някой ден може би те ще върнат и съблезъбата Катерица. И ако успеят да постигнат и това, то ще бъде лесно да регенерират и руския олигарх от периода на 2012. Но нека първо да видим дали той може да бъде затворен в леда и дали това, което е скрил може да бъде намерено.
Заповедта на Путин от 28 декември е криогенна в същия този смисъл. Въпреки че още я няма в официална форма, тя изтече в Интернет с кодовото название 21123033.doc и беше публикувана тук:
http://www.scribd.com/doc/78986674/Order-No-VP-P13-9308-of-28-December-2011
Документът съдържа седем страници с писмените инструкции на Путин, с поверителни заповеди до Сечин и неговия щаб и група формуляри, които трябва да бъдат попълнени от държаните компании, които представляват цел на разследването от страна на министър председателя. [Копие от документа вижте в приложения PDF файл.]
Държавните компании включват "Росатом" - урановият минен и горивен холдинг, "ОАО ИНТЕР РАО"- електрическия холдинг, "РусХидро" - производителят на хидроенергия; "Иркутскенерго" - югоизточен регионален доставчик на електричество; "Газпром", "Транснефт"- нефтопроводната компания, „Совкомфлот”- държавната търговска флота, "Russian Trans", "Аерофлот", "Ростелеком"; и трите държавни банки – "Сбербанк", "Банк ВТБ", "Внешекономбанк".
Нито една фирма собственост на олигарх не фигурира в списъка, но изискванията за разкриване на информацията се простират до тях, защото те са основните консуматори на евтино електричество, на благоприятни тарифи за железопътни и танкерен превоз и най-важно - на големи заеми, които да прикриват тяхната задлъжнялост.
Според текста на заповедта на Путин, неговите следователи трябва да „внимават за непълни отчети за приходи, активи и имотни задължения на високостоящите в управата на фирмите”, да събират съдебни доказателства и ако е необходимо „свидетелства за приходи, активи и имуществени задължения на управленските екипи, включително и членове на Бордовете на директорите или Надзорните съвети”.
Крайният срок за разкриване на тази информация е 30 декември 2011.
Освен това е наредено разследване на „информация предоставена на управителните органи за наличието на конфликт на интереси и други злоупотреби свързани със заеманите постове”. Крайният срок за попълването на декларациите на конфликт на интереси е 10 януари 2012.
Накрая, Путин е прибавил и своя капан за олигарси, толкова прикрит, че не бе забелязан от никой почти два месеца. На ръководствата и бордовете на директорите на националните компании е наредено да изброят главните им работни, търговски и заемни споразумения „за да гарантира безусловното разкриване на контрагенти; настоящата информация за връзка с цялата верига от собственици (на контрагентите), включително и бенефициентите (включително и крайните) с потвърждаване на съответните документи и да предоставят определената информация на съответния изпълнител от федералните агенции.
Заповедта се отнася както за заеми в миналото от трите държавни банки, така и за револвиращи кредити, акционерни споразумения за сигурност и нови кредити, за да може за първи път Путин да ревизира „информация за връзка с цялата верига от собственици, включително и бенефициентите (включително и крайните) с потвърждаване чрез съответните документи.”
Наказанието за неспазване на крайния срок 10 януари, или при неясно разкриване на информация „във връзка с цялата верига от собственици, включително бенефициентите”, е забрана за „подписване на нови договори и ... прекратяването на настоящите такива.”
От заповедта на Путин става ясно, че следователите търсят отдавна подозираната, отдавна докладвана връзка между олигархичните собственици на петролната, газовата, добивната и металообработващата индустрия, държавните банки и държавните енергийни и транспортни услуги, от които са си осигурили ниски разходи в страната, с цел да постигнат много по-големи приходи офшорно, които после са превърнати в акционерен капитал или върнати обратно.
Що се отнася до мрежата от връзки, която ще бъде разкрита от страната на държавните компании, заповедта на Путин изисква разкриване на мрежи от сдружения между длъжностни лица и бенефициенти; съпрузи, деца и други семейни членове или лица, които са поставени в прикрити тръстове и позиция да държат торбите с пари; и вериги на офшорни парични потоци, подобни на тези документирани наскоро в делата на Върховния Съд на Обединеното Кралство със Сергей Франк и неговия Совкомфлот, с Роман Абрамович и с Олег Дерипаска.
Дали Путин и Сечин ще стигнат до края след 4 март? [денят на президентските избори в Русия]
Въпросът препъна кандидата за президент на Комунистическата Партия - Генадий Зюганов, който още на е атакувал олигарсите директно. Вместо това той призовава за национализация на руските мини.
Речта на Навални в Санкт Петербург на 25 февруари не спомена името на Путин. Вместо тона тя беше насочена срещу олигарсите, които са ядрото на това, което той нарича „партията на измамниците и крадците”, започвайки, по негово описание, с търговеца на суров петрол, живеещ в Швейцария; доставчика за тръби на Газпром, който иска цени седем пъти по-високи от разходите; жената, която направи своя син милиардер; севернокавказкия клан; крадците, които фалшифицираха изборите през 1996; и търговците на леки метали.
Това са обвинения срещу Геннадий Тимченко, Аркадий Ротенберг, Димитри Пампиански, Алексей Мордашов, Андрей Комаров, Анатоли Седих, Валентина Матвиенко, Сюлейман Керимов, Рамзан Кадиров, Михайл Ходорковски, Олег Дерипаска, Михайл Прохоров, Искандер Махмудов и много други.
Ако заповед VP-P13-9308 има за цел да постигне един руски вариант на Bill of Attainder срещу тази група, то опозицията бе надиграна по начин и в степен, която никой не смяташе за възможна. [Bill of Attainder - обвиняване в престъпление и постановяване на наказание за лице или група лица чрез закон, без съдебен процес]
----------------------------------
Джон Хелмер е дългосрочен кореспондент в Москва от 1989, специализиран в отразяването на руския бизнес.
Бележките на преводача са поставени в квадратни [ ] скоби.
Превод: А. Захариев

* * *

Putin's oligarch killer

By John Helmer* - Asia Times

MOSCOW - When the archaeologists of the next millennium excavate, they will find the evidence of a tectonic shift and turning-point in Russian history that took place in the two months between December 28 and February 25.

That's from the day Prime Minister Vladimir Putin signed government order number VP-P13-9308, and instructed Deputy Prime Minister Igor Sechin to supervise compliance; to the day when lawyer and prominent blogger Alexei Navalny listed the most powerful oligarchs in the country (Switzerland too) as the target of the political opposition - after Putin wins the presidential election.

Navalny's speech at last Saturday's St Petersburg rally marks the first time the oligarch system, and the oligarchs as individuals

rather than Putin, have been made the public focus of the opposition movements. Navalny himself named the lines of business to identify the individuals, though he didn't name names.

Putin's order predates Navalny's, and it has taken time for the political opposition to understand it - if implemented, it marks the beginning of the end of the oligarch system that has dominated Russia since the collapse of the communist system. Just how significant this is may not require a glacial span of time to uncover. But if it is happening, Putin has already beaten the opposition to their own game. That is, if opposition to the oligarchs was the opposition's game.

More than 30,000 years ago, we now know, Ice Age squirrels roaming the Siberian tundra did what their less furry, less toothy descendants still do today - bury their loot of nuts and seeds in treasure chambers safely hidden from predators.

The appearance and habits of the giant Siberian Squirrel (Cronopio dentiacutus) have been known to scientists for some time. But what has recently been achieved by a group of Russian scientists is that the seeds he stored away can be regenerated by the latest in genetic copying and laboratory cultivation techniques. The first plant to be grown from Cronopio's stash is called silene stenaphylla.

If Russian scientists can regenerate the silene, one day they think they will be able to turn out the sabre-fanged Cronopio. And if they can achieve that, it should be a breeze to regenerate the Russian oligarch circa 2012. But first let's see if he can be locked away in the ice, and his loot retrieved.

The Putin order of December 28 is cryogenic in this very sense. Not yet available in an official form, it has been leaked with the code 21123033.doc, and published here.

The documentation includes seven pages of Putin's signed instructions, with cover orders to Sechin and his staff, and a set of disclosure forms to be filled in by the list of state companies identified as the targets of the prime minister's investigation.

The state companies include Rosatom, the uranium mining and uranium fuel holding; Inter RAO UES, the electricity holding; RusdHydro, the hydroelectric power producer; Irkutskenergo, a southeast regional supplier of electricity; Gazprom; Transneft, the oil pipeline company; Sovcomflot, the state shipping company; Russian Railways; Aeroflot; Rostelecom; and the three state banks - Sberbank, VTB and Vnesheconombank.

No oligarch-owned business is identified in the lists, but the disclosure requirements extend towards them because they are the principal consumers of cheap-rate electricity; of advantageous railway and tanker tariffs; and most important of all, of large bailout loans to cover their indebtedness.

According to the text of the Putin order, his investigators are to "pay attention to the incomplete reporting of income, assets and property obligations of senior management", and to collect for forensic follow-up, if need be, "certificates of income, assets and property obligations of the management team (including members of boards of directors (Supervisory boards)) in full and in accordance with the filing procedure ... (Appendix 1 to this list)." The deadline for those disclosures was December 30, 2011.

Next, investigation has been ordered of "information submitted to the governing power of the organization, for the presence of conflict of interest and other abuses associated with the position held." Deadline for filing the conflict of interest disclosures, January 10, 2012.

Finally, Putin added his oligarch-killer, so subtle it has been missed by almost everyone for two months. The state company managements and board directors were ordered to list their principal operating, trading and borrowing agreements "to ensure the unconditional disclosure of counterparties; the current contract information for the entire chain of [counterparty] owners, including beneficiaries (including, final ones) with confirmation of relevant documents and to submit the specified information (in electronic format in the form contained in Appendix 3 to this list) to the appropriate federal agencies executive (Annex 2 to this list)."

The order extends backwards into past borrowings from the three state banks, as well as forward into loan rollovers, shareholding security pledge agreements, and new credits, so that, for the first time, Putin will be able to review "disclosure of information to the contractor for the entire chain of owners, including the beneficiaries (including end-beneficiaries) with confirmation by the relevant documents."

The penalty for failing to meet the January 10 deadline, or for failing to disclose comprehensively "in respect of the whole chain of owners, including beneficiaries" is a ban on "the conclusion of new contracts and ... termination of existing contracts."

The Putin order makes clear the investigators are looking for the long-suspected, long-reported links between the oligarch owners in the oil, gas, minerals and metals industries, the state banks, and the state power and transport utilities from which they have secured low domestic costs, in order to achieve much larger profit margins offshore, which have then been shared or kicked back.

As for the network of affiliation that is to be opened and exposed at the state company end, the Putin order requires disclosure of networks of affiliation between officials and beneficiaries; wives, children and other family members or nominees who have been placed in concealed trusts and bag-holding positions; and chains of offshore cashflows, the likes of which have recently been documented in the UK High Court trials of Sergei Frank's Sovcomflot, of Roman Abramovich, and of Oleg Deripaska.

Will Putin and Sechin go so far after March 4?

The question has wrong-footed the Communist Party candidate for president, Gennady Zyuganov, who has yet to attack the oligarchs directly. Instead, here he is calling for the nationalization of Russia's mines.

Navalny's St Petersburg speech on February 25 didn't mention Putin's name. Instead he focused on the oligarchs as the core of what he's been calling the "party of swindlers and thieves", starting with what he identified as the crude oil-seller living in Switzerland; the pipe-seller to Gazprom billing at prices that are seven times greater than cost; the woman who made her son a billionaire; the northern Caucasus clan; the thieves who falsified the 1996 election; and the traders of light metals.

These are allegations against Gennady Timchenko, Arkady Rotenberg, Dmitry Pumpyansky, Alexei Mordashov, Andrei Komarov, and Anatoly Sedykh; Valentina Matvienko; Suleiman Kerimov and Ramzan Kadyrov; Mikhail Khodorkovsky; Oleg Deripaska, Mikhail Prokhorov, Iskander Makhmudov, and many others.

If Order VP-P13-9308 is intended to provide the particulars of a Russian-style Bill of Attainder against this lot, the opposition has been trumped in a fashion and to a degree no-one has thought possible.

*John Helmer has been a Moscow-based correspondent since 1989, specializing in the coverage of Russian business.

-------

"Other News" is a personal initiative seeking to provide information that should be in the media but is not, because of commercial criteria. It welcomes contributions from everybody. Work areas include information on global issues, north-south relations, governance of globalization. Roberto Savio
//Reproduction in whole or in part without permission is prohibited, article sent for information purposes.//

AttachmentSize
PDF icon Zapoved_Putin_VP_P13_9308.pdf1.76 MB