Хроника на едно денонощие, доминирано от темата за алчността на финансовите елити /Проф. Кръстьо Петков/

Откровено казано, не съм предполагал, че стартирането на гражданската инициатива за промяна в чл. 417 от ГПК, с което да се отнемат привилегиите на банките да събират по извънсъдебен път вземания от свои "неизправни" клиенти, ще предизвика такъв медиен и обществен интерес. Очевидно ножът не е само опрял до кокала - но, както казваше наш известен писател, го е пробол и е предизвикал нетърпими болезнени реакции.

Това стана ясно на днешната пресконференция в София-прес, организирана от инициаторите на гражданското движение и на подписката за промяна на скандалния член от ГПК, приравняващ банките с държавата и общините, когато трябва да се събират пари от потребителите /виж. публикуваните по-долу линкове към публикациите и коментарите в българските медии, посветени на темата на пресконференцията/

Но моята изненада беше многократно по-голяма, когато по телефона от агенция за разнасяне на поща ми съобщиха, че адвокати, пълномощници на две чуждестранни банки, опериращи в България, са ми изпратили "Покана-предупреждение"/!?/ . В писмото ни повече, ни по-малко, се изисква да сваля от блога публикациите, засягащи банковите измами. По-конкретно, да скрия от общественото мнение статията на адвокат Веска Волева, посветена на т.нар. криминално банкиране, базираща се на конкретни казуси /читателите на блога може да се запознаят с текста на този "уникален" документ на банковите пълномощници, който публикувам като прикачен файл /.

Държа да отбележа, че подобно искане за автоцензура на писания в медии не съм получавал от 1986 г. досега.

И тъй като аз лично не съм влизал в персонални и конкретни институционални спорове с която и да е банка, "Покана/та-предупреждение" на наетите адвокати ме постави в деликатна ситуация на морален и професионален избор: да се стъписам от заплахата и да цензурирам Волева; или, позовавайки се на националните и международни норми, гарантиращи свободата на словото и мненията, да продължа дебата, в т.ч. на страниците на моя блог.

Реших да направя второто, което ме накара да се обърна към двамата адвокати с "Отворено писмо" /поместено също като прикачен файл/. Предлагам нещо, което ми се струва разумно, демократично и ненакърняващо ничия персонална и институционална репутация: да публикувам становище/опровержение от засегнатите банкери, без да променям или коментирам на същата страница техните аргументи.

Чакам отговор на моята любезна покана! След което дебатът ще продължи.

Що се отнася до искането на адвокатите да спра публикации в други медии, то е извън моите ресурсни възможности и властови правомощия. И никак не се вписва в личното ми разбиране за свободата на словото в една демократична държава, каквато е по конституция България.

Денонощието, доминирано от банковата тема, включваше и една вечерна дискусия в УНСС със студенти , осъществена по инициатива на "Клуб на социолога". Бях медиатор, коментирахме филма на Майкъл Мур "Капитализмът: любовна история".

В продължение на три часа изпитах невероятно емоционално и професионално удоволствие, проследявайки една след друга сюр/реалистични картини и коментари за финансовите измами в страната на неограничените възможности, сътворени от един велик мувимейкър. Удоволствието се подсили от свежите, откровени и интелигентни интерпретации на моите студенти. Те демонстрираха друг мисловен свят, контрастиращ на илюзорната, белязана от необуздана алчност българска квазикапиталистическа реалност /тип "Социална джунгла"/. Студентите са още млади и неопитни, но имат сломяващо предимство: бъдещето е тяхно!

Моето денонощие приключи с четене на статията, посветена на секретната заповед на Владимир Путин да се разследва до дъно дейността на руската финансова олигархия. Реших да я публикувам на блога - като информация и стимул за онези, които са се примирили, че животът им е неизбежно белязан от финансови грабежи, властово подтисничество и социална несправедливост, въведени като норма от Владетелите на Парите!

Така че на читателите на блога казвам: до скоро приятели!

На журналистите, отразили днешната пресконференция дължим голяма благодарност.А на екипите на телевизия "Канал-3" и Радио "К2" - искрено признание за куража и професионализма, с който отразиха на живо едночасовата пресконференция!

***

Желаещите да проследят пресконференцията на живо,както и коментарите в медиите, може да сторят това, ползвайки следните линкове:

---------------

http://www.sofia-press.com/политика-и-общество/общество/граждани-се-обединяват-срещу-политиката-на-банките

Тук е аудиозаписът на пресконференцията !

----------------

Други медийни коментари:

Проф. Кръстьо Петков: Европа ще ни попита защо си играем с резерва като
с огън
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=864252

http://www.lev.bg/view_article.php?article_id=59837

http://imotivarna.info/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81...

http://www.darikfinance.bg/novini/72659

http://www.sofia-press.com/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0...

http://novini.dir.bg/news.php?id=10664659

http://vevesti.com/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%...

-------------

Неправителствени организации искат промяна на ГПК заради банките
2 март 2012 17:07 | Марта Младенова |

Банките да бъдат лишени от правото си да събират вземания наравно с общините и държавата - за това настояха представители на различни организации, които ще организират и подписка за промени в Гражданско-процесуалния кодекс, където е регламентирано това право на банките. В интервю за Дарик проф. Кръстьо Петков, който подкрепя инициативата, заяви, че по този начин ще бъде отнета възможността банките да осъществяват тормоз на своите клиенти. Петков настоя и за повече права за БНБ и финансовото министерство при регулацията на сектора.

Банкери участват паралелно и във фирми за събиране на вземания, като по този начин принуждават клиентите си или да плащат непосилни лихви, или да останат на улицата, обясни проф. Кръстьо Петков. Затова започва събирането на 50 000 подписа, с които да бъде поискана промяна на спорните текстове.

„Картаген ще бъде разрушен. Не апелирам към физическа война и насилие, но това е онази крепост, в която са се скрили господа банкерите и благодарение на нея са стигнали до безпрецедентни случаи. Имаме документацията за това – за оказване на натиск психологически и всякакъв на техни клиенти", каза той.

Петков е категоричен, че формирането на банковите лихви трябва да стане на базата на междубанков индекс и добавка, която е формирана прозрачно, а не на принципа „каква печалба искам". Експертът допълни, че за увеличаването на лихвите допринася и повишеният риск от стопяването на фискалния резерв и предупреди: „Вече ние сме приели, че ще има надзор от Европейската комисия, отказали сме се от бюджетен суверенитет и рано или късно ще бъде поставен и този въпрос – благодарение на какво вие крепите вашите плащания. Пипайки резерва. Моментът „Лиман брадърс" за държавата се приближава".

Според проф. Кръстьо Петков решението на проблема идва с подобряване на събираемостта в хазната.

---------------