Синдикалисти срещу пазарни фундаменталисти: пореден /но не последен/ сблъсък!

Публикувам две информации на News.bg по повод на просконференцията на ИПИ за причините, последиците и възможните контрамерки за растящата безработица в България и ЕС, както и острата реакция на президента на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев срещу поредната атака на икономистите от "Люпилнята на Джордж Сорос" срещу социалните права на работниците и служителите. Моят коментар по възникналия спор ще бъде публикуван в блога до края на седмицата! /Проф. Кръстьо Петков/

* * * News.bg /24.4.2012/

Лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев атакува остро Института за пазарна икономика. След срещата си с президента Плевнелиев той бе помолен да коментира изнесените по-рано днес от ИПИ данни за предстоящата рецесия в България. Освен това от института констатираха, че трудовото законодателство в България е закостеняло и не способства за създаването на нови работни места.

„Ние сме сериозна институция и не можем да коментираме някакви случайни граждани, които са се събрали в някаква стаичка и са се назовали с някакво гръмко име", заяви Тренчев. Ако бяха професори от УНСС или Софийския университет да се опитаме да вземем някакво становище, но това са измислени хора, храненици на Сорос и на редица такива съмнителни лица и затова под нивото и достойнството ни е да ги коментираме, заяви още синдикалистът.

По думите му това са хора, които не са правили баланс и бюджет дори на павилион, камо ли пък на завод и са тръгнали да дават акъл на държавата.

„Това са група от някакви измекяри, които постоянно търсят контакт със силните на деня и се опитват да им внушат колко големи капацитети са", добави още

Тренчев. Иначе от КТ „Подкрепа" са предложили на президента Росен Плевнелиев да бъде създаден консултативен съвет по социално-икономическите проблеми. Тренчев обясни, че идеята е в този съвет да се включат и синдикатите и работодателите. От своя страна Росен Плевнелиев е определил идеята като много интересна и е обещал да бъде обсъдена. По време на срещата са обсъдени редица основни проблеми в страната като пенсионните модели, здравеопазването, както и проблемите в контекста на програмата 2020.

„Апелирахме към президента да използва своите макар и стеснени правомощия и морална тежест и да се произнесе по спора по Сребърния фонд, защото това, което е намислено е много рисковано", заяви Тренчев и добави, че въпреки реакцията на българското общество и на Европа Симеон Дянков упорства в своите идеи да похарчи тези пари на всяка цена. И синдикалисти, и държавния глава са изразили желание това сътрудничество да продължи за напред като с течение на времето се развива и усъвършенства.

* * * News.bg /24.4.2012/

Нивото на безработица в България най-вероятно ще продължи да се повишава и през тази година, поради факта, че Европа и Еврозоната отчитат спад на икономиката си за последното тримесечие на 2011 година. Причината е, че основният търговски партньор на България, а именно Европейският съюз, навлиза в рецесия, която няма да подмине и страната ни. Това стана ясно по време на организирана от Института за пазарна икономика (ИПИ) кръгла маса на тема „Заетост по време на криза: Политика за нови работни места".

Според Десислава Николова от института, обезпокоителни сигнали за развитието на българската икономика от началото на годината идват от спада на износа ни, който пряко рефлектира върху промишленото производство, а то беше основен генератор на растеж през изминалите две години. На два пъти от началото на годината, през януари и февруари, износът се сви с около 6% на годишна база, като в същото време забелязваме и спад на туристите за февруари. Всичките тези индикатори дават основание да се предполага, че работодателите е по-вероятно да започнат да освобождават работници. Така очертаната икономическа картина у нас е пряк резултат от настъпилото икономическо забавяне в Еврозоната и ЕС, което за последното тримесечие на 2011 година бе с 0,3 на 100.

Едно от заключенията на ИПИ в изнесения доклад е това, че трудовото законодателство в България е закостеняло и не способства за създаването на нови работни места. Очакванията са и през настоящето тримесечие икономиката в Европа да се забави, което ще доведе до спад в родния БВП през първото и второто тримесечие на тази година. Опасенията на Института за пазарна икономика са, че е възможно икономиката ни да не се възстанови до края на тази година. В тази връзка ИПИ настоява да бъдат направени няколко промени и облекчения в областта на трудовото законодателство, а едно от тях е да бъде премахната минималната работна заплата, която според института е пречка на някои незаети, готови да работят за по-малко пари, да влязат на пазара на труда. Сред другите предложения е постепенно да отпаднат колективните трудови договори в редица сфери, които дискриминират, защитените по този начин работници, чрез всички останали.

Според ИПИ необходима стъпка е минималните осигурителни прагове да бъдат върнати на нивата им отпреди 2009 година.