Банките под натиск: граждански инициативи за промени в чл. 417 на Г П К /Проф. Кръстьо Петков/

Днес, 2 май, 2012 г. гражданският инициативен комитет за промяна на бл. 417 от ГПК внесе в НС подписка в подкрепа на своето искане.Подписката е приета и процедурата за нейното разглеждане предстои да стартира.
Преди дни публичното лице на гражданската инициатива адв. Веска Волева връчи на омбудсмана на Р България аргументирано искане за негова намеса пред К С в защита на ощетените граждани от лобистките привилегии на банките, уредени в скандалния член 417 на ГПК.
Прилагам становищата на адв. Волева, в отговор и на писмата, които получих от читатели на моя блог, поставящи въпроса: "Какви ще са следващите стъпки на инициативата "ЗАЩИТИ СЕ!".
Моят отговор е: инициаторите на движението извървяха своя път докрай, спазвайки законите и процедурните правила за граждански натиск и протести срещу атипичните и не-европейски банкови практики, станали възможни чрез задкулисни лобистки действия на парламентаристи и висши държавни служители.
Сега на ход са народните представители. На ход са и ощетените кредитополучатели и клиенти на банки, които са третирани като неизчерпаем резервоар на допълнителни, антипазарни печалби от банковия мениджмънт в колониална България.