Симеон Дянков и новата му позиция в Европейската Банка за Възстановяване и Развитие – поредната гримирана и манипулирана истина /Проф. Димитър М. Иванов/

Помествам статията на проф. Димитър М. Иванов, публикувана в сайта "Афера.бг", по повод на мнимото назначение на българския министър на финансите Симеон Дянков за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие. Препечатвам също и коментара по темата на журналистката Люба Манолова.

В статията на проф. Иванов и коментара на г-жа Манолова се повдига завесата на една дирижирана медийна манипулация, разчитаща на наивитета на читателската аудитория: представяне на една временна, организационна позиция, заета на ротационен принцип от българския министър, като супер отговорно назначение на "върха" на управленската пирамида в ЕБВР. Впрочем, както разкрива проф. Иванов, постът "Председател на Надзорен съвет" просто не съществува в йерархията на ЕБВР; очевидно той е измислен от пиари на г-н Дянков и поръчкови български журналисти.

Нека да припомня, че за втори път на българската общественост се представя една съчинена история, свързана с кариерата на г-н Дянков в международни банкови институции. Преди две години по същия начин неговото освобождаване от Световната банка /поради провал на методологията и ръководството на проекта "Правене на бизнес" и подбиване на престижа на глобалната банкова институция/ беше представено като "доброволно напускане", за да поеме нова- специална и отговорна- мисия: финансов министър в бившата му родина.
/Проф. Кръстьо Петков/

* * *

05.2012
Аfera.bg

Аз съм наистина учуден от евтиното лековерие и наивност на медиите, които даже не са се потрудили да видят дали такива органи съществуват в официалната структура на Банката! Как е възможно това за медиите? Не трябва ли всичко … да проверяват и прецизират? Учуден съм и от “наивитета” на Премиера, който се опитва по лекокавалерийски начин да “пробута” ей така, между другото, ОГРОМНОТО И ВАЖНО НАЗНАЧЕНИЕ НА СИМЕОН ДЯНКОВ. В каква държава живеем? На кого да вярват обикновените хора??? В какъв плен са попаднали те?
Симеон Дянков и новата му позиция в Европейската Банка за Възстановяване и Развитие – поредната гримирана и манипулирана истина
„Вицепремиерът Симеон Дянков е избран за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие”, съобщи премиерът Бойко Борисов (цитирано от frognews.bg). Дянков бил първият финансов министър на страна от бившия социалистически блок, избран на този пост.
Самият Дянков не закъсня също да ни уведоми, за новата си позиция в Надзорния съвет в ЕБВР, където той е бил избран за председател: „За пръв път човек от Източна Европа заема такава позиция, това е признание за фискалната политика на държавата, затегнала коланите..” (пак цитирано на 23 май от frognews.bg).
Повече от чудесно е, когато наши съграждани бъдат оценени по света и получат признание и отговорност за техните професионални качества. В случая, имам чувството обаче, че както всичко с това правителство, така и сега „тромпетът” бе надут доста по-силно, отколкото е всъщност значението на обявената международна новина.
Ако си направите труда и отидете на сайта на Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (www.ebrd.com) и потърсите чрез search engine, терминът „надзорен съвет на ЕБРВ” или на английски „Supervisory Board of the EBRD” – просто няма да намерите нищо такова. Такъв орган не съществува.
Ако все пак, решите да поупорствате и прочетете внимателно разделът „CORPORATE GOVERNANCE – STRUCTURE” – СТРУКТУРА НА КОРПОРАТИВНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БАНКАТА, ще видите, че „всички управляващи функции на Банката са съсредоточени в Борда на Гуверньорите, който представлява 63-мата акционери на банката. Официална функция на Председател на Борда на Гуверньорите – не съществува.
От своя страна Бордът на Гуверньорите – делегира реализацията на своите функции на Борда на Директорите на Банката.
Това, за което става дума в случая с българския финансов министър Симеон Дянков – е получаването (на ротационен принцип на неформалната политическа позиция в качеството му на един от 63-мата акционери на банката (а не заради лични качества) на чисто протоколната позиция да бъде Представител на Борда на Гуверньорите и да председателства следващата годишна конференция на ЕБРД (в Турция през 2013 г.).
Това е пак повтарям ротационна протоколна позиция, а не официална позиция според Уставът на Банката и нейната Корпоративна Структура.
Що се отнася до другия широко тръбен факт, че Г-н Дянков е първият представител на страна от бившия социалистически лагер на такава висока позиция, държа да подчертая, че и това не е вярно.
Най-високата позиция заемана от представител на бившите социалистически страни в историята на ЕБРД е тази на Миклош Немет (от 1991 – до 2000 г.) вторият човек в банката. Позицията на Миклош Немет е получена на чисто професионална основа.
За тези, които не си спомнят бурните години на началото на прехода, той беше в основата на дълбоките и бързи реформи, които Унгария съумя да извърши в края на 80-те и началото на 90-те години.
Миклош Немет – бе начало на две правителства в Унгария – като един от лидерите на Социалистическата Работническа Партия в Унгария (от 1988 – до 1989 г.) и (от 1989 до 1990 г.)
Името на Миклош Немет е с историческа значимост в цяла Европа, тъй като освен голям реформатор и идеолог на прехода, на практика като Премиер, той беше човекът пуснал хиляди източно германци да преминат през Унгария и да избягат в Западна Германия (през лятото на 1989 г.), ускорявайки по този начин дълбоките политически и демократични промени в цяла Източна Европа.
Така, че нека да спрем с излишния въздух в тромпета на правителството и да се научим да уважаваме само истинските ценности и постижения.
…….
Аз съм наистина учуден от евтиното лековерие и наивност на медиите, които даже не са се потрудили да видят дали такива органи съществуват в официалната структура на Банката! Как е възможно това за медиите? Не трябва ли всичко … да проверяват и прецизират? Учуден съм и от “наивитета” на Премиера, който се опитва по лекокавалерийски начин да “пробута” ей така, между другото, ОГРОМНОТО И ВАЖНО НАЗНАЧЕНИЕ НА СИМЕОН ДЯНКОВ. В каква държава живеем? На кого да вярват обикновените хора??? В какъв плен са попаднали те?

Професор Димитър М. Иванов

* * *

Сайтът „Хроники” е препечатал публикацията на АФЕРА на проф. Димитър М. Иванов: „Симеон Дянков и новата му позиция в Европейската Банка за Възстановяване и Развитие – поредната гримирана и манипулирана истина”

Публикуваме бележката под него на Люба Манолова, която дава ценни разкрития за същността на финансовия ни министър:

Бележка на редактора на “Хроники”:

На страницата на Министерство на финансите, новината бе разтръбена широко, явно се е разчитало финансистите от ЕБВР да не отварят чак тази страница.
В същото време Докладът на Международния валутен фонд за България ни бе само отчасти преразказан, въпреки че е получен още преди горната “новина”!
В същия ден, в който на страницата на МФ бе публикувана новината, премиерът мъкнеше със себе си Дянков, за да се хвали пред журналистите с неговото “признание”!
Нямам ни най-малко съмнение, че написаното от професор Иванов е истина – лошото е, че “големите” финансисти в страната няма как да не знаят, че цялата тази история с “признание” за Дянков е блъф, но си мълчат!
Страх ли ги е?
И още един въпрос: дали само това е измамата около финасовият министър – дали няма и други неистини около него и квалификацията, и битието му на професионалист?
Съдя по два факта, че със сигурност има още неща, които тепърва ще научаваме за Дянков:
От 2009 година той си позволява да живее в резиденция Бояна, където изобщо не му е мястото и нито една забележка не го накара да се почувства неловко досега, вече три години.
Когато пострада от падане синът му, той бе лекуван в институт “Пирогов”, даже да удобство на американските роднини на Дянков лекарите бяха освободили и съседна стая, през стъклото на която да се наблюдава момчето!
За него се положиха всички високопрофесионални грижи, каквито лекарите полагат за всеки свой пациент, на когото спасяват живота.
След като бе изписано детето в отлично състояние, стана ясно, че Дянков няма внесени здравни осигуровки, но това не му попречи да се прави на важен пред медиците!
След изписването на детето, Дянков е изпратил цялата документация от “Пирогов” в Щатите, с въпрос да ли е лекувано както трябва детето!
Отговорът бил: детето е лекувано изключително професионално!
Източници на сайта “Хроники” от зад океана, разказаха тази омерзителна история, възмутени от безочието на един здравно неосигурен министър, който е имал нахалството да се усъмни и проверява лечението на сина си, след като е било ясно на всички, че детето е било изписано в отлично състояние!
Сега лекарите в “Пирогов” са подложени на нечуван терор и проверки, въпреки, че според естеството на лечебното заведение, те спасяват всяка минута човешки живот в екстремни ситуации и при тях тежките животоспосяващи дейности вървят на конвеир!
В същото време, правителството извика твкамери, за да открие частна болница, на която неизвестно по какви причини даде 9 млн лева!
Люба Манолова
http://lubamanolova.info