Нова инициатива "Проект за оценка на прозрачността на банките, представени в България" /www.abgrysheep.org /

Публикувам информационните материали, които получих от инициаторите на новия проект за прозрачност на банкирането, който стартира от утре, 6 декември, професионалния празник на банкерите.
Сигурен съм, че доброволците за участие в него ще са многобройни - част от банките със своето непазарно, неевропейско поведение и, засегнало интересите на хиляди добросъвестни клиенти, подготвиха почвата за поредната акция на гражданска самоотбрана!
/Проф. Кр. Петков/

* * *

В продължение на отразената тук новина
http://btvnews.bg/bulgaria/ikonomika/finansist-predlaga-taksata-za-preds...
http://news.ibox.bg/news/id_26759105
http://bnt.bg/bg/news/view/90120/bylgarija_na_grajdanite_za_ravni_prava_...
http://grajdani.bg/?p=4258
http://www.youtube.com/watch?v=HyCcHSFZgEE
http://www.youtube.com/watch?v=vN52SrE1n6Q

По случай професионалния празник на банкерите 6 Декември, експертите от www.abgrysheep.org стартираме проект за оценка на прозрачността на банките представени в България. Информацията ще бъде от доброволци, имащи проблеми с изплащането на кредитите си.
Цялата информация можете да откриете тук - http://www.angrysheep.org/18-2

С поздрав и уважение

Любомир Христов, ChFC

* * *

Проекти

Цели на проекта

Ние от Angrysheep.org смятаме, че информирания потребител е основния катализатор за промяна на банковата система. Поставили сме си задача да изготвим и публикуваме потребителски рейтинг на всяка банка, показващ отвореността и към клиентите, добрите и лоши практики, адекватната комуникация при възникнали проблеми, както и спазването на законодателството на Р България и Европейския Съюз.
Вярваме че колкото повече предварителна информация има банковия клиент преди подписването на договор за кредит, толкова по трудно банките ще могат да заобикалят закона и правилата.
Вярваме че с тази своя инициатива ще допринесем за налагането на повече добри практики в работата на банковата система.
Събраната информация ще бъде използвана в следните насоки:

1. Изготвяне на рейтинг за прозрачността в дейността и условията на всички представени в България банки.
2. Да информира потребителите на кредитни услуги за възможността да получат важна пред-договорна информация
3. Да запознае потенциалните кредитоискатели с желанието на конкретната банка да комуникира с тях преди подписването на договор.

Старт на проекта
06 Декември 2012г. – Деня на банкера

Етапи на проекта

1. Набиране на доброволци, събиращи информация от съответните банки по предварително установени правила и форма.
2. Коментар и обмен на събраната информация във форума на Angrysheep
3. Анализ и оценка на събраната информация от експертите на Angrysheep и превръщането и в банков рейтинг на потребителя
4. Обявяване на резултатите

Какво се очаква от доброволците в този проект?

1. Попълвате бланката за участие в проекта и посочвате сферата в която имате най-много опит в отношенията си с банковата система.
2. Координаторите на програмата одобряват кандидатурата Ви.
3. Получавате персонална задача, включваща в себе си събиране на информация от интернет сайтове на банки или чрез отправяне на официално запитване с входящ номер.
4. Получавате код за достъп в специално създадения форум за обмен на информация и споделяте на събраната информация и срещнатите проблеми.

Координатори на проекта
Васил Кендов, Любомир Христов, Пламен Недев, Марин Маринов

Крайна дата на проекта
до 01 Март 2013г.

Бланка за кандидатстване

Познаването на банковата система не е задължително условия. Доброволци-потърпевши от банковия произвол са добре дошли. Индивидуалните задачи ще бъдат съобразени с професионалната Ви квалификация и се състоят най-вече в събиране на информация от интернет пространството и сайтовете на банките /с малки изключения/.
При невъзможност за справяне с дадена задача, моля уведомете ни възможно най-скоро и тя ще бъде прехвърлена на друг.

Име, презимe, фамилия : *
Е-мейл : *
Мобилен телефон : *
Месторабота : *
Заемана длъжност : *
Професионални умения : *
Опит в банкова сфера (кратко описание) : *
Желаете ли да бъдете официално обявен като доброволец в проекта на страницата на Angrysheep.org : да не*

________________________________________________________________________________________________

Първа среща на Бесните овце – смесица от страх и оптимизъм

На 13.05.2012 проведохме първия хепънинг под мотото „Не на банковото робство”. Малко хора не знаят, но тази дата е символична. Навършват се две години от приемането на новия закон за потребителския кредит, който отнема правата на кредитоискателите и разрешава на банките вече официално да вдигат лихвите когато пожелаят.

Какво планирахме и какво се случи?

1.За успеха на всяко групово „мероприятие” ключов момент е участниците да се познават и да знаят кой за какво се бори. Доверието също е важно. До този момент общувахме предимно чрез блоговете си и по мейли. Знаехме позициите си, но имахме нужда от потвърждение. Личния контакт е незаменим. Тук успеха ни беше тотален. Всички поддръжници на кампанията присъстваха и установихме добър и конструктивен диалог. Събитието уважиха и колеги от други групи в интернет – групата за CHF, както и за Булбанк. Не знаем колко от посетителите бяха пратеници на банкови институции, но определено имаше хора снимащи отдалеч.
2.Очаквахме поне 100 -200 души, според заявения интерес в интернет, но реално присъстваха около 30. За 2 дни реклама в интернет и това е добре. Особено след намесата на полицията, която започна да снима личните карти на участниците. Не разбрахме защо, тъй като ден преди това получихме разрешение от тях за провеждане на събитието, а организаторите и поддръжниците бяха обявени на информационната брошура, както и на протокола изискан от полицията и общината. Това определено притесни участниците, а ние си извадихме поука – коментари и сбирки вече само на закрито. Странното беше, че и полицаите носеха камера и заснеха събитието. За нас не е нормално – за Вас не знам.
3.Споделихме опита си и се оказа, че всеки води своя борба по коренно различен начин, но всеки се обедини около поставените цели:

- Забрана за едностранната промяна на лихви и параметри по договор за кредит.

- Пълна прозрачност по отношение на лихви, методологии, критерии за оценка.
- Приемане на закон за фалита на физическите лица, с който да се регламентира до каква степен кредитополучателите остават длъжници на банките.

Разбрахме, че всеки има своите малки победи и опит в съответен казус. Споделихме го с всички интересуващи се и решихме да организираме регулярни сбирки с дискусии по точно определени казуси, с лектори от самите нас.

4. Най-важната цел от всички, беше реализирана най-успешно. А именно консенсус за начина по който да се постигнат поставените цели. Обединихме се около мнението, че предоставянето на информация на кредитоискателите е най-ефективния начин за противодействие на банковия произвол. Споделянето на практика от потърпевши се оказа най-полезното за всички присъстващи.

Въпреки идеята ни събитието, да бъде отразено единствено от независими интернет медии, присъстваха екипи на ТВ+, както и представила се за фотограф или репортер на вестник Стандарт.

Специални благодарности на:
Васил Кендов
Десислав Данов

Георги Атанасов

Марин Маринов

Доротея Ангелова

както и на колегите предпочели да останат необявени по разбираеми причини направили възможна първата крачка към борбата с банковия произвол.