Идва нов авторитаризъм в Източна Европа

Интервю от 7.12.2012 г. на телевизия Канал 3 с проф. Кръстьо Петков, председател на Комитета за защита на местните общности, относно посещението в Брюксел на представители на Общинския съвет и кмета на община Гълъбово, за осъществените срещи с евродепутати и експерти във връзка с делото срещу общинарите от Гълъбово.

Относно делото срещу общинарите от Гълъбово доверие в българската правосъдна система и особено в Специализирания съд не би трябвало да има. Без идването в Брюксел не можем да сме уверени, че ще се постигне справедлива присъда -- до такава степен е хвърлено затъмнение върху истинските цели и изпълнители на този съдебен процес, заяви проф. Петков.

Става дума за една цялостна тактика на натиск на централната власт върху онези местни власти, които не играят по свирката на правителството. Вече имаме оплаквания от над десет общини, каза още той. Удрят се кметове, които са доказали своята независимост няколко мандата наред, които имат отлични финансови показатели, уреждат самостоятелно европейски програми с Брюксел или имат сериозни местни инвеститори.

Идва нов авторитаризъм в Източна Европа, заяви още проф. Петков във връзка с новата си книга за Бойко Борисов -- "Държавата -- това съм аз".