Крайно време е да започнем втори преход

Интервю на Ива Николова и Трендафил Величков от Нова българска телевизия (НБТ) с проф. Кръстьо Петков за това каква ще бъде предстоящата 2013 г.

Реалистичната прогноза е, че 2013 г. ще е най-тежка от началото на кризата. Една причина е дълговата и структурна криза в Европа. Самоцелното поддържане на бюджета на изключително ниско равнище не е подходящо за нашата страна.

Политиката на свиване на бюджетните разходи е доведена до абсурд и задуши реалния сектор с това, че удари потреблението. 27,000 малки и средни фирми са фалирали само за едно тримесечие.

Следваща много важна причина е парализата на банковия сектор и на кредитирането. Кръвоносната система на българската икономика - банковите кредити - спира да работи. Ако не се намери решение, не само 2013, но и няколко следващи години ще са тежки за България. Проблемът е в изключително високите лихви и натиск върху кредитополучателите прерастваща в системна репресия срещу хора и фирми, които са изпаднали в несъстоятелност. В България и Румъния се прилага "колониално банкиране". Законодателството позволява на банките изключително високи лихви по кредитите и депозитите и се стига до парадокс - икономиката не работи, а банките печелят.

Необходимо е засилване на банковия надзор върху състоянието на банките. Проверките, които сега прави банковия надзор са недостоверни, той не си върши работата както трябва. Не се следят големите кредити и как се раздават тези кредити на свързани с банковите собственици и управители лица и фирми.

Трябва да се създаде Национален инвестиционен фонд или банка с клонове в шестте района за да могат да потекат кредити главно и с приоритет към средния и дребния бизнес. Говоря за банка от типа на тази в Северна Дакота. Пари за това могат да се намерят като се коригират умерено бюджетния дефицит, външния дълг, като се сключи изгоден външен заем. Например от Китай, както направи Унгария. Не апелирам за даване, както преди 2008 г., на "лесни пари" за потребление, а за кредити с инвестиционна цел. Ако това не стане тази година след изборите, след това и да се предлагат такива кредити няма да има на кого.

Това може да се случи ако има промяна след изборите и начело на страната застане правителство, което се доминира от експерти.

Тази икономическа политика не трябва да е насочена към мегакорпорациите, а към средния, малък и фамилен бизнес. На тях трябва да се подаде ръка. Винаги е ставало така в условия на криза.

Не е вярно, че българинът като бизнес и бизнес нагласи се е предал.

Проблеми има с домакинствата, потребителите, наемните работници и особено с безработните. Безработните в България са вече 600,000 ако прибавим и онези, които са обезкуражени и не търсят работа. Така безработицата реално е около 25%.

Но тези хора са отделна категория. С бедните трябва да се работи по друг начин, по така наречения "бразилски модел" - успешен, доказал се че за 10 години чрез активна политика по отношение на бедните се постигат икономически резултати.

Да се смята, че България може да стъпи на крака през 2013 г. чрез европейските фондове е твърде наивно. България е предпоследна по степен на усвояване на фондовете. От друга страна на България и Румъния вече се гледа много предпазливо. Ние ще бъдем под много строг мониторинг и трудно ще се отпускат средства. Това не са пари, които можеш да вземеш и пренесеш в икономиката. Те минават през сложна система за проверка на проектите и особено за следене за политическа корупция. А тук политическата корупция е една от най-високите. Чрез държавния бюджет и европейските фондове у нас се храни корупцията.

Следващият финансов министър трябва да внимава най-много за приходната част. Дянков се провали тотално в изпълнението на приходите. Той бе по-успешен в контролирането на разходите. Защото не могат да съберат приходите прилагат система на бирничество. Един от шефовете на работодателските организации нарече държавата "глобаджийница".

Аз съм скептично настроен, че Европа ще продължи да изпълнява модела, приет в Маастрихт. Виждам първите признаци за обособяване на група страни, която под егидата на Германия ще прави по-различна политика. Източната част на Европа и Средиземноморието ни слагат във втора група, на втора скорост. На трето място има нарастващи искания в Англия да се излезе от ЕС или да се промени статута на тази страна. Затова не може да се очаква че кризата на еврозоната и на общата валута ще бъде преодоляна през 2013 - 2014 г.

На изборите сега управляващата партия няма да може да вземе мнозинство, което да и позволи да състави самостоятелно правителство. Имах разговори с евродепутати от ЕНП, които подкрепят ГЕРБ и те казаха, че вътрешните им разчети показват, че ГЕРБ няма да има втори мандат като самостоятелно управляваща партия. БСП ще стигне своя най-много максимум, който е около 22%.

Гражданското общество, гражданите, не се представляват от някой, който си сложи сам такава фирма. Гражданското общество винаги пораства отдолу нагоре. Всички водещи социолози и политолози говорят за "Европа отдолу". С развитието на заразата "бедност" ще се засилват кълновете на истинските граждански движения.

Не очаквам коалиция между ГЕРБ и БСП. Това се насажда от някои медии, които гледат как се държат олигархическите върхушки на двете партии. Това обаче не е настроението на избирателите. Конфронтацията е засегнала маса членове, стотици хиляди хора, които са пострадали от властта на сегашната репресивна сила. Не виждам как могат утре да работят заедно.

По-скоро ще се формира една по-широка коалиция. Чест им прави на ДПС, че първи поставиха въпроса за връщане към формата "програмно правителство".

Най-успешното правителство на прехода беше правителството на Димитър Попов. Това правителство работи по програма, която бе съгласувана от различните политически сили. Крайно време е да започнем втори преход.

04.01.2013 г.