Прозрение: 15 години по-късно експремиерът Софиянски се отрече от Валутния борд!

Препечатвам в блога информационен материал от сайта Фактор.бг, в който се резюмира тезата на експремиера Ст. Софиянски, изказана по Нова ТВ: Валутният борд пречи на българската икономика да излезе от кризата.

Това становище се застъпва от няколко години от цяла група независими експерти, обединени в сдружение ГЛАС. Дойде време политическият баща на Борда да прозре истината. Очаквам и неговият приемен родител -ексфинансовият министър на финансите от кабинета "Софиянски" - Красимир Ангарски, да се произнесе по темата, смятана за табу в публичните дискусии у нас!
Вижте и цялото предаване на Нова ТВ:

"България се нуждае от нов преход"

http://novanews.bg/news/view/2013/01/13/42577/%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D...

/Проф. Кръстьо Петков/

* * *

Ст. Софиянски: Валутният борд задушава българската икономика
Неделя, 13 Януари 2013 10:16 Автор Faktor.bg .inShare.Share


България трябва да приеме нова финансова политика, която да доведе до влизането ни в Шенген и премахването на валутния борд. Валутният борд вече пречи на българската икономика, на нейния растеж и на излизането на страната от кризата.

За това настоя по Нова ТВ човекът наложил наморник на банките – служебният премиер Стефан Софиянски.

Той е категоричен, че правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов и екипът ми доказаха за 4 години, че не могат да се оправят с кризата, а само се оплакват. Особено критичен Софиянски беше към финансовия министър Симеон Дянков, който водел пагубна финансова политика за бизнеса и хората, и призова Бойко Борисов по-често да му дърпа юздата, защото в противен случай Дянков става опасен.

Стефан Софиянски се обяви и за незабавна реорганизация на МС. Според него сега съществуват министерства, които не са ефективни и даже безсмислени.

За какво ни е това огромно министерство на икономиката. В България отдавна всичко е в частни ръце, държавният дял е съвсем малък. Нужна ни е проста една агенция, която да следи за държавния дял. Но в същото време ни трябва самостоятелно и силно министерство на енергетиката. В момента там са големите проекти на България – и национални, и международни, посочи бившият премиер. Той е категоричен, че освен това трябва да има самостоятелно и силно министерство на туризма, защото този бранш ще става все по-важен и стратегически за държавата.

Софиянски посочи, че докато е бил кмет на София на Бойко Борисов му било виновно правителството, а сега като премиер – са му виновни кметовете. Той се обяви за даването на все по-големи права и самостоятелност на кметовете.