Предизборна прогноза на проф. Михаил Мирчев /АССА-М/: ПАРТИИТЕ ДУБЛЬОРИ В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ-ГОЛЯМАТА ИЗНЕНАДА!

***
В. Стандарт, 2 май 2013
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-05-02&article=450124

ПАРТИИТЕ С ДУБЛЬОРИ В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ
СЪЮЗЪТ МЕЖДУ КАСИМ ДАЛ И НДСВ - ГОЛЯМАТА ИЗНЕНАДА

Ако ГЕРБ се срине, 300 000 гласа ще си търсят нова формация

Интервю с проф. Михаил Мирчев

Проф. Михаил Мирчев е преподавател по социология в УНСС, ръководител на Агенция АССА-М, председател на БСА – Българска социологическа асоциация. С предизборни изследвания и прогнози се занимава от 1993 г. Пред "Стандарт" той коментира тенденциите в предизборната кампания и евентуалните изненади на 12 май.

Рейтинговите данни са от национално представително изследване на Агенция АССА-М, с 1400 избиратели на възраст 18-70 години, проведено на 12-15 април 2013, интервю в дома на респондента, финансирано от АССА-М.

- Проф. Мирчев, във вашите предизборни анализи, за разлика от ваши колеги, Вие акцентирате на малките партии и възможните изненади в 42-то НС. Това ли ще е най-интересното в предстоящите парламентарни избори?
- Да, поне за мен малките партии са по-интересни. Двете големи партии – ГЕРБ и БСП – се борят за лидерство. И двете имат изравнени електорални ядра – по около 700 хил. гласа. Борбата при тях ще бъде за периферията. Три седмици преди изборите БСП видимо консолидира своята периферия. Обратно, виждаме ескалирането на скандалите вътре в ГЕРБ, сред доскорошните основни министри, което неминуемо ще ги ерозира, значителна част от тяхната периферия ще се откаже. Всичко това е предизвикателство за една точна изборна прогноза.
Но истинските промени ще дойдат от малките и средните партии. ДПС преди тези избори си постави задачата да постигне 800 хил. гласа (при 610 хил. през 2009). Това би било израстване от средна партия-медиатор до една от трите големи партии в страната. Но вероятно ще се случи точно обратното – те са на път да загубят своя монопол сред българските турци и мюсюлманското население, както и своята водеща позиция в повече от 10 области в страната, и сред избирателите от Турция. Атака също няма да може от малка да израсне до средно голяма партия. В предишната година те катастрофално загубиха 2/3 от своя електорат, а сега по същество се борят да си възвърнат поне част от него.
Интересни са малките партии, при това новите малки партии, които на тези избори ще се намесят в голямата политическа борба. Предвиждам 42-то НС да бъде изключително раздробено и пъстро. Още преди месец прогнозирах, че бъдещата управляваща коалиция вероятно ще бъде от 4 формации.

- Кои малки и нови партии имате предвид?
- Новите малки партии нямат нужния им достъп до големите медии. Ограниченията са и по закон, и финансови, и поради цензура. Те разчитат на лични контакти, на бизнес структури и тяхното влияние сред хората от дадени селища и квартали, както и на интернет мрежите. Имаме основание да отделим една група в така нар. „интернет” формации.
Сред тях изпъкват младите от уличните протести от Февруари – Демократична Гражданска Инициатива и ПП Зелените. Техният проблем е, че не успяха да излъчат публични лидери, нито усещане за организация с ресурси. Много хора в страната им симпатизират. Но и много избиратели ясно осъзнават, че в сериозната политика се участва чрез стройна организация, чрез финансов и кадрови ресурс. В изследванията прогнозният рейтинг на тези кандидати за политиката е минимален. Тяхната реалистична цел е да се преборят за по 45000 гласа, т.е. да преминат 1%, за да имат държавна партийна субсидия и за едни следващи избори вече да са набрали достатъчно сила за нещо повече. Интересно ми е какво ще постигне и ПП Другата България, на наши емигранти и млади хора, учили в чужбина. Засега нищо не се чува за тях, рейтингите в изследванията не ги разпознават. Но интернет и тук може да ни изненада – това при тях би означавало да съберат 10-15 хиляди гласа.

- Кажете за Глас народен на Светльо Витков. На президентските избори през 2011 г. той получи 1,6%, 54 хил. гласа. Това тогава изненада мнозина.
- Глас народен също се бори чрез интернет. Имам впечатление, че го правят професионално. И те не са за подценяване. Но досегашните им гласове са достатъчни само за прескачане на бариерата от 1%. Бариерата от 4% предполага над 150-160 хиляди гласа. Интернет мрежите са силни за малкото число, но къде е таванът ще видим – все пак става дума за тройно увеличаване. Освен това Витков няма достатъчно широка популярност. Личният му рейтинг е около 7%. Това е добра предпоставка за успех, но съвсем не е достатъчно. Тук е редно да съобщя, че интернет мрежите са с ограничен обхват – едва около 30% от избирателното тяло ползва интернет редовно, но едва 2% са активни по политически теми, заедно с още около 10%, които само периферно наблюдават нещата за избори и политика. Всъщност това е един обем потенциални избиратели, който съвсем не е достатъчен за няколко нови партии. Това не бива да се игнорира, когато анализираме така нар. „интернет” формации.

- А относно бизнес формациите, те имат ли шанс?
- Може би не е точно, но подобна формация с шансове на тези избори е ГОРДА България. Това е коалиция от 4 дори 5 елемента. Всички те са свързани по един или друг начин не само с политическите, но и с деловите среди в страната. Като цяло това е картелен тип политическа формация, подобна на ГЕРБ. Те всъщност са претенденти да дублират ГЕРБ – както в дясно-центристкото пространство, така и в определени политически и делови среди. Ако ГЕРБ се срути през последната седмица, тогава ГОРДА България ще получи допълнителен шанс за успех. Срутването на ГЕРБ става все по-вероятно – след три седмици ескалиращ скандал, който става все по-горещ и брутален, и освен това вече излезе и на европейска сцена. Скандал, който вече се развихри във всички медии, вкл. онези, които години наред бяха толкова любезни към Борисов, Цветанов и тяхната партия.
Коалицията сега е затисната встрани от големите телевизии и вестници. Но всички участващи в нея имат стройни организации, вероятно добро финансиране, имат влияние в различни обществени сфери, допълнителни ресурси за набиране на повече гласове. В изследванията сега те се показват в порядъка на 1,5%, вероятно имат още 1% периферия. В последната седмица е възможно те да изненадат с двойно или тройно увеличаване на стартовия им рейтинг. Лидерите на отделните организации в коалицията имат свои различни полета на влияние, които могат да се окажат удачно комбинирани. Достатъчно е да се споменат имената на Слави Бинев и Боян Дуранкев, на Теодор Дечев и Стефан Софиянски, на още други ключови фигури. Според мен, това е формация с ресурс за изборна изненада. Ако ГЕРБ катастрофират над 300 хил. гласа ще търсят нова партия за себе си. Мисля, че е малка вероятността много от тях да се прелеят към Меглена Кунева. Повечето ще се върнат към СДС, ще отидат към ДСБ-БДФ, част от тях ще дойдат в ГОРДА България.

- Вие май не споделяте оптимизма на други изследователи, че Движение България на Гражданите ще влезне в парламента?
- Не споделям такъв удобен за Меглена Кунева оптимизъм. Предпочитам да съм реалист. Рейтинговите числа са нерадостни за нея. Преди 3 месеца тя имаше 5-6%. Сега се срина до 2%. И поради безличната си позиция спрямо референдума през януари, и поради липсата на други говорещи авторитетни лица около нея, и поради скандалното напускане на нейни организации (Пловдив и други), както и поради доста злостната компроматна война в медиите срещу нея. Причини и фактори много, резултатът е разочароващ за амбицията на Меглена Кунева и Даниел Вълчев – загубиха си периферията, а ядрото им е прекалено свито, за да им стигне да прескочат бариерата от 4%.
Какво може да им помогне? Отново единствено срутването на ГЕРБ. Там все още има избиратели образовани и проевропейски настроени. Ако новите брутални скандали ги отчаят, но не искат да се откажат да гласуват, те като компромис могат да отидат при Кунева. Въпросът е за тях този компромис дали ще бъде поносим.

- Споменахте, че ДПС ще загубят своя монопол в районите с турско и мюсюлманско население. Какво означава това, как ще стане?
- Рейтинговите данни за ДПС в последните изследвания са изключително показателни. Близо 30% от българските турци не желаят да гласуват за ДПС на Местан-Доган. Те търсят друга политическа формация, която да ги представлява и защитава. Това го имаше и при предишните парламентарни избори, но ДПС държи своята маса избиратели в железни клещи. Страхът от местните лидери на ДПС е огромен. Сега тези хора имат реална и силна алтернатива в лицето на новата партия Свобода и Достойнство, ръководена от Корман Исмаилов и Касим Дал. И двамата са подготвени и образовани хора, ресурсът им е голям, волята им за изява не е за подценяване.
Голяма въпросителна е изборният резултат от Турция. Сега там ще действат 86 секции. През 2009 г. там гласуваха 88 хил. души, очаква се сега това число да стане повече от 100 хил. Ако там избирателите се разделят на две части, това директно означава минус 1-2% за ДПС и плюс 1-2% за Свобода и Достойнство. Освен това Свобода и Достойнство са в коалиция с НДСВ. Тази комбинация също е печеливша. НДСВ сама по себе си няма много гласове, но те работят в райони, в които партньорите им са слаби. Двете формации фактически са си разделили територията на страната на две половини, атакуват различни електорални групи, привличат с различни средства и аргументи.
С голяма степен на сигурност още сега може да се каже, че съвкупният им резултат ще се получи. В средата на април те имаха стартов рейтинг от порядъка на 2%, плюс периферия от още 2,5%. Добавете и не малко гласове от Турция. Вероятността е не само да влезнат в 42-то НС с група от 15-20 депутата, но при голямо разбъркване през последната седмица, те са в състояние още да подобрят представянето си. Това са реалности, които не бива да се игнорират.

- Как стоят нещата при НФСБ?
- Да, подценен е. Медиите и рейтинговите агенции имат притеснение и дори страх от националистите, при това националисти дублиращи Атака, при това националисти действащи чрез една маргинална, но всъщност много влиятелна телевизия СКАТ.
Почти със сигурност мога да прогнозирам, че НФСБ ще влезнат в 42-то НС, при това с група около или дори над 20 депутата. Не забравяйте техния изненадващ успех от президентските избори през 2011: някак между другото Стефан Солаков събра 84 хил. гласа или 2,5%. Сега имат много допълнителни организационни структури, бързо покриват голяма част от страната. Работят преди всичко в малки и далечни села, общини, градчета. Там където големите партии вече отдавна са банкрутирали. В този смисъл те искат да покажат себе си като наистина „народна” партия. Освен това СКАТ се гледа много и в чужбина. Очаквам не малко гласове за тях от Испания и други големи западни градове.
В средата на април стартовият им рейтинг бе 2%, плюс периферия от още 2,5%, която те с голяма вероятност могат да убедят да гласува за тях. Така че, виждате, вероятността и Атака да бъде раздвоена в следващия парламент е съвсем реална.

- Какво излиза, че в следващия парламент повечето участници ще имат свои дубльори?
- Да, очаквам и ГЕРБ да има свои дубльор в лицето на ГОРДА България, и Атака да има свой дубльор в лицето на НФСБ, и ДПС наред с новата НПСД, в някаква степен ДБГ на Кунева е опит за дубльор на сините.
Последните са пред фатална за тях заплаха. СДС се мотаха до последния момент дали и как да участват в тези избори. Сега са в рисковата ситуация да изпаднат. В подобна ситуация е и ДСБ на Иван Костов. В последните месеци те събраха малко допълнителна сила, процентът им от 1% се качи на 2%, имат и периферия от 3%. Костов има възможност отново да се закачи за парламента, но само ако БДФ (легионери) покажат потенциал от няколко десетки хиляди гласа, както и при условие, че ГЕРБ се срутят в техния рейтинг. Виждате, че Костов се оказа зависим от другите, от ситуацията.

- Какво предстои на двете големи партии?
- Техният сблъсък ще бъде развързан през последната седмица. В нея те влизат с изравнени сили. БСП бавно, но последователно консолидира своите сили, шансовете й за успех са добри. Обратно, ГЕРБ затъват в публична и брутална братоубийствена война. Вече не става дума за някакви злоупотреби, става дума за престъпления, засягащи устоите на демокрацията по принцип. Това нито може да бъде прикрито и отминато, нито ще остане без практически последици за тях.
Тук е добре да си спомним за две аналогични изборни ситуации. През 2001 г. при подобен скандал само за 8 дни Петър Стоянов загуби 10% от своя рейтинг и вместо първи с голямо предимство се оказа втори. През 2005 г. на парламентарните избори след едно скандално изказване от Ахмед Доган, отново 8 дни преди изборите, БСП загуби над 200 хил. гласа от потенциалния си електорат и стана първа, но с крайно неудобен нисък процент. Сега нещо подобно се пече под краката на Борисов, Цветанов и ГЕРБ. Те сами си палят огъня и го хвърлят по главите на довчера най-близките си хора в Правителството и Партията, посягат и срещу президента Плевнелиев. Освен техният публичен език в последните дни стана толкова брутално вулгарен, че просто не си представям претендиращи за култура хора как биха гласували отново за тях. Е, това няма как да остане безнаказано. Българските избиратели са доказали, че в такива случаи наказват, при това наказват жестоко. Този урок отдавна вече са научили и от БСП, и от СДС-ОДС, и Царя. Сега вероят-но ще го научи и ГЕРБ.

Край

Интервюто взе Биляна Веселинова на 30 април 2013 г.

---------------

Бележка от Михаил Мирчев:
Тук публикувам пълния текст на моето интервю, така както то бе взето на 30 април 2013 г. Редакцията е направила само малки стилистични съкращения, с изключение на параграфа посветен на НФСБ.