ДЪРЖАВАТА-ТОВА СЪМ АЗ! Социологически портрет на Бойко Борисов /Автор: Проф. Кръстьо Петков/

Помествам в блога без промени съдържанието на книгата, която излезе от печат в края на октомври, 2012 г. От нейното заглавие личи, че е посветена на политическата кариера на бившия премиер Бойко Борисов.

Работих върху ръкописа в продължение на десет месеца: от ноември 2011 до август 2012 г. Прочетох хиляди страници социологическа и политологическа литература. Проучих стотици коментари за феномена "Б.Б.", който стана истински медиен хит в продължение на 11 години.Ползвах и мои преки набюдения и записки от срещи с героя на моето повествувание.Преди да дам книгата за рецензия и печат, помолих седем интелигентни млади българи да прочетат написаното от мен и да дадат своите бележки.

Не крия, че имах опасения относно реакциите на читателската аудитория. Страхът от репресивната еднолична власт беше обхванал мнозина. Сериозните критични анализи за политическия режим на Борисов се брояха на пръсти. В публичното пространство доминираха възхвалите за управлението на ГЕРБ; прогнозите за бъдещето на неговия свръхамбициозен лидер бяха повече от оптимистични. Водещи европейски и задокеански държавници му оказваха топъл прием. На фона на този видим персонален успех беше доста рисковано да се предлага нов, реалистичен прочит на лидерската биография. Прочит,водещ до логичното предсказание, че краят на харизмата приближава с бързи стъпки. И още, че нейният залез е въпрос на месеци.

Рискът си заслужаваше! Книгата , чието работно заглавие беше "Възход и падение на харизматичния лидер" се изчерпи за броени седмици. Подготвях допечатка и обмислях евентуално второ допълнено издание, когато избухнаха февруарските граждански бунтове срещу властимащите и на първо мусто - срещу доскоро масово харесвания премиер Борисов. За броени дни той падна от власт - по сценария, описан в книгата още през ранната есен на 2012 г!

Този знаменателен факт ме накара да преосмисля плановете за ново издание. В момента се занимавам със сравнителни изследвания на новите авторитаризми в Източна Европа /с фокус върху Унгария, България и Румъния/. Тази аналитична дейност е интересно предизвикателство и своеобразно продължение на книгата "Държавата-това съм аз!", чиято електронна версия предлагам на читателите на блога /виж прикачените файлове/.

***

Благодарности!
================

Чувствам се задължен да изкажа искрени благодарности на инициаторите и участниците в обсъждането на моята книга "Държавата-това съм аз! Социологически портрет на Бойко Борисов".

Промоцията на книгата, осъществено със съдействието на СБП беше на 9 февруари, 2012 г. Срещите с първите читатели и критици на книгата се състояха през периода януари-март в: УНСС, Гълъбово, Стара Загора, Смолян и на различни импровизирани форуми в София, Благоевград, Велико Търново и др.

Особено съм признателен r на журналистите Велизар Енчев, Георги Дражев, Георги Коритаров, Григор Лилов, Илиана Беновска, Клара Маринова,Лили Маринкова,Сашо Радев,Стефан Солаков, които ми дадоха възможност да представя новата книга в техните популярни предавания и издания. Специални благодарности и за редакциите на БГНЕС, Фактор.бг,"Отзвук", "Бургас плюс";всекидневника "Преса"; седмичниците "Ретро", "168 часа", "Свободен Народ" , които поместиха отзиви и резензии за ръкописа.

Искрено съм задължен на група колеги и приятели, които ме подкрепяха безкористно при подготовката на книгата за печат: Бригита Темпест /редактор/; проф. Боян Дуранкев /рецензент/; Калин Николов /художник на корицата/;както и -Румян Георгиев, Николай Тонев, Екатерина Атанасова. Признателен съм и на моите студенти от УНСС, които проявиха активен интерес към изследователската работа в областта на социологията на политиката и по своя инициатива представиха книгата в други вузове на България.

/6 Февруари, 2013, Проф. Кръстьо Петков/

AttachmentSize
Image icon korica.jpg22.16 KB
PDF icon sudurjanie_za_pechat.pdf48.56 KB
PDF icon kniga_za_pechat.pdf2.4 MB
Image icon zadna_korica.jpg14.45 KB