НУЖНА ЛИ Е АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТ 2013г.?

Дискусия в Bulgaria OnAir
Предаване „Видимо-невидимо” - 14 юли 2013г.

Недопустимо е финансист като Орешарски да твърди, че дупката в хазната е между 1 и 2 млрд. лв., каза Й. Матеев.

„Необходимо е да се направи актуализацията на бюджета, а след това да се обсъди възможността за нов заем, но при няколко условия“, коментира пред Bulgaria On Air проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България.
„Първото условие е да има пълни гаранции, че парите ще се използват за преструктуриране, второто е да се проведе предварителен разговор с бизнеса, за да е ясно как ще бъдат разпределени, а на трето – да обмисли откъде ще бъде взет този заем“, аргументира се той.
Според него актуализацията на бюджета е необходима дори само заради факта, че има нови управляващи и ново министерство, за което трябва да се преправи.
„Ако въобще трябва да се прави актуализация на бюджета, бих предложил и другия вариант, освен заем, а да се оптимизират разходите в държавата“, каза Йордан Матеев от КРИБ. По думите в последните години бюджетният дефицит постоянно намалява и по тази логика през настоящата година трябва да е 0%.
„Имаме и правителство, което не се ползва с доверието на гражданите. В тази ситуация добър финансист като премиера Пламен Орешарски да излезе с данни, че дупката в хазната е между един и два милиарда лева е недопустимо. Това изказване навява идеята, че целите на управляващите са други и да се измести фокуса на вниманието“, смята Матеев.
Според Петков обаче това е „изтървана приказка“ и е нереално да се счита, че има политически цели в случая. По думите му на страната е нужен дългосрочен заем, за да може да се преструктурира икономиката.
На различно мнение беше Матеев, според когото новият заем ще доведе до увеличаване на разходите и „основният проблем ще е фактът, че ще нагърбим децата ни да изплащат тези пари“.
„Данните, които излязоха сочат, че дължимите суми на държавата към бизнеса намаляват през последните години. До края на месец май в бюджета има излишък, а аз имам информация, че и за юни също има излишък, не е логично да се поставя условието за нов дълг и трупане на дефицит“, заключи той.

------
Цялото предаване може да се проследи на:

http://www.bgonair.bg/bg/news/economy/read/j_mateev_za_pyrvoto_polugodie...