ОТМЪЩЕНИЕТО НА ДЯНКОВ: ПРОВАЛЕНИЯТ МИСИОНЕР И НЕГОВИТЕ ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯ /Проф. Кръстьо Петков/

Когато преди четири години публикувах есето „ Мисионерът Дянков: от Doing business до Doing Budget” не съм предполагал, че то ще предизвика толкова сериозен и траен публичен интерес към кариерата и съдбата на един българин- наемник на международните финансови институции. Продължих с анализа на неговата идеологическа мисия в книгата „Държавата-това съм аз!” , посветена на авторитарния режим, установен в България през 2009-2013 г. Тези дни се появи ново предизвикателство: презентацията на мемоарите на г-н Дянков в Брюксел на 20 ноември, 2013 г. Реших да коментирам накратко медийното събитие, отразено доста повърхностно в българските медии…

***

Поводът е наистина уникален: представена е книга, която още не е публикувана! (виж съобщението за въпросното събитие в прикачения файл). Опитах се с помощта на колеги да намеря ръкописа на мемоарното творение. Усилията бяха напразни! Затова в следващите редове ще се позовавам на официалните съобщения, на информации от сайтовете и на сведенията, които получих от колеги, присъствали на топ-събитието в Брюксел.

Кой е авторът?

На пръв поглед, въпросът е неуместен: разбира се, че ръкописът на книгата е дело на самия Дянков.
Както заявява екс-министърът, той се е отдал на епистоларни занимания, след като се е отеглил от високата политическа позиция на втори човек в правителство, самообявило се за реформаторско( истината е, че оставката му беше ултимативно поискана от неговия патрон Бойко Борисов!).Този факт се премълчава и дори преиначава от Мисионера. Защо? Той си знае! Но и доста негови колеги и приближени са запознати с отдавна предизвестения край на личната му кариера в България.

Освободен от Световната банка като неудобен служител, предизвикал повече щети отколкото ползи за глобалната институция, той е приютен от премиера Борисов при изричното условие, че ще бъде негов „ходещ калкулатор”. Но властта и нейните привилегии изиграват лоша шега на гастролиращия специалист по сравнителна икономика и рейтингова статистика.

В един момент той започва открита война срещу другия „Втори” в партията и правителството (Цветанов); после се конфронтира директно с двама ключови министри; накрая настройва срещу себе си и своя покровител Б.Б., Както и почти цялата българска нация. Заради тези амбиции, а не само поради отказа му да одобри т.нар. земеделски аукцион от 800 милиона лева , той е изхвърлен от кабината.

Твърде късно! Протестите срещу доктрината „Дянков”- на жестоки и безмислени/безрезултатни бюджетни икономии - избухват внезапно. Сбъдва се предсказанието на премиера Борисов, че ако си отиде Дянков, пада цялото правителство. Само че проблемът не е в личността , а в доктрината, в ултра-нео-либералната догма, чиито упълномощен представител е един наемник с български произход и космополитно възпитание… Истина, която Б.Б. не е разбрал и до днес!

Изненаданият възвръщенец!

Нека да проследим медийните информации за премиерата на книгата.
„ Снощи в Брюксел бившият финансов министър Симеон Дянков е представил анотация към книгата си "Кризата в еврозоната отвътре", съобщава БТА. В книгата Дянков коментира впечатленията си от поста, който е заемал. Той споделя с читателя, че макар рядко да се заблуждава какво може да очаква, е бил изненадан от отношението на българските медии. Отнело му година, докато разбере как да дава интервюта, макар в Световната банка, където работел по-рано, да преминал курсове за поведение пред медиите.
„В България бе различно, всяка моя дума беше от значение”, пише той.
Затова Дянков стигнал до извода, че не е добър подход да бъде прям, защото иначе реформите биха спрели, преди да бъдат предприети. Той дава пример с пенсионната реформа, в която се предвиждаше възрастта за пенсиониране да бъде повишена на 65 години. В отговор заглавията били "Дянков: Работа до гроб". Хрумването му за инвестиране на част от пенсионните фондове в капиталовите пазари получило отговор "Дянков дава пари на олигарсите". Постепенно започнах да давам все по-малко интервюта и този подход предадох като единствен съвет на моя наследник, добавя бившият вицепремиер”.

Надявам се, че медиите в България ще реагират на оценките на Мисионера Дянков, които ги квалифицират като непрофесионални/архаични/продажни източници за масово осведомяване. Дали ще забележат обаче явната лъжа: г-н Дянков, стреснат от дълбокия провинциализъм на българските журналисти, решил да дава по-малко интервюта! Една бърза справка за медийните изяви на неуморния реформатор ще покаже, че след 2009 г. той е делил мегдан не с друг, а с безспорния шампион в публичните изяви: премиера Борисов ( апропо: това е другата причина за междуличностните търкания и завистта между членовете на кабинета на ГЕРБ).

Що се отнася до личните нападки срещу г-н Дянков в медиите, поръчани според него от персонални и политически противници, това е материя, която трябва да се интерпретира от специалистите по конспиративно базирана медийна политика.

Признатите грехове!

Според официалните съобщения, на премиерата на дянковите мемоари в Брюксел, отстраненият вицепремиер признава провала на някои от предприетите реформи, особено в областта на здравеопазването:

-той е съобщил, че трима министри в сектора са напуснали постовете си безславно и унизени, тъй като в случая са били засегнати широки интереси, включително икономически, предвид това, че бюджетът за здравеопазване е вторият по големина след средствата за пенсии. „Губехме битката всеки път и бивахме очерняни в медиите” , заявява авторът на бъдещата книга!

- покаял се е, че не е увеличил ударно заплатите на учителите с 30-50 процента, за да повиши качеството на образованието и интереса към професията!

Тук стигаме до следващата изненада: според Симеон Дянков в началото на 2013 г. правителството е имало намерение да изтегли голям заем, за да повиши покупателната способност чрез увеличаване на пенсиите и заплатите на служителите в обществения сектор в навечерието на предстоящите избори! Когато попитал кой ще плаща заема, получил отговор "следващото правителство"!

Внушението е, че това е Големият повод да напусне кабината. Защото става дума за принципи, за идеи, за Кауза. Нали преди да го отстранят от поста, г-н Дянков се кълнеше, че няма да допусне заради предизборни сметки да бъде застрашен бюджетът и България ще продължи да бъде еталон за фискална дисциплина в целия европейски съюз!

Правоверният финансист!

Пак от медийните информации научаваме, че екс-министърът споделя с читателите в апокрифните си писания своя отговор на сакралния въпрос: „Дали кризата в еврозоната е намерила най-добрите политически и експертни решения? Какво е довело до нейното овладяване и как подобни сътресения биха могли да бъдат избегнати занапред”.

Твърдението на Дянков, че кризата не е била изненада за икономистите и е можело да се предвиди още в началото на века е вярно, но много закъсняло и йезуитско. Докато беше министър той твърдеше, че е наясно с причините за кризата и знае как и кога да ни изведе от нея. Не е споменавал изобщо за алтернативни чужди мнения; разчиташе на собствената си /"безпогрешна" компетентност на признат специалист по антикризисни стратегии и политики.

Що се отнася до критиките на Симеон Дянков към европейската бюрокрация, трябва да признаем, че част от тях са основателни. Например- сложният механизъм за взимане на решения в ЕС. Както и поредицата от грешки с оздравителния план за Гърция и т.н. Но упреците към канцлера Ангела Меркел идват пост-факум. Добри помним, че докато беше вицепремиер в правителството на ГЕРБ, г-н Дянков и неговият началник Борсов чинно удряха токове при всяка команда, пристигаща от оста” Берлин-Париж”!

Не на последно място по значение идват препоръките на Мисионера за еврозоната. За непълни четири години той смени три пъти мнението си по този въпрос. Първоначално заяви, че генерална цел на правителството на ГЕРБ е влизането на България в еврозоната; после се поправи и каза, че не е добре да бързаме, заради дълговата криза; сега пак е връща на първоначалната позиция и дори съветва България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Хърватия бързо да се отправят към ЕРМ-2, т. нар. "чакалня" на еврозоната.

Къде се подвизава днес фамозният Мисионер?

Според официалните съобщения и публично оповестената автобиография, Симеон Дянков е:
-Ректор на Новата руска икономическа школа в Москва;
-Гост-лектор по обществена политика в САЩ, в управленската школа "Джон Кенеди" към Харвардския университет (виж прикачения файл).

Оставям встрани неудобните въпроси как ще гледа в очите руснаците и ще ги учи на успешна икономика, след като преди година се канеше да ги…напляска! Или: каква обществена политика ще преподава в Харвард, след като , подобно на всеки правоверен татчърист, не признаваше такава реалност като „общество”. От поканата за премиерата на неотпечатаната му книга в Брюксел научаваме и друг любопитен факт: че почти една година е бил шеф на Борда на Европейската банка за възстановяване и развитие!?
Когато тази медийна манипулация за първи път стана известна в България , проф. Димитър М. Иванов, преподавател и консултант в Лондон, излезе с опровержение. То е валидно и досега: г-н Дянков не е бил председател, а председателстващ въпросния орган . При това не по персонални заслуги, а на ротационен принцип- заради заеманата длъжност финансов министър на България. Разликата е съществена, нали!

И други въпроси възникват по повод на пиар акцията в Брюксел, организирана от изгонения финансов Мисионер. В поканата за участие в премиерата на мемоарната книга той се само/представя като "топ-финансист" на Източна Европа- едва ли не финансовият Христос, призван да спаси България (но не му позволили да стори това!) . Моят извод е, че книгата е своего рода отмъщение към Борисов и компания за това, че му поискаха оставката и го отстраниха от политическата игра! Но не и от Голямата сцена, където се подвизава сега.

В оригинал книгата е написана на английски. Т.е. може би ще бъде преведена на български, или авторът ще я пренапише на родния си език!Остава да чакаме 2014 г., когато ще се появи на бял свят мемоарният труд!

------------

За сведение на интересуващите се:

Единствените издадени печатни материали с автор или съавтор Дянков, които са отбелязани официално са :
http://www.amazon.com/s/ref=ntt_athr_dp_sr_1?ie=UTF8&field-author=Simeon...

http://books.google.bg/books?id=MHOsau7vCMUC&dq=resolution+of+financial+...
***
http://www.hks.harvard.edu/news-events/news/articles/simeon-djankov