Световните протести: една уникална публикация /Коментар/

В края на м.г. в социалните мрежи се появи една уникална публикация на тема: "Изследване на Световната Протести 2006-2013" - изд. Columbia University and the Friedrich Ebert Stiftung.
Автори на анализа са Isabel Ortiz, Sara Burke, Mohamed Berrada, Hernán Cortés

В разпространетото съобщение от Ернан Кортес Saenz се посочва, че проектът за картографиране на протестите по целия свят (2006-2013) е реализиран в рамките на Инициатива за политически диалог на двете институции: Columbia University и Friedrich Ebert Stiftung - Office New York .

Авторите на изследването са проучили 843 протестни акции , проведени между януари 2006 и юли 2013 г. в 87 държави , които обхващат над 90 % от световното население. България е също включена в проучването.

Анализът се фокусира върху : (I) основните видове недоволство, довели до световните протести ( II ) кои демонстират, какви методи на протест се ползват, кой им оказва съпротива;(III ) постиженията на социалните движения и репресиите срещу тях в краткосрочен план , и (IV ) основните политически искания на световните демонстранти .

Публикацията на Инициативата за политически диалог в Колумбийския университет и Фондация "Фридрих Еберт"- офис Ню Йорк можете да намерите тук :

http://policydialogue.org/files/publications/World_Protests_2006-2013-Fi...

За улеснение на читателите на блога резюмето и пълният текст на анализа са дадени в прикачени файлове. Предстои да публикувам и българския превод на резюмето!
/Проф. Кр. Петков/