In :Memoriam: Д-р Желю Желев си отиде! Преходът свършва!

Днес изпращаме Д-р Желю Желев в последния му път - към отвъдното...
Хората ще го помнят с добро - като дисидентски водач, демократичен президент и прозорлив учен!

Със смъртта на д-р Желев от дневния ред на публичния дебат отпада един спорен въпрос: кога завършва преходът? Съмишленици и опоненти на Президента писаха преди време, че установяването на демокрацията е необратим и неоспорим факт - заради смяната на икономическата система/собствеността и приемането на България в ЕС. Д-р Желев ни предлага друг, логичен отговор: преходът завършва тогава, когато от този свят си отидат неговите вдъхновители. Тоест, завършекът е поколенчески феномен, а не мисловна конструкция.

Оставя ни и едно забележително предсказание. В своята уникална книга, забранена от комунистическия режим, философът Желев твърди, че преходът от тоталитаризъм към демокрация преминава през диктатура. Днешният свят е пълен с доказателства, че неговата теза не е изкуствено построение. В постмодерните общества навлизат агресивни идеологии: неоавторитаризъм и етнонационализъм, религиозен фанатизъм и финансов деспотизъм. Заразата прониква както в страните с утвърдена либерална демокрация, така и в онези, които едва преди четвърт век отхвърлиха тоталитаризма.

Ако този процес се задълбочи, социалният учен Желев ще се се окаже прав, допускайки появата на диктаторски режими и в 21 век. Което означава, че ни очакват нова Гражданска Революция и Втори Преход.

Поколенията след това на дисидента Желев ще узнаят дали е бил прав в своите научни анализи и прогнози. Но няма да са в състояние да му съобщят новите исторически факти. Комуникацията с отвъдното е невъзможна...

Ще остане жив обаче споменът за един добър човек, толерантен политик и талантлив учен!

Проф. Кръстьо Петков