Истини и неистини за смъртните злополуки /Коментар/

Поредната трудова злополука завърши със смъртта на група работници , ангажирани с разрушаването на хотел в "Слънчев бряг".

"Това е непредумишлено убийство от страна на работодателя", квалифицира трагичния инцидент Иван Нейков, бивш социален министър. И добавя, че в условия на криза шефовете пестели най-много от условия на труд.

Прав е г-н Нейков за пестенето. Но това е едната част от истината. Другата е, че БГ бизнесмените като правило правят икономии за сметка на наемните работници не само по време на криза,а при всеки удобен случай и от всичко - работно облекло, храна, заплати, осигуровки и т.н. Тоест, орязват с настървение социални плащания, които се полагат по закон или добри бизнес практики.

Кой се грижи за удобството и закрилата на замозабравилите се предприемачи и прави смъртните злополуки системна практика? (справка-загиналите в Горни Лом, Ораново и на много други места):

-Инспекциите по труда, които проверяват и регистрират нарушенията, но не санкционират достатъчно стого, вкл. със затваряне на обектите на самозабравилите се "предприемачи";
-Парламентарните лобита, които системно орязват социално-защитните клаузи в законите;
-Работодателските организации, които водят истинска война срещу всяко социално право на наемния труд;
-Синдикатите, които се опитаха неколкократно с кампании да спрат да спрат смъртната епидемия (престъпник от медийни кампании разбира ли!);
-Собствениците, които се крият при всяка трагедия.

Тези, последните, не са случайни фигури-олигарси, масони, политици и прочее бързо и криминално забогатели люде, които винаги намират (или купуват) политически и съдебен чадър, за да се измъкнат на сухо от местопрестъплението.

При такава ситуация не е чудно, че за първите месеци на 2015 г. смъртните трудови злополуки са скочили двойно. Тенденцията със сигурност ще продължи, в условия на пълна безотговорност и безнаказаност. И при растяща алчност и арогантност от страна на бизнесмени-довчерашни номенклатурчици, проповедници на "хуманния" социализъм и самозвани наставници на работническата класа!

Което впрочем личи от официалното "Становище" на изпълнителя на поръчката за разрушаване на хотелската сграда в комплекса "Слънчев бряг" (виж текста в прикачения файл).Написано с витиеват език, съдържащо излишни подробности за юридическата страна на договорите за изпълнение, завършващо с лицемерно съболезнование към близките на загиналите, въпросното становище показва другия свят на трудовото всекидневие- света на неистината.

И този път виновни за груповата смърт ще излязат ...работниците, проявили самоинициатива да продължат разрушителните операции! Така е, защото трагични инциденти като този в "Слънчев бряг" се случват в страна, където човешкият живот е обезценет до такава степен, че цената му е колкото една кирка и лопата-мъртвите оръдия на труда, с коиго си служат обречените да загинат!

/Проф. Кр. Петков/

***
При криза шефовете пестят най-вече от условия на труд

Експерт: При криза шефовете пестят най-вече от условия на труд
Иван Нейков.

В условия на криза работодателят спестява първо от квалификация на работниците и после от оборудването и от инвестиране в условията на труд.

Това мнение сподели в сутрешния блок на Нова телевизия бившият социален министър Иван Нейков по случай трагедията, довела до смъртта на четирима работници в хотелски комплекс "Слънчев ден" в сряда. Оказва се, че при фирмата-изпълнител няма момент, в който да няма нарушение.

"Не може един строител да бъде разрушител - изисква се специална квалификация, а не да хванеш някой от улицата, както е станало. Това е престъпление. На практика е непредумишлено убийство от страна на работодателя", категоричен бе Нейков на Разпети петък.

По думите му, на строителен обект не би трябвало изобщо да може да влезе случаен човек, а във всеки град има такива места, от където се събират случайни хора.

"В условията на криза няма само негативи - тогава намалява производството, намаляват и злополуките. Миналата година в България е имало около 730 - 740 злополуки и от тях 35 са смъртни. Тази година само до първото тримесечие имаме 650 злополуки, вече 10 са смъртни", съобщи зловещите факти Иван Нейков.

Той добави още, че според анализите, в огромен брой случаи, зад една трудова злополука стои човешка грешка. "Затова разрушителите трябва да имат изключително висока квалификация", убеден е той.

По негово мнение, решението е да се създаде контрол. "Има нужда от нов капацитет на Инспекцията по труда и промяна на законодателството. Тогава ще се създаде промяна в манталитета", заключи Нейков.

- See more at: http://novinite.bg/articles/91264#sthash.nXf7sKBK.dpuf

AttachmentSize
File злополука.docx13.81 KB