ВМЗ Сопот има перспектива, синдикатите да се стреснат и да го защитят /Проф. Кръстьо Петков/

Коментарът е публикуван в БГНЕС, 29.4.2015
***

След като бяха коментирани всички версии за бъдещето на ВМЗ Сопот, струва ми се, че най-логична е тази, която е свързана с умишлено деяние с по-далечни цели. Става дума за намеса на кандидати за приватизация на предприятието в подходящ момент и при "благоприятни условия".

Може да се възрази, че ВМЗ Сопот е в забранителния списък за приватизация, но ние знаем и други случаи, не един и два, когато предприятия са изваждани от такива списъци, ползвайки се с лобистки методи и нерегламентиран натиск в парламента и правителството. Така че, ако някой ще разследва докрай и ще върви по нишката на престъпленията във ВМЗ Сопот и цеха в Иганово, по-добре е да се захване с по-мащабните въпроси, а не да търси кой кога е бил на смяна, какво е сбъркал в изискванията за условията и безопасността на труда и т.н. Не оспорвам, че няма нарушения от този характер, но причината там не е просто трудова или технологична злополука. Запознатите са наясно, че в предприятието има строго разделение на производствените операции, поради което е невъзможно да се получи взривяване. Става дума за умишлено деяние.

Помня, следя и лично съм участвал в различни ситуации, засягащи приватизацията и концесионирането на най-крупните промишлени предприятия в България. Ако е вярно твърдението, че ВМЗ Сопот е натрупал над 150 млн. лв. задължения и при положение, че предприятието има гарантирани поръчки и пазари, т.е. то е перспективно, логично е заинтересованите от съсипването му да приложат изпитаната схема. А тя е: заявяваш, че предприятието е губещо, поемаш като държава ангажимент да покриеш неговите дългове, купуваш го за без пари - на символична цена от 1 долар, 1 евро или 1 лев и ставаш собственик на огромни материални активи, на човешки и технологичен капитал - защото там работят изключителни специалисти, както и на продукция, която вече е произведена и чака да бъде пласирана.

Какво ще се случи, ако след няколко месеца, изведнъж, някой от правителството или парламента каже, че държавата е лош стопанин, не може да управлява такива предприятия и… дайте да го дадем на частници от сферата на производството и търговията с оръжие? Ще се повтори същия сюжет както с "Бета"- Червен бряг.

От два дни сме свидетели на един парадокс, меко казано, защото става дума за осветляване на едно национално предателство. Нали ликвидирахме навремето "Бета"-Червен бряг, защото бил гигант на социалистическата промишленост и не ни трябвало такова? А изведнъж сега военното ведомство иска да произвеждаме американски БТР-и и да изградим предприятие за 450 млн. лв.

Ами нали имахме "Бета"-Червен бряг и го продадохме на кого - на т.нар. Мирчо Циганина, бе безпаметници! Нали затова ни трябваха тези предприятия, между които "Терем-Хан Крум" и редица други, които големите "стратези" на икономиката от ново време затриха?

Когато има перспектива да продължи да работи една такава компания като ВМЗ Сопот, било като държавна собственост или като публично-частна, е изключително важно да й се помогне. А не да отива в ръцете на криминални типове и корпоративни мрежи с неясни цели, което е национално предателство!

КНСБ и КТ "Подкрепа" трябва да се вдигнат, заедно с гражданите, и да защитят или отложат за по-добри времена каквито и да било приготовления за приватизиране на ВМЗ Сопот. Водил съм десетки битки за спасяване на предприятията в оръжейната, химическата, петролната, газовата промишленост и се оказвало, че ги губим - ако не днес, то утре или вдругиден. Двата синдиката не трябва да чакат днес, а да действат бързо заедно с работниците и семействата им, чийто поминък зависи от ВМЗ Сопот. /БГНЕС