Темата Гърция геостратегически е приключена

Тасос Асимис

Може и да няма все още  конкретни икономически измерения, но геостратегически , според мен, темата "Гърция"  е приключена. Изборните резултати в Турция и провежданата от  Ердоган политика в региона, която вбесява американските управници, действията на ислямските армии (ИД, ИДИЛ и т.н), които оставят  пустини  след себе си, започналият втори кръг от Студената война, правят Гърция ценен и незаменим партньор за Запада в региона. Каквото и да каже г-н Шойбле, г-н Дайсенблум, г-н Юнкер или г-жа Меркел, САЩ  не могат  да рискуват  изключването на Гърция от европейските структури или ,не дай си боже, преминаването й на другата страна, към БРИКС и Евразийския съюз.

В момента на европейската сцена се разиграва най-голямата импровизирана театрална постановка, пресъздаваща драмата на Гърция. Тя започва да става малко скучна, защото като прескачаща грамофонна плоча все по-често се повтаря действието: „Днес е големият ден за Гърция, в който се решава бъдещето й. Ще се подпише ли меморандума с кредиторите с нови непопулярни мерки и отпускане на нов заем или ще фалира и ще бъде изгонена от еврозоната и ЕС, ще стане ли страната ни Сомалия на Балканите?“ Режисьорите, обаче, повтарят  все същото действие, до втръсване, защото публиката вече нервничи и започва да вика: „Ципрас  подпиши, Ципрас  подпиши на всяка цена и да приключваме вече!“

Въпросът е:  до кога ще се повтаря това? Отговорът е:  докато Гърция има нужда от заеми. Защото, който дава заем, той  поставя и условията. А те са орязване на социални придобивки, пенсии, възнаграждения, увеличаване на данъци, ДДС и т.н и т.н. (а ще стават все по-тежки и непосилни). Че тази система на отпускане на заеми за погасяване на дълг  е безумна, бе отбелязано преди година от самия ръководител  на МВФ г-жа Кристин Лагард, но това не се чу дори от министър-председателя тогава г-н Самарас. Затова и получаваше лесно заемите. Всички институции, свързани с дълга, работеха за него и се стигна дотам, че икономиката отбеляза  близо процент ръст. Сега, когато се събере необходимата сума, неизменно се появява дупка от 2-3 млрд.евро и пак отново, но преди да се направи новата програма с допълнителните мерки се появява нова дупка от 1.5 млрд. евро  и от дупка на дупка милиардите стават 8, но все още изчакват, защото имало възможност за още.

Проблемите на правителството  на Ципрас произлизат от това, че  кризата не може да се реши по начина, по който се действа до този момент. Мерките, които се предприемат водят до фалит на дребните и не толкова дребните предприятия, безработицата се увеличава, социалните разходи се повишават, населението обеднява и покупателната му способност  се свива. Няма как при тези условия да се разчита на заеми, които се използват за погасяване на предишни заеми, за покриване на текущи разходи и постоянен дефицит, да се излезе от дупката,  в която се намира Гърция. Без програма за развитие, която създава и работни места, която да гарантира излизане от кризата с определени показатели, взимането на заеми е пагубно за нас. Показателен е фактът, че за пет години, откакто действа този втори меморандум, задлъжнялостта не е намаляла, а се е увеличила.

Естествено възниква въпросът, защо за решаването на такава проста задача, която може да сметне  едно петгодишно дете на пръсти, се занимават математици, специалисти по  висша математика и  мастити финансисти, но без резултат. Отговорът е елементарен. В проблема с финансовата криза в Гърция има твърде малко икономика и  много политика. В тази светлина парадоксалното е нормално и нормалното – парадоксално. Така „спасителите” – лешояди кълват трупа на Гърция, опитвайки се „да я върнат към живот”. Защото в тази спасителна акция всички „спасители” – кредитори преяждат, а болният  е обречен.

Малко факти – според публикувани данни през м. април 2015 г.  от Министерството на финансите на Австрия, гръцкото правителство е превело до 31.12.2014 сумата от 101,73 милиона евро на Австрия, която участва в спасителния пакет заеми за Гърция  със сума от 1,56 милиарда евро. Австрийското правителство е предоставило горепосочената сума на база подписано двустранно споразумение с Гърция, която изплаща редовно лихвите по заема, като от 2020г. ще започне изплащането на главницата. В съобщението се казва още, че са изплатени и лихвите за първото тримесечие за 2015 г.

Пак в началото на м.април тази година  правителството  подписа голяма оръжейна програма. Договорът е с американската фирма Lockheed, която е получила 45 милиона долара предплата, а самото споразумение  е за 500 милиона долара. То предвижда модернизирането и поддръжката на пет от шестте военни четиримоторни турбовитлови самолета Ρ-38 Οrion на възраст 35 години. Целта е да се удължи животът им за още 15 000 летателни часа. Модернизирането ще трае 7 години и това означава, че когато бъдат предадени, самолетите ще са на 42 години! Да се отбележи, че въпросните самолети са изведени от експлоатация през 2009, когато Висшият съвет на военния флот решава, че модернизирането им е икономически неизгодно.

В началото на м. Юни 2014г британския вестник Telegraph публикува снимки на четирите подводници, които остават незавършени в гръцка корабостроителница, 15 години след заявяването им. Според доклад на британския вестник, гръцкото правителство претендира за обезщетение от ThyssenKrupp Marine Systems и Abu Dhabi Mar, отговорни за поръчката. В документ на 200 страници, изпратени до Международния съд се казва, че международната позиция на Гърция и позицията и като страна в НАТО са били подкопани от провала на фирмите за доставка на подводниците. Става ясно, че цената на подводниците за 3 млрд. евро  е  три пъти повече от сумата, поискана от Тройката от гръцкото правителство за намаляване на пенсиите.

Германският депутат, председател на парламентарната група на левицата Грегор Гизи в интервю по германското радио DLF по повод позицията на Берлин по въоръжаването на Атина, в средата на м. Юни тази година разобличи лицемерието на собствената си страна. Германия изнася за  Гърция 10 % от оръжейна си продукция и от друга страна призовава за намаляване на разходите за отбрана на страната ми.  Очевидно  се  внушава – да се купува  само от Берлин.

И за да е безпределно ясно как се прави експертна оценка от страна на Тройката ще ви запозная с част от твърденията  на Председателя на Гръцката Конфедерация по Търговия и Предприемачество Василис Коркидис пред образуваната към парламента Комисия за разследване причините за приемането на меморандумите, публикувани на 28.05.2015 г.:

 „Един ден през декември на 2011г. ни посетиха представители на  „Тройката“ – г-н Мазух и г-н Томсен в офиса ни, без гръцки придружител. Когато се възпротивихме на искането за намаляване на заплатите и започнахме да съпоставяме със съответните заплати на други европейски страни, знаете ли какво казаха? Правите голяма грешка. Вижте заплатите в Югоизточна Европа и на Балканите, защото  принадлежите на този регион. Когато  попитах колко мислят, че трябва да бъде заплатата ми, един от тях отсече –  "300 евро са добре“...

Истината е, че сега положението на правителството е много трудно. От една страна то е като трън в очите на еврочиновниците, защото отказва да изпълнява безпрекословно  поставените условия и давало  лош пример  на  останалите европейски страни. От друга страна, макар и да предлага логични неща, това е първото ляво гръцко правителство, за което западните институции  правят всичко възможно то да разочарова избирателите си или образно казано да им покажат, че „който се опитва да напусне кошарата, вълците го ядат”.

Още преди четири години имаше предложения в гръцкия парламент да се премине на паралелна валута с цел ограничаване изтичането на капитали, без да се излиза от еврозоната. Работещите емигранти от други страни  изнасяха от Гърция  над 12 млрд. евро годишно, а чуждите супер и химермаркети – около 37 млрд. евро. Така с липсата на 50 млрд. евро годишно балансът няма как да се получи. Другото предложение бе да се обяви мораториум на плащанията по заемите за пет години, за да се стабилизира икономиката и след това да се плащат по 10 млрд или повече, според възможностите, всяка година. Имаше и трети план от Доминик  Строс-Кан, но отивайки на среща с г-жа Меркел, бе арестуван на излизане от хотела със скалъпени показания, както бе установено по-късно,  с което  бе сложен край на кариерата му. Нещо подобно се случи и с Берлускони, който имаше големи резерви относно еврото, но и той бе изваден от играта. Сега почти всички усещат негативното действие на еврото върху по-слабо развитите икономики. А  с такива безумни мерки, каквито се прилагат спрямо Гърция, се опитват да предотвратят ефекта на доминото. Такива са изводите на редица международни  авторитети  в икономиката и финансите.

Днес Ципрас има подкрепата на САЩ  и това не може да се скрие. При всички кризисни ситуации  се намира начин да се  успокоява топката по телефона, дори президентът  Обама се намесваше, бих казал,  не съвсем  елегантно.  Какви споразумения има с тях Ципрас може само да се гадае, но след посещението си в Остин, Тексас миналата година се прибра някак си променен. Това, което ме притеснява най-много е да не се окаже, че всички са от един отбор и цялата тази бутафория ще завърши с подписването на трети меморандум. Силно се надявам да греша, но тези, които си мислят, че четиридесет годишния младеж е попаднал случайно във властта, много се лъжат. Той е много хитър и пресметлив, наистина и малко неопитен, но начина по който избягва острите камъни в партията си показва амбицията му за лидерство и в нея.

Това ще отнеме време, но сигурно не би искал името му да се отъждествява с фалита на Гърция и внимателно плете мрежата си.