Денят «НЕ»: обратното броене започна ! (Част III)

проф. Кръстьо Петков

Правителството "Камикадзе"!

Публикуваното в блога видео "Дългокрация" дава обяснение  на въпроса: какво очаква Гърция, ако резултатът от Референдума в неделя, 5 юли, е отрицателен или положителен. Пропагандната война, която се разгоря през последните 24 часа в полза на кампанията "ЗА", като че ли предвещава победа на  проевропейските / неолиберални лобита в Гърция. Надделеят ли обаче привържениците на каузата "OXI" ("НЕ"), стартира ново изпитание: ще успее ли левият / граждански радикализъм, чиято вълна се надига в целия ЕС,  да наложи реалистично споразумение за обслужване на на безпрецедентния дълг на Гърция, като сложи край на остеритета. И така да сложи началото на серия от предоговоряния с Португалия, Испания,  Ирландия и други държави от периферията на континента.

Документалният филм показва историята и хронологията на финансовото заробване на един, формално равноправен член на еврозоната, спазарено от кредиторите, европейските елити и националните - корумпирани и космополитни - политици. Ако европейските нации са съхранили своята историческа памет, би трябвало да отхвърлят подобни ултимативни договори, чиито рамки и условия се диктуват от т.нар. тройка и се одобряват от инстанцията, която има решаващата дума - правителството на Германия. Ако обаче гражданските общества в държавите от ЕС са придобили критична маса  влияние, за да се противопоставят на диктата, който еврогрупата и Берлин налагат на Гърция, в неделя участниците в гръцкия плебисцит ще гласуват като свободни хора. Така че на изпитание е поставена демокрацията, а не финансиализацията.  

Такава е, според мен, е характеристиката на Референдума, до началото на който остават 48 часа.

Моят апел към читателите на блога, които се доверяват на фактите, а не на пропагандните акции е: проследете видеозаписа със субтитри на български език и тогава решавайте на чия страна да застанете: на платените активисти от кампанията "ЗА", която набира сила в Атина и ЕС,  или на спонтанните привърженици на каузата "НЕ", т.е. на отхвърлянето на остеритета.  Изборът между двете полярни състояния не е лек, дори може да е трагичен.

Както се изрази днес мой колега, инвестиционен посредник от Франция, който и на работно посещение у нас,  гласоподавателите в южната ни съседка трябва да избират между холерата и чумата. И при двете смъртността е висока. Въпросът е, ще съумеят ли гърците да калкулират кое е по-малкото зло!  И да съхранят шансовете си да очертаят пътната карта за реконструкция на еврозоната - немощна, разкъсана от злоба и проядена от национален егоизъм. Ако загубят битката, ще останат в паметта на европейските нации като правителство-камикадзе, което се жертва, за да  принуди врага да отстъпи. Този враг е глобалният неолиберализъм, проникнал в  бастиона на социалните държави в Европа и превзел тяхната твърдина: Германия!