Денят "OXI" : обратното броене приключи!

проф. Кръстьо Петков

 Гръцкият референдум е вече история! Легитимният резултат е в полза на "OXI" - т.е. "НЕ". Когато пиша настоящия коментар, СиЕнЕн  съобщава, че с "НЕ" , т.е. в подкрепа на призива на правителството на Сириза, са гласували 61% от участващите в националното допитане. Този конституционен акт може да стане повратна точка във взаимоотношенията между държавите вътре в еврозоната. Както и да сложи край на негласното правило, че последната дума във Валутния съюз има Германия, а не Еврогрупата ( една легитимно конструирана институция), или пък ЕК - с нейните правомощия на изпълнителна власт в ЕС! Каквито и ходове да се направят след нощта на Референдума от лидерите в Брюксел, ЕС и неговата елитна зона, обединяваща 19 държави, вече няма да са същите.

Време е за равносметка, въпреки че тя ще е стъпаловидна и ще отнеме месеци наред, докато европейските политически и корпоративни елити се опомнят от удара, който им нанесе една малка нация със многовековни демократични традиции. Какви са  първите изводи?

  • истината за състоянието и функционирането на уникалната общност "Европейски съюз" лъсна в дните преди Референдума. Показната европейска солидарност отстъпи място на националния егоизъм, после на откровения цинизъм. Как иначе може да си обясним ултимативните послания и директни заплахи, които бяха отправени от овластените фигури в Берлин и Брюксел към правителството , гражданите и данъкоплатците в Гърция!
  • репутацията на изборната демокрация -система , практикувана и възхвалявана в обединена Европа, се срина. Бяхме свидетели на безпрецедентна и безпардонна намеса от европейски ръководители, корпоративни мрежи и медии в организацията и рекламната кампания  на Референдума.Връх на всичко стана директното искане  гърците да отстранят своето правителство и своя премиер, който избраха само преди шест месеца!
  • езикът на омразата измести дипломатическите писания ; брюкселският жаргон и витиеватите изрази на еврократите бяха заменени с политически и национални/расистки нападки; както отбелязва Телеграф, със съкрушителния резултат от Референдума, Гърция разкървави носа на евростратезите; часове след приключване на плебисцита, същото издание засили оценката, определяйки го като "изстрел между веждите" на Еврогрупата!

Така че войната се състоя-не с конвенционални оръжия, а с думи и вербална размяна на удари! За една седмица цивилизована Европа се върна десетилетия назад, към времената на междудържавните сблъсъци и етнонационалните вражди.

Може би съкрушителният резултат от Референдума ще има отрезвяващ ефект. И от утрешния ден преговорите за намиране на работещо споразумение по външния дълг на Гърция ще бъдат възобновени- в нова обстановка и конструктивен дух. Предпоставки за това са налице: писмото на премиера Алексис Ципрас до лидерите на европейските институции и съдържащите се в него компромиси; непотвърдената все още информация, че в навечерието на Референдума в Атина е пристигнало ново предложение от кредиторите; реалистичният/ твърде закъснял доклад на МВФ за дълговия потенциал на гръцката икономика и др.

Не е добре винаги да се казва "НЕ". След  деня "OXI"  идва ред на "YES"!  Сега вече се разсъждава, какви са опциите, които предостави вота "НЕ", ако го приемем, че означава "ДА"? Във всички случаи вариантите са повече от един, какъвто предлагаха ултимативно началниците от Еврогрупата: повече остерити, нов дълг, продължение на рецесията - последици, които наблюдавахме в продължение на пет години.

  • Първата опция е предоговаряне на дълга, с удължаване на срока на предстоящите плащания и известно редуциране. Тук становищата, изразени в писмото на Ципрас до Еврогрупата и анализа на МВФ от 2 юли, се припокриват;в този случай Гърция остава в еврозоната;
  • Втората опция е връщане към драхмата и "връзване" с еврото, с евентуално въвеждане на Валутен борд . Което ще повтори-в различни условия-българския вариант от 1997 г.;Това решение означава излизане от еврото-вероятно за определен период; но не и напускане на ЕС, освен ако Гърция доброволно не го направи. Засега желаещи да предприемат подобна стъпка няма-дори правителството, което организира националното допитване, правеше строго разграничение между "НЕ" на остеритета и "ДА" на обединена Европа;
  • Третата опция е излизане от еврозоната и включване в групата БРИКС ( Покана, за което Гърция вече получи в първите часове след приключване на Референдума). При такъв вариант трусът в еврозоната ще е най-силен. Вероятността от разпадане на генетично увредената конструкция е значително.