Българският дебат за гръцката криза:алтернативни гледни точки

проф. Кръстьо Петков

Обрат в преговорите или...

Както пише днес "Ню Йорк Таймс", в преговорите между т.нар. Еврогрупа и Гърция за първи път от месеци проблясва оптимизъм. След като часове преди ултимативиня срок, поставен от Брюксел, гръцкото правителство изпрати на председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум  детайлно предложение за обсъждане на срещата в неделя, гръцката позиция беше квалифицирана като крачка напред. Дори железният тандем Меркел-Шойбле започна да разсъждава доколко устойчив  е бейлаутът, наложен на Гърция през 2012 г.; макар и нюансирано, еврокомандирите от Берлин полуотвориха вратата за преструктуриране на гигантския дълг на тази държава, междувременно ловко преобърнат в полза на кредиторите и във вреда на редовите гръцки данъкоплатци. Същото послание, в по-категорична форма, изрази и Кристиан Лагард, която попадна под ударите на авторитетни критици заради "сгрешените" разчети на МВФ за гръцкия дълг и потенциала на икономиката в тази страна да създаде ресурс за неговото обслужване. Чуха се и гласове за оставка на Лагард.

Разбира се, засега мненията на Меркел, Шойбле и Лагард са неофициални и са предизвикани от прочетен "по диагонала" документ от Атина. Той  съдържа мерки, които Гърция приема от целия втори пакет, изфабрикуван преди седмици от т.нар. Тройка. Някои коментатори побързаха да окачествят гръцкото предложение като съществена концесия от страна на премиера Алексис Ципрас и отказ от ключови предизборни обещания, поети от Сириза в началото на годината. Например-приетите промени в данъчната система, които ще засегнат бизнеса на островите и корабособствениците; модернизацията на пенсионната система , която да се приближи към европейските практики; деблокиране на приватизационните сделки, особено за пристанищата в Пирея и Солун и др.

Вижте подробности от предложението на гръцкото правителство в превод на български:

***

Какво съдържа последната гръцка оферта?

10 юли 2015

EPA/БГНЕС

Гърция предаде план за реформи, съставен от 13 страници, който да послужи като основа за отпускането на нов спасителен пакет от 53.5 млрд. евро.
Ето основните точки в пакета, който ще бъде обсъден от гръцкия парламент днес, в справка на Асошиейтед прес, цитирана от БТА:

БЮДЖЕТНИ ЦЕЛИ:

Гръцкото правителство обещава да се придържа към целите за бюджетен излишък, което значи правителството да печели повече от данъци отколкото харчи, а именно 1% за тази година, 2% за 2016 г., 3 и 3,5% за 2017 г. и 2018 г.

РЕФОРМА НА ДДС:

Предложенията включват повишаване на редица данъци, включително 23 процента ДДС за ресторанти и кетъринг (13% в момента), намалена ставка от 13 процента за основните хранителни продукти, енергията, хотелите (6.5% сега) и т.нар. "супер намалена" ставка от 6% за стоки като лекарства, книги и театър. Новите данъчни ставки влизат в сила от октомври.

Специалните данъчни облекчения за островите на страната - привлекателни магнити за туристите - ще бъдат премахнати. Само най-отдалечените острови ще запазят така желаните данъчни облекчения.

ФИСКАЛНА РЕФОРМА:

Военните разходи ще бъдат намалени със 100 милиона евро тази година и с двойно повече през 2016 г.
Корпоративният данък ще бъде увеличен от 26 на 28 процента и земеделците ще загубят преференциалното данъчно облагане и субсидиите за гориво.
Правителството ще затегне мерките спрямо данъчните длъжници.
Огромната корабоплавателна промишленост на страната също ще се сблъска с повишаване на таксата за тонаж и прекратяване на специалните данъчни условия за сектора.
Данък лукс ще бъде разширен, така че да включва плавателните съдове за забавления, дълги над пет метра, и ставката ще нарасне от 10 на 13 процента.

ПЕНСИОННА РЕФОРМА:

Правителството обмисля реформи, чрез които да спести 1 процент от брутния вътрешен продукт (БВП) от намаляване на разходите за пенсии през 2016 г. и след това. Мерките за постигане на тези цели включват премахване на ранното пенсиониране и стандартизиране на пенсионната възраст на 67 години до 2022 г., като изключение се прави за хората, изпълнявали тежка категория труд, и за майките на деца с недъзи.
Социалните пенсии ще бъдат по-добре насочени, а допълнителните пенсионни фондове ще бъдат финансирани от вноски на самите служители.
Привилегии като фонда за солидарност ще бъдат постепенно премахнати, а здравните вноски на пенсионерите ще бъдат увеличени от 4 на 6 процента средно.
Предвиждат се и други реформи, които да направят пенсионната система по-устойчива, включително ревизия на пенсионните вноски за самоосигуряващите се лица.

РЕФОРМА НА ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР:

Властите ще формират работните заплати в държавния сектор, така че те да бъдат в низходяща траектория до 2019 г. и да подобават на "уменията, представянето и отговорността" на персонала.
Бонуси като премията за отпуск и изплащана сума за транспортни разходи ще бъдат изменени, така че да отговарят на европейските норми.
Представен ще бъде и план за връщане на работа на служители от държавния сектор на постове, където тяхната работна ръка е нужна.
Нов стратегически план за борба с корупцията също ще бъде начертан до края на този месец, а ново законодателство ще направи по-прозрачно финансирането на политическите партии и ще предпази от политическа намеса разследването на финансови престъпления.

ДАНЪЧНО УПРАВЛЕНИЕ:

Правителството ще създаде автономна данъчна служба и ще задейства реформи, отнасящи се до събирането на данъци, борба с данъчните измами и мерки срещу контрабандата на гориво.

ФИНАНСОВ СЕКТОР:

Изменения в законите за несъстоятелност на страната ще се опитат да накарат длъжниците да изплащат кредитите си, а консултанти ще помагат за справянето с лошите кредити. Ще бъдат направени и стъпки за насърчаване на инвеститорите да държат парите си в гръцки банки.

ПРОДУКТОВ ПАЗАР:

Правителството ще отвори затворени професии като тези на инженерите, нотариусите и съдебните пристави. Ще бъдат създадени закони, насочени към премахване на бюрокрацията и улесняване на получаването на бизнес лицензи, като същевременно ще бъде реформиран газовият пазар.

ПРИВАТИЗАЦИЯ:

Правителството ще разгледа продажбата на държавни активи и ще започне процес на приватизация на електрическата компания, регионалните летища и пристанища, включително в Пирея и Солун.

 

***

В същото време  безрезервните защитници на еврогрупата и нейния остеритет пропускат да забележат, че в замяна на направените концесии, Ципрас и неговия екип са на път да получат -за първи път- съгласие за преструктуриране на дълга. Чрез кой от инструментите ще стане това-т.нар. подстригване, или намаляване на лихвените равнища, или гратисен период за плащанията- ще разберем до дни.

Предстои  да узнаем още , достоверна ли е информацията, че Гърция и Русия са подписали споразумение по проекта "Турски поток" в размер на 2 милиарда евро, които вероятно ще се платят в аванс! Перфектна сделка, срещу която дори фамозният Шойбле не възрази!

 

Как реагират българските анализатори

на кризата във взаимоотношенията между партньорите в еврозоната:

  • от една страна - командирите от Брюксел и Берлин;
  • от друга-изпадналата в почти пълна изолация Гърция;

За съжаление, повечето от изказаните мнения в мейнстрийм медиите са инерционни и папагалски! На този безкритичен  поръчков фон си позволявам да поместя в блога поредица от анализи на български учени и публицисти, които не се се поколебаха да отстояват алтернативни/независими позиции. Засега те се появяват главно в периферни медии и в социалните мрежи. Което не е чак толкова лошо. Нали през последните 5-6 години неведнъж се убедихме, че битките срещу остеритета и олигархията започват от периферията към центъра, а не обратно. Справка-събитията в Тунис , Испания, САЩ, Гърция  и дори България, в които ненасилствените протести на гражданството изправиха на нокти явните и задкулисни глобални играчи от мегакорпоративните мрежи.

Ето препоръчваните от мен автори на статии и коментари за онези читатели на блога, които упорито търсят алтернативи:

1. Чавдар Найденов, "Новогръцки митове и легенди""

http://news.bgnes.com/view/1242962

2. Валентин Хаджийски, "О неразумни..."

svetoven.pogled.info/news/65849/O-nerazumni

3. Доц. Димка Гочева, "Коментари за гръцката ситуация от 2011 и 2015 г."

http://glasove.com/komentari/53465-siriza-e-antioligarhicheska-a-ne-popu...

4. Атанас Пеканов, "Ще има ли край гръцката дългова криза?"

http://www.cross.bg/gurtziya-konsolidatziya-tzipras-1471382.html#axzz3eL...

5. Валери Найденов "Ако не броим шубето, СИРИЗА бие с 90 на сто"

www.24chasa.bg/Authors.asp?Request=Articles&AuthorId=28907

Следват още...

Целта  е да се съберат в един информационен пакет достатъчно алтернативни становища, за да се опитаме без пристрастия и встрани от поръчковата журналистика и псевдо-наука да разберем, защо се стигна до гръцката дългова криза и как тя ще се отрази на българската икономика , на финансовата и банковата система.

Впрочем, от няколко дни тази тема има ново геополитическо измерение: след гръцката криза по пътя на дефолта тръгна един от най-проспериращите щати на Америка: Пуерто Рико!

Обяснението, което дават анализаторите за това внезапно изригване на дългов вулкан в сърцето на свободната пазарна икономика е: причината отново е във Вашингтон. Там, в американския конгрес са взети фаталните решения за данъчни облекчения и тем подобни остериански "иновации", които хвърлихаикономиката цял един щат в дълбока рецесия, причинявайки му 70 милиарден дълг (USD);Също във Вашингтон, но в лабораториите на Международните финансови организации, беше произведен и оръжието за масово поразяване-вирусът "Остеритет", който зарази цялото световно икономическо пространство!

И накрая, но не по значение, идват сигналите за трусовете на катайския капиталов пазар, които лековато бяха отразени в българските медии. А предизвикателството пред сериозните анализатори е ясно: не са ли част от една и съща философия и система трите паралелни кризи, избухнали в различни краища на глобалното пространство.

Системата се нарича ФИНАНСИАЛИЗАЦИЯ! Обществено-икономическото устойство е ФИНАНСОВ КАПИТАЛИЗЪМ!