Протекторатът "Елада" и неговите бедни съседи

проф. Кръстьо Петков

 

Защо ЕЦБ ще предоставя "секретни" кредитни линии на България и Румъния?

 

Събитията на третия ден след ултиматума

За лидерите на Еврогрупата този ден фиксираше крайният/последен срок, който поставиха пред Гърция, за да приеме чрез парламентарно гласуване и без каквито и да у поправки поредния пакет от "спасителни" мерки. Ултиматумът беше изпълнен - с цената на загубено от правителството на Сириза парламентарно мнозинство и сериозен разрив в управляващата коалиция.

За онези гръцки политици и експерти, които отстояваха каузата "Не на остеритета!", рамковото споразумение и произтичащите от него мерки означават "Капитулация"! Влиятелрни медии като "Ню Йорк Таймс" и "Файненшъл таймс" определиха новия финансов режим, наложен на Атина, като "диктатура" и "протекторат"! Ексминистърът на финансите на Гърция Янис Варуфакис оприличи споразумението  като "Нов Версайлски договор".  Наистина, от вчерашния ден нататък за неопределено време ЕС се сдоби с член, чиито международно-правен статут не е на суверенна държава, а на финансов и икономически  протекторат. Суверенитетът на Гърция е отнет и потвърден от върховната власт на републиката- парламента!

България, която също е с ограничен суверенитет заради въведения  Валутен борд, на свой ред се сдоби с друг, по-различен  съсед: квазидържава, чиито правомощия по отношение на банките, финансите, заплатите и пенсиите, данъците, заетостта и т.н.  де факто преминават в юрисдикцията на Еврогрупата. Тя ще одобрява или отменя взети парламентарни решения и то  едва след като Германия даде своето окончателно съгласие. Германска Европа вече е факт!

Последиците за България

Да се радваме или да страдаме ние българите заради това, че съдбата на живеещата на юг от нас нация претърпява такъв драматичен обрат: от растящо благоденствие към тотална разруха? Този въпрос вече застава в упор пред държавните институции, икономическите агенти и социалните партньори, пред всеки разумно мислещ българин! Добре е, че през последните дни водещи политици у нас: премиер, вицепремиери, министри- заеха по-балансирана позиция и вече не говорят несъстоятелни приказки от рода: "България е остров на стабилността ; ставащото в Гърция не ни засяга!". Притихнаха и неолибералните- папагалски настроени -говорители, объркани от противоречивата  ситуация и острите конфронтации в зоната на свободните пазари.

Разбира се, че случилото се в доскоро независимата Гърция ни засяга!

Първо- индиректно, защото превръщането и в европейски протекторат "Елада" може да сполети всяка по-слаба и неустойчива национална икономика. Силните икономики- на Дания и Англия, не искат и да чуят за членство в еврозоната. Както отбелязва "Ню Йорк Таймс" , и в напредващите страни като Полша, Чехия и Унгария няма вече мераклии за участие в "А-дивизия " на ЕС, за каквато доскоро се смяташе еврозоната. Румъния също охлади ентусиазма си. България, която в най-неподходящия момент реши да започне подготовка за влизане в еврозоната, вече съжалява за прибързаното си решение. Както писах преди време в коментар за БГНЕС, правилната стъпка сега е денонсиране на правителственото решение за неопределено време. След което без забавяне да се направи скрининг на икономико-финансовите последици за България вследствие на гръцката дългова криза; на тази основа: да се разработи План за действие, който да съдържа мерки за противодействие на новите рискове и ограничаване на заразата.

Ние сме твърдо в категорията на слабите, ниско конкурентни икономики- заради продължилата повече от шест години депресия; комбинирана с 24 месечна  дефлация (подобна на гръцката); и накрая, поради  удвояването на размера на външния дълг за период от две години. както е известно, всеки масиран дълг при дефлираща икономика поражда верижна реакция; трупа се дълг върху дълг и така до...поредния фалит.

Затова, преди да се произнесем окончателно за последиците от гръцката криза върху българската икономика, е препоръчително да познаваме в детайли подписаното и вече одобрено "спасително" споразумение, както и произтичащите от него санкции и "бонуси" -дадени във вид на нови заробващи заеми.

Върху тази опасност , която носи завъртането на дълговата спирала, обърнах внимание в коментара си от вчерашния ден. Тук предлагам на читателите на блога допълнителна, според мен достоверна информация, в подкрепа на оценката за окончателното финансово заробване на Гърция: това са т.нар. бележки на подалия оставка финансов министър проф. Янис Варуфакис, направени директно върху текста на брюкселския документ. Междувременно Варуфакис удържа на думата си и гласува с "не" на брюкселктото споразумение. По този начин се съхрани политически и стана още по-опасен противник на еврогермансикя остеритет.

Горещо препоръчвам на всеки , който иска да разчете политико-икономическите ефекти от  този позорен акт, да се запознае и с неговото съдържание, и с коментарите на проф. Варуфакис (виж по-долу пълния текст на споразумението на оригиналния език -английски; както и оценките на Варуфакис след всеки параграф - те са дадени в скоби, с обозначението Y.V.; текстът се препечатва от сайта "ZeroHedge")

Второ, България е засегната пряко от решенията на Еврогрупата, независимо че не е неин член. Имам предвид съобщението от Брюксел, че всички държави от общността трябва да дадат пропорционален принос в отпускането на третия "спасителен" заем! Ако това се случи, излиза, че колективната отговорност за премахване на последиците от дълговите кризи преждевременно влиза в действие-като концепция, механизъм и заделен паричен ресурс.

Първоначалната реакция на повечето медии и някои неосведомени политици у нас беше неточна и подвеждаща. Добре е да припомним, че преди три години българското правителство, без сериозни разчети и вяли дискусии в парламента, подписа т.нар. "Пакт Евро-плюс". Техническите преговори от наша страна се водиха от тогавашния зам.министър на финансите Боряна Пенчева. Разбира се, принципно съгласие за присъединяването на България към "Пакт Евро-плюс" са дали и тогавашният премиер г-н Борисов и мин-финът Дянков. Но като че ли единствено г-жа Пенчева е в състояние да обясни някои детайли на водените преговори и да отговори на следните въпроси:

  • след като "Пакт Евро-плюс" влиза в сила през 2018 г., как на практика днес, три години по-рано, неговите членове ща реализират принципа на финансовата солидарност?
  • каква е била формулата за изчисление на индивидуалните/държавни квоти? Иначе казано, с колко пари се е задължила България да участва в спасителния фонд - според тогавашните изчисления и днес-когато икономиката ни навлезе в дефлационния капан?

Цикличните кризи и финансовите рискове изискват системна превенция, калкулиране на възможните щети и мерки за спешна намеса. Това е фундаментален принцип в управлението на кризисните икономики. Той обаче  не е спазен у нас и днес вероятно ще трябва да платим висока цена за проявената безотговорност. Тази щекотлива тема със сигурност ще ангажира публичното внимание през следващите дни и седмици; във връзка с това е полезно е да припомним какви становища са застъпвали БГ икономисти по този въпрос през 2011 г. (виж дискусията , организирана от в-к " Капитал" на следния линк: http://www.capital.bg/interaktiv/debati/17_triabvashe_li_bulgariia_da_vl...).

Ирационалност: докога?

И все пак, докога темата  за широко рекламирания навремето "Пакт Евро-плюс" ще занимава България, балканските ни съседи и страни от прилeжащия източноевропейски регион, лекомислено решили да мерят ръст с големите европейски играчи? Според мен, докато ЕС не намери изход от пъзела. Или (което е малко вероятно) най-сетне кредиторите не проумеят простата истина, че от босия човек-протекторатът "Елада" - не може да получат нищо, дори цървулите. В такива случаи не България и други закъсали съседи на затъналата в дългове Гърция трябва да плащат, а кредиторите, които са отпускали баснословни заеми на юнашко доверие и с користни цели. Време е именно те и единствено  те да бъдат "подстригани" !(ако използваме дълговия  жаргон).

Има някакви сигнали, че рационалните решения, разумът и икономическата логика се връщат-стъпка по стъпка. Доказателствата са: внезапното отрезвяване и разкаяние на МВФ знарочно сгрешените сметки при втория заем от 2015 г (коригирани съществено в секретния доклад от 2 юли т.г. и преработени още веднъж в деня преди срещата на върха); задочната, но твърда подкрепа на САЩ за Гърция-техен ключов геополитически партньор.И особено-отпушените плащания: 7-те милиарда евро  междинен заем, който ще получи Атина;900-те милиона евро, с които ЕЦБ увеличава спешната ликвидност за гръцките банки. Които , според прогнозите, ще отворят врати след броени дни...

"Секретният" ход на ЕЦБ

Решението на ЕЦБ да предостави на България и Румъния кредитни линии, за да може националните им банки да се противопоставят на евентуалното разпространение на гръцката "зараза" , стана публично известно благодарение на публикация във "Файненшъл таймс". Тази превантивна акция се коментира подробно в публикация и на сайта " Zero Hedge" (http://www.zerohedge.com/news/2015-07-16/fearing-greek-fallout-ecb-exten... ). От какво се опасява европейският централен трезор?

Първо- от масово теглене на депозити  от клиентите на четирите гръцки банки, опериращи на българските и румънските пазари. Техните дялове са съответно 28 и 12%;

Второ - от реакциите на инвеститорите на балканските финансови пазари, които губят доверие в тях след случилото се в Гърция-особено решението за затваряне на банките.

Реакцията на ЕЦБ идва след като още през април влиятелни международни агенции предупредиха, че предстоящият фалит на Гърция ще засегне най-много България и Румъния, както и Сърбия. Тези прогнози излязоха верни. Стъпката, която предприе БНБ след предупреждението за възникващите рискове беше да затегне контрола върху капиталовата адекватност и да изисква прозрачност в управлението на ресурсите на гръцките банки. Доколко този ход е дал разултати, е трудно да се каже. Банкови експерти твърдят, че има начини да се заобиколят националните регулации и гръцкият синдром да зарази  клоновете и трезорите с гръцка собственост в българския банков сектор.

Би трябвало да очакваме официална реакция от МФ и БНБ по този въпрос. Мълчанието не е най-добрата тактика. Отричането на риска - също. Успокоителните приказки, които чувахме от бившия гуверньор на БНБ и пазарните фундаменталисти у нас  през последните пет години - че няма нищо страшно и българският банков сектор е и ще остане стабилен- очевидно са били чиста пропаганда . Редно е всезнайковците да се извинят публично за своята некомпетентност; или поне да коригират позициите си!

 

 

 

***

Presenting The "Greek Terms Of Surrender"

As Annotated By Yanis Varoufakis

07/15/2015

Full annotated statement:

Euro Summit Statement Brussels, 12 July 2015

The Euro Summit stresses the crucial need to rebuild trust with the Greek authorities [YV:i.e. the Greek government must introduce new stringent austerity directed at the weakest Greeks that have already suffered grossly] as a pre- requisite for a possible future agreement on a new ESM programme [YV:i.e. for a new extend-and-pretend loan].

In this context, the ownership by the Greek authorities is key [ YV:i.e. the Syriza government must sign a declaration of having defected to the troika’s ‘logic’], and successful implementation should follow policy commitments.

A euro area Member State requesting financial assistance from the ESM is expected to address, wherever possible, a similar request to the IMF This is a precondition for the Eurogroup to agree on a new ESM programme. Therefore Greece will request continued IMF support (monitoring and financing) from March 2016 [ YV:i.e. Berlin continues to believe that the Commission cannot be trusted to ‘police’ Europe’s own ‘bailout’ programs].

Given the need to rebuild trust with Greece, the Euro Summit welcomes the commitments of the Greek authorities to legislate without delay a first set of measures [YV:i.e. Greece must subject itself to fiscal waterboarding, even before any financing is offered]. These measures, taken in full prior agreement with the Institutions, will include:

By 15 July

the streamlining of the VAT system [i.e. making it more regressive, through rate rises that encourage more VAT evasion]and the broadening of the tax base to increase revenue [YV:i.e. dealing a major blow at the only Greek growth industry – tourism].

upfront measures to improve long-term sustainability of the pension system as part of a comprehensive pension reform programme [YV:i.e. reducing the lowest of the low of pensions, while ignoring that the depletion of pension funds’ capital due to the 2012 troika-designed PSI and the ill effects of low employment & undeclared paid labour].

the safeguarding of the full legal independence of ELSTAT [YV:i.e. the troika demands complete control of the way Greece’s budget balance is computed, with a view to controlling fully the magnitude of austerity it imposes on the government.]

full implementation of the relevant provisions of the Treaty on Stability, Coordination and Governance in the Economic and Monetary Union, in particular by making the Fiscal Council operational before finalizing the MoU and introducing quasi-automatic spending cuts in case of deviations from ambitious primary surplus targets after seeking advice from the Fiscal Council and subject to prior approval of the Institutions [YV:i.e. the Greek government, which knows that the imposed fiscal targets will never be achieved under the imposed austerity, must commit to further, automated austerity as a result of the troika’s newest failures.]

By 22 July

the adoption of the Code of Civil Procedure, which is a major overhaul of procedures and arrangements for the civil justice system and can significantly accelerate the judicial process and reduce costs [YV:i.e. foreclosures, evictions and liquidation of thousands of homes and businesses who are not in a position to keep up with their mortgages/loans.]

the transposition of the BRRD with support from the European Commission.

Immediately, and only subsequent to legal implementation of the first four above-mentioned measures as well as endorsement of all the commitments included in this document by the Greek Parliament, verified by the Institutions and the Eurogroup, may a decision to mandate the Institutions to negotiate a Memorandum of Understanding (MoU) be taken [YV:i.e. The Syriza government must be humiliated to the extent that it is asked to impose harsh austerity upon itself as a first step towards requesting another toxic bailout loan, of the sort that Syriza became internationally famous for opposing.]

This decision would be taken subject to national procedures having been completed and if the preconditions of Article 13 of the ESM Treaty are met on the basis of the assessment referred to in Article 13.1. In order to form the basis for a successful conclusion of the MoU, the Greek offer of reform measures needs to be seriously strengthened to take into account the strongly deteriorated economic and fiscal position of the country during the last year [YV:i.e. the Syriza government must accept the lie that it, and not the asphyxiation tactics of the creditors, caused the sharp economic deterioration of the past six months – the victim is being asked to take the blame by the on behalf of the villain.]

The Greek government needs to formally commit to strengthening their proposals [YV:i.e. to make them more regressive and more inhuman] in a number of areas identified by the Institutions, with a satisfactory clear timetable for legislation and implementation, including structural benchmarks, milestones and quantitative benchmarks, to have clarity on the direction of policies over the medium-run. They notably need, in agreement with the Institutions, to:

carry out ambitious pension reforms [i.e. cuts] and specify policies to fully compensate for the fiscal impact of the Constitutional Court ruling on the 2012 pension reform [YV:i.e. cancel the Court’s decision in favour of pensioners] and to implement the zero deficit clause [YV:i.e. cut by 85% the secondary pensions that the Syriza government fought tooth and nail to preserve over the past five months] or mutually agreeable alternative measures [YV:i.e. find ‘equivalent’ victims] by October 2015;

adopt more ambitious product market reforms with a clear timetable for implementation of all OECD toolkit I recommendations [YV:i.e. the recommendations that the OECD has now renounced after having re-designed these reforms in collaboration with the Syriza government], including Sunday trade, sales periods, pharmacy ownership, milk and bakeries, except over-the-counter pharmaceutical products, which will be implemented in a next step, as well as for the opening of macro-critical closed professions (e.g. ferry transportation). On the follow-up of the OECD toolkit-II, manufacturing needs to be included in the prior action;

on energy markets, proceed with the privatisation of the electricity transmission network operator (ADMIE), unless replacement measures can be found that have equivalent effect on competition, as agreed by the Institutions [YV:i.e. ADMIE will be sold off to specific foreign vested interests at the behest of the Institutions.]

on labour markets, undertake rigorous reviews and modernisation of collective bargaining [YV:i.e. to make sure that no collective bargaining is allowed], industrial action [i.e. that must be banned] and, in line with the relevant EU directive and best practice, collective dismissals [YV:i.e. that should be allowed at the employers’ whim], along the timetable and the approach agreed with the Institutions [YV:i.e. the Troika decides.]

On the basis of these reviews, labour market policies should be aligned with international and European best practices, and should not involve a return to past policy settings which are not compatible with the goals of promoting sustainable and inclusive growth [YV:i.e. there should be no mechanisms that waged labour can use to extract better conditions from employers.]

adopt the necessary steps to strengthen the financial sector, including decisive action on non-performing loans [YV:i.e. a tsunami of foreclosures is ante portas] and measures to strengthen governance of the HFSF and the banks [YV:i.e. the Greek people who maintain the HFSF and the banks will have precisely zero control over the HFSF and the banks.], in particular by eliminating any possibility for political interference especially in appointment processes. [YV:i.e. except the political interference of the Troika.] On top of that, the Greek authorities shall take the following actions:

to develop a significantly scaled up privatisation programme with improved governance; valuable Greek assets will be transferred to an independent fund that will monetize the assets through privatisations and other means [YV:i.e. an East German-like Treuhand is envisaged to sell off all public property but without the equivalent large investments that W. Germany put into E. Germany in compensation for the Treuhand disaster.] The monetization of the assets will be one source to make the scheduled repayment of the new loan of ESM and generate over the life of the new loan a targeted total of EUR 50bn of which EUR 25bn will be used for the repayment of recapitalization of banks and other assets and 50 % of every remaining euro (YV:i.e. 50% of EUR 25bn) will be used for decreasing the debt to GDP ratio and the remaining 50 % will be used for investments [YV:i.e. public property will be sold off and the pitiful sums will go toward servicing an un-serviceable debt – with precisely nothing left over for public or private investments.] This fund would be established in Greece and be managed by the Greek authorities under the supervision of the relevant European Institutions [YV:i.e. it will be nominally in Greece but, just like the HFSF or the Bank of Greece, it will be controlled fully by the creditors.] In agreement with Institutions and building on best international practices, a legislative framework should be adopted to ensure transparent procedures and adequate asset sale pricing, according to OECD principles and standards on the management of State Owned Enterprises (SOEs) [YV:i.e. the Troika will do what it likes.]

in line with the Greek government ambitions, to modernise and significantly strengthen the Greek administration, and to put in place a programme, under the auspices of the European Commission, for capacity-building and de-politicizing the Greek administration [YV:i.e. Turning Greece into a democracy-free zone modelled on Brussels, a form of supposedly technocratic government, which is politically toxic and macro-economically inept] A first proposal should be provided by 20 July after discussions with the Institutions. The Greek government commits to reduce further the costs of the Greek administration [YV:i.e. to reduce the lowest wages while increasing a little the wages some of the Troika-friendly apparatchiks], in line with a schedule agreed with the Institutions.

to fully normalize working methods with the Institutions, including the necessary work on the ground in Athens, to improve programme implementation and monitoring [YV:i.e. The Troika strikes back and demands that the Greek government invite it to return to Athens as Conqueror – the Carthaginian Peace in all its glory.] The government needs to consult and agree with the Institutions on all draft legislation in relevant areas with adequate time before submitting it for public consultation or to Parliament [YV:i.e. Greek Parliament must, again, after five months of short-lived independence, become an appendage of the Troika – passing translated legislation mechanistically.] The Euro Summit stresses again that implementation is key, and in that context welcomes the intention of the Greek authorities to request by 20 July support from the Institutions and Member States for technical assistance, and asks the European Commission to coordinate this support from Europe;

With the exception of the humanitarian crisis bill, the Greek government will reexamine with a view to amending legislations that were introduced counter to the February 20 agreement by backtracking on previous programme commitments or identify clear compensatory equivalents for the vested rights that were subsequently created [YV:i.e. In addition to promising that it will no longer legislative autonomously, the Greek government will retrospectively annul all Bills it passed over the past five months.]

The above-listed commitments are minimum requirements to start the negotiations with the Greek authorities. However, the Euro Summit made it clear that the start of negotiations does not preclude any final possible agreement on a new ESM programme, which will have to be based on a decision on the whole package (including financing needs, debt sustainability and possible bridge financing) [YV:i.e. self-flagellate, impose further austerity upon an economy crushed by austerity, and then we shall see whether the Eurogroup will grave you with another toxic, unsustainable loans.]

The Euro Summit takes note of the possible programme financing needs of between EUR 82 and 86bn, as assessed by the Institutions [YV:i.e. the Eurogroup conjured up a huge number, well above what is necessary, in order to signal the debt restructuring is out and that debt bondage ad infinitum is the name of the game.] It invites the Institutions to explore possibilities to reduce the financing envelope, through an alternative fiscal path or higher privatisation proceeds [YV:i.e. And, yes, it may possible that pigs will fly.] Restoring market access, which is an objective of any financial assistance programme, lowers the need to draw on the total financing envelope [YV:i.e. which is something the creditors will do their utmost to avoid, e.g. by ensuring that Greece will only enter the ECB’s quantitative easing program in 2018, once quantitative easing is… over.]

The Euro Summit takes note of the urgent financing needs of Greece which underline the need for very swift progress in reaching a decision on a new MoU: these are estimated to amount to EUR 7bn by 20 July and an additional EUR 5bn by mid August [YV:i.e. Extend and Pretend gets another spin.] The Euro Summit acknowledges the importance of ensuring that the Greek sovereign can clear its arrears to the IMF and to the Bank of Greece and honour its debt obligations in the coming weeks to create conditions which allow for an orderly conclusion of the negotiations. The risks of not concluding swiftly the negotiations remain fully with Greece [YV:i.e. Once more, demanding that the victim takes all the blame in behalf of the villain.] The Euro Summit invites the Eurogroup to discuss these issues as a matter of urgency.

Given the acute challenges of the Greek financial sector, the total envelope of a possible new ESM programme would have to include the establishment of a buffer of EUR 10 to 25bn for the banking sector in order to address potential bank recapitalisation needs and resolution costs, of which EUR 10bn would be made available immediately in a segregated account at the ESM [YV:i.e. the Troika admits that the 2013-14 recapitalisation of the banks, which would only need a top up of at most 10 billion, was insufficient – but, of course, blames it on… the Syriza government.]

The Euro Summit is aware that a rapid decision on a new programme is a condition to allow banks to reopen, thus avoiding an increase in the total financing envelope [YV:i.e. The Troika closed Greece’s banks to force the Syriza government to capitulate and now cries out for their re-opening.] The ECB/SSM will conduct a comprehensive assessment after the summer. The overall buffer will cater for possible capital shortfalls following the comprehensive assessment after the legal framework is applied.

There are serious concerns regarding the sustainability of Greek debt [YV:N.b. Really? Gosh!] This is due to the easing of policies during the last twelve months, which resulted in the recent deterioration in the domestic macroeconomic and financial environment [YV:i.e. It is not the Extend and Pretend ‘bailout’ loans of 2010 and 2012 that, in conjunction with GDP-sapping austerity, caused the debt to scale immense heights – it was the prospect, and reality, of a government that criticized the the Extend and Pretend ‘bailout’ loans that… caused Debt’s Unustainability!]

The Euro Summit recalls that the euro area Member States have, throughout the last few years, adopted a remarkable set of measures supporting Greece’s debt sustainability, which have smoothed Greece’s debt servicing path and reduced costs significantly [YV:i.e. The 1st & 2nd ‘bailout’ programs failed, the debt skyrocketing as it was always going to since the real purpose of the ‘bailout’ programs was to transfer banking losses to Europe’s taxpayers.] Against this background, in the context of a possible future ESM programme, and in line with the spirit of the Eurogroup statement of November 2012 [YV:i.e. a promise of debt restructure to the previous Greek government was never kept by the creditors], the Eurogroup stands ready to consider, if necessary, possible additional measures (possible longer grace and payment periods) aiming at ensuring that gross financing needs remain at a sustainable level. These measures will be conditional upon full implementation of the measures to be agreed in a possible new programme and will be considered after the first positive completion of a review [YV:i.e. Yet again, the Troika shall let the Greek government labour under un-payable debt and when, as a result, the program fails, poverty rises further and incomes collapse much more, then we may haircut some of the debt – as the Troika did in 2012.]

The Euro Summit stresses that nominal haircuts on the debt cannot be undertaken [YV:N.b. The Syriza government has been suggesting, since January, a moderate debt restructure, with no haircuts, maximizing the expected net present value of Greece’s repayments to creditors’ – which was rejected by the Troika because their aim was, simply, to humiliate Syriza.] Greek authorities reiterate their unequivocal commitment to honour their financial obligations to all their creditors fully and in a timely manner [YV:N.b. Which can only happen after a substantial debt restrucuture.] Provided that all the necessary conditions contained in this document are fulfilled, the Eurogroup and ESM Board of Governors may, in accordance with Article 13.2 of the ESM Treaty, mandate the Institutions to negotiate a new ESM programme, if the preconditions of Article 13 of the ESM Treaty are met on the basis of the assessment referred to in Article 13.1. To help support growth and job creation in Greece (in the next 3-5 years) [YV:N.b. Having already destroyed growth and jobs for the past five years…] the Commission will work closely with the Greek authorities to mobilise up to EUR 35bn (under various EU programmes) to fund investment and economic activity, including in SMEs [YV:i.e. Will use the same order of magnitude of structural funds, plus some fantasy money, as were available in 2010-2014.] As an exceptional measure and given the unique situation of Greece the Commission will propose to increase the level of pre-financing by EUR 1bn to give an immediate boost to investment to be dealt with by the EU co-legislators [YV:i.e. Of the headline 35 billion, consider 1 billion as real money.] The Investment Plan for Europe will also provide funding opportunities for Greece [i.e. the same plan that most Eurozone ministers of finance refer to as a phantom program]

***