Релокация на работната сила - пилотен проект

проф. Кръстьо Петков

Безработицата в Свищов има решение - релокация на работна сила

Галя Виткова
17.08.2015 г. 10:11
 

Председателят на Управителния съвет на Съюза на икономистите проф.Кръстьо Петков направи среща с регистрирани безработни лица в Бюрото по труда в Свищов. Целта на посещението му бе да представи нова възможност за работа на освободените работници от ТЕЦ Свищов чрез включването им в проект „Ново работно място“ на Министерството на труда и социалната политика.

Работодателят е бизнес холдинг , състоящ се от 3 компании, базирани в градовете Левски и Ловеч –„Технокороза“ АД, „Силва Маш“ ЕООД и „Силва Ууд“ ООД. Предложението им към бъдещите  служители включва средномесечно възнаграждение между  570 и 1600лв. в зависимост от квалификацията и нивото в йерархията, обезпечаване на жилище за семействата на служителите, безплатна храна по време на работа, всекидневен автобусен превоз до местоработата или заплащане на транспортните разходи.

***

Следва кратко интервю, което екипът на "Свищов Тудей" направи с проф.Петков:

 

Проф. Петков, какъв е поводът за Вашето посещение в Свищов?

Това посещение се готви от няколко месеца и аз благодаря на кмета г-н Благов и на местното Бюро по труда, че проявиха интерес. Става дума за стартиране на пилотен проект, който е известен като "Релокация на работна сила", т.е. пренасочване и преместване от един отрасъл в друг, от едно населено място в друго. Конкретният повод е масовото освобождаване на работници от ТЕЦ – Свищов , което стана преди няколко месеца - поради изменилата се конюнктура собствениците са освободили близо 100 души работници.  Същевременно, съгласувано с Министерството на труда и социалната политика и лично с министър Калфин решихме да предложим на всички работници, които са освободени и са регистрирани в Бюрото по труда и желаят, анблок  да започнат работа на 40 км оттук в гр.Левски и в Ловеч в друга индустрия – производството на тръбни мебели. Там се намират предприятията Силва Маш ЕООД и Технокороза АД, които са най-големия доставчик на тръбни мебели за Икеа в Централна и Източна Европа;те търсят работна ръка от доста време, тъй като подписаха нов 10-годишен договор с Икеа за удвояване на износа на тръбни мебели.  Ако се прояви интерес (току-що срещата завърши с над 30 души бивши служители на ТЕЦ Свищов), ще можем през октомври – ноември да стартираме проекта] той ще бъде първият в България пилотен проект за групово пренасочване на освободени работници към предприятия и производства, където се търси квалифицирана работна ръка.

От тази възможност ще могат ли да се възползват освободени работници от ТЕЦ – Свищов, които към момента не са се регистрирали в Бюрото по труда?

За съжаление по проекта "Ново работно място" това не може да се случи, но по традиционния канал – подаване на документи и работа, отговорът е "Да". Това може да стане без да се чака да се реализира този проект, тъй като там се дават средства по програма, която е финансирана от Европейския съюз – за обучение, за допълване на възнагражденията и т.н. Така че, извън проекта още утре, както се казва, ако има хора с подходящ квалификационен профил, те също може да кандидатстват за работа в мебелната индустрия. Ударението е върху специалисти, които са работили в отрасли, където е необходима техническа подготовка – както изпълнителски , така и инжинерни кадри, в това число и такива, които биха работили като ръководители, като конструктори и т.н.

Статия, поместена в блога Ви класира Община Свищов като една от иновативно управляваните общини на България със силен кмет. Какво Ви дава основание да ни определите като такава?

Две са основанията – аз соча към цяла дузина примери от различни райони на България – южна България, Североизточна, Източна ( изключвам София разбира се, която е водеща агломерация). Аз следя икономическите показатели по регионите – това го правим в Съюза на икономистите и правим разработка в кои региони има потенциал за инвестиции с оглед на рязко сваляне на равнището на безработицата и повишаване на жизненото равнище на хората. И Свищов твърдо е един от тези региони – то е не само заради управлението на общината и личността на кмета Благов, но и поради географското си положение. Второто основание да посоча Свищов са няколко проекта, които са задвижени и те са в сферата на иновативните отрасли-таеи, която дърпат напред развитието на икономиката, например зелените технологии, свързани с изграждането на депа да преработка на отпадъци, за преработка на отпадни води и особено, държа да го подчертая това, задвижените разговори за трансграничните проекти с Румъния. Защото тук ще бъдат дадени най-много средства, не само и не толкова директно на България, колкото на цяла група страни, които са ангажирани и имат интереси в т.нар.Дунавски басейн.

Преди няколко месеца  в Академията в Свищов направихме международна конференция за развитието на Долен Дунав и аз бях много впечатлен от готови разработки и проекти, които могат да се реализират тук при вас, например Дунав Мост 3. Аз смятам, че той трябва да бъде изграден при Свищов – между Свищов и Зимнич, а не както са подготвили около Силистра и Никопол. Но да допуснем, че задвижат другите с предимство, отново остава опцията да има и мост, а заедно с него инфраструктурни и енергийни проекти, които ще тласнат напред развитието на икономиката на транснационална основа. Ако се пренеса в някоя друга община – например Белоградчик или Димово в Северозападна България, не мога да кажа същото, защото в продължение на 25 години практически нищо не се прави, а ако се прави нещо, то руши, дърпа общините назад. Това са ми основанията да напиша статията и да кажа, че идва време и идва мандат на силните кметове – кметовете, които биха ръководили общините по-скоро като корпорация, а не да се съревновават на партийна основа.

Бихте ли се ангажирали с някаква прогноза за предстоящите местни избори в Свищов?

Аз вече не представлявам политическа сила, тъй като съм председател на Управителния съвет на Съюза на икономистите, но в личен план ще подкрепя кмета Благов като един от силните, динамичните кметове, на който се гледа с добро око и тук, и извън България В Брюксел например съм чувал доста добри думи за него на базата на предишната му дейност в района на Дунавския басейн, което говори добре и за общината, и за града

 

-