Разпродажбата на Гърция

Ник Диърдън

Гърция се продава - и всичко трябва да се маха


Nick Dearden, 21 Август 2015

Българският превод е направен по текста на статията, публикуван в  сайта "Open Democracy"
***
Защо този проблем има значение?

Току-що прегледах най-новия приватизационен план за Гърция. Той е издаден от Hellenic Republic Asset Development Fund - инструмент за  надзор от европейските институции , който е натоварен със задачата да продаде  "ценни активи" на Гърция на стойност 50 милиарда евро.


Учредяването на фонда е истински деликатен момент; европейските институции искаха да го преместите в Люксембург, където  биха могли да го наблюдават по-добре. Във всеки случай, той е все още  в Атина и този документ с дата 30 юли, вече уточнява в  детайли редица екстри, набелязани  за продажба на международни инвеститори, които биха си харесали да купят част от страната.

Приватизационният план е прикрепен към настоящата статия, за да даде представа за онова, което е обект на разграбване в момента.. Четиринадесет регионални летища, които обслужват  основните туристически центрове,  вече са преминали към немска фирма; но не изпадайте в паника, защото складове и хангари на летището в Атина все още са на масата; както и старото летище на Атина, което се обявява на лизинг за 99 години - за преоборудване като туристическа и бизнес център.

Пристанищата в Пирея и Солун са в продажба - първият случай доведе до оставката на  изпълнителния директор  и стачни действия.. A газопреносната система по всичко изглежда, че ще  бъде продадена на правителството на Азербайджан; но все още остават енергийни и електрически компании, пощенските услуги, транспортната система,  основната телекомуникационна компания в страната, магистрала от 648 км,  значителен дял от водещата рафинерия, която обхваща приблизително две трети от капацитета за преработка на нефт в страната.

Водните холдинги в Солун и Атина вода са едновременно обявени за продажба - макар че в резултат на протестите 50% плюс една акция остават в ръцете на държавата. Независимо от това, продажбата ще означава, че пазарната логика ще диктува бъдещето на тези водни и канализационни монополи. Накрая следва да прибавим анклави от земя, включително ареали за туристически и спортни събития, в цяла Гърция.

Вторият документ, също приложен тук, уточнява в детайли краткосрочна работна програма на различни министри от правителството, както и действията, които трябва да предприемат, за да се добави стойност към посочените активи. Това включва въвеждане на тол такси по автомагистралите, лицензионни права за казино и деклариране на обекти от археологически интерес. Документът повдига въпроса: защо изобщо са необходими  министри в правителството, когато със сигурност е било по-лесно да ги изрежат напълно  от уравнението  и  институциите на ЕС  пряко да управляват страната.

И така, защо всичко това има значение? Първо, защото няма смисъл да се продават ценни активи в средата на най-лошата депресия Европа през последните 70 години.

Посочените индустрии могат да генерират приходи, които да помогнат на гръцкото правителство да възстанови икономиката. В действителност, по-голямата част от набраните средства ще се върне към кредиторите за погасяване на дълговете и за рекапитализация на гръцките банки.

Така че приватизациите не са, за да се помогне на  Гърция. Бенефициентите са корпорации от цял ​​свят, макар че  броят на европейските компании е изненадващо голям  - от немски летищните оператори и телефонните компании до френските железници - които протягат ръце към икономиката на Гърция. Да не говорим за европейските инвестиционни банки и юридически фирми, които пътьом правят бързи пари. Себичните европейски правителства, налагайки принуда на Гърция, ни оставят с ообено неприятен вкус в устата.

Най-важното е неравенството, което ще се заложи в гръцкото общество за десетилетия напред. Разбира се, фактът, че държавата в момента държи тези активи, не е гаранция за демокрация. Клиентелизмът е широко разпространен в Гърция. Отговорът е: прозрачност и демокрация - така както германските граждани в момента се опитват да върнат обратно енергийни компании в колективна собственост, защото те виждат това като предпоставка за справедливо ценообразуване и подкрепа на възобновяемите енергийни източници.

Няма да помогне  бичуването от  разстояние на монополите и частните корпорации, които не се интересуват от народа на Гърция. Работниците ще бъдат уволнявани и техните условия се влошават, докато елитът на Европа печели. Правителстватана Гърция ще  загубят способността да  заставят своето общество да функционира в интерес на обикновените хора.

Но аз подозирам, че именно това е целта.

 

***

Тази статия е публикувана в globaljustice.org.uk

Колаж