75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА! (Платформа на СИРИЗА и коментар на Алексис Ципрас)

Investor.bg /01.06.2012/

* * *

Програмата на гръцката радикална левица включва още национализация на банки и пенсионни фондове и безплатно здравеопазване и образование

Това са част от встъпителните думи в предизборната програма на гръцката крайно лява коалиция СИРИЗА, която изненада всички със силните резултати на изборите, които се проведоха в южната ни съседка по-рано през май.
Мнозина очакват тя да спечели широка подкрепа и на предстоящите избори, насрочени за 17 юни.

Публикувани от няколко международни издания, политическите и икономически мерки, залегнали в програмата на СИРИЗА от първите избори, провокираха бурни дебати.

Днес, когато лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас се очаква да обяви актуализирани мерки в програмата на партията, предлагаме резюме на основните пунктове от платформата. Те дават добра представа за това за какви промени в Гърция може да бъдат създадени предпоставки, ако партията добие по-широко мнозинство в новия парламент.

Вижте 10-те точки от програмата на СИРИЗА, според която, за да излезе Гърция от кризата, е необходима коренна промяна, завой на 180 градуса:

1. Да се отървем от хватката на дълга.

Държавата прехвърля бремето на дълга върху народа. Това може и трябва да се промени. Това е класов дълг. Това са данъците, които не са си платили богатите, заграбените средства от народа и прекомерните разходи за армията.

Дългът не е гръцки феномен. Той е част от капиталистическата криза в европейски и глобален мащаб и ефект на неолибералната политика от последните двадесет години.

Затова искаме:
- Незабавен мораториум по обслужването на дълга.
- Преговори за отмяна на голямата част от дълга до възстановяване на икономическия ръст, провизии за икономическо и социално развитие и защита на малките вложители.
- Паневропейска регулация на държавните дългове на членовете на ЕС.
- Радикална промяна в ролята на Европейската централна банка.
- Забрана на спекулативните банкови продукти.
- Паневропейски данъци върху богатството, финансовите транзакции и печалби.

2. Данъчно облагане на богатите.

Казват ни, че няма средства за такъв политически завой, какъвто е нужен. Това не е истина. В Гърция всички работещи произвеждат над 200 млрд. евро на година – средства, които попадат в ръцете на малцина.

Затова е нужна радикална данъчна реформа, предвиждаща:
- Облагане на хората със състояние от над 1 млн. евро и тези с високи доходи.
- Повишаване на данъчното облагане до 75% за доходи от над 500 хил. евро годишно.
- Премахване на данъчните облекчения за корабособственици, както и Гръцката православна църква.
- Забрана на офшорните транзакции.

3. Щит за обществото от кризата.

- Да не остане и единствен гражданин без гарантирана минимална заплата или социална помощ, медицинска застраховка, жилище и достъп до всички обществени услуги и съоръжения.
- Защита и облекчение за задлъжнелите семейства.
- Понижение и контрол на цените, понижение на ДДС и премахване на ДДС върху стоките от първа необходимост.

4. Устойчиво развитие с производствено, социално и екологично възстановяване.

- Национализация и „социализация“ на банките и тяхната интеграция в единна обществена банкова система под контрола на народа и работниците, за да служат за благото и развитието на нацията.
- Национализация на всички обществени предприятия със стратегическо значение, които бяха приватизирани.
- Екологична трансформация на модела на развитие, по-конкретно в енергийния сектор, производство, туризъм и земеделие.
- Развитие на научно-изследователската дейност и производствената специализация.
- Държавата ни може да развива туризма и индустрията без да съсипва природата чрез изграждането на голф игрища и огромни хотели.

5. Сигурна заетост със справедливо заплащане и социално осигуряване.

- Постоянното влошаване на условията за труд и унизителните нива на заплащане не привличат никакви инвестиции, развитие или заетост.
- Така нареченият пазар на труда се превърна в джунгла, в която работодателят има абсолютна власт.
- Отмяна на решението от февруари, чрез което минималната заплата се понижи с до 32% за някои граждани.
- Създаване на стабилни механизми за контрол и защита на заетостта.
- Гаранция на колективните трудови споразумения.
- Систематична борба със съкращенията и дерегулацията на работните взаимоотношения

* * *

Ципрас:
Дилемата е или споразумението с кредиторите, или СИРИЗА
Минимална заплата от 750 евро и отмяна на дълговото споразумение са част от мерките на СИРИЗА, заложени в предизборната й платформа

Първата стъпка на евентуално бъдещо ляво правителство ще бъде отмяна на меморандума с международните кредитори на Гърция и замяната му с Национален план за възстановяване.

Това обяви днес лидерът на крайнолявата гръцка политическа коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас по време на специална конференция, на която бяха представени допълнения в предизборната платформа на политическата сила.
---------------

„Меморандумът или го прилагаш, или го отменяш. Ние апелираме за вота на гръцкия народ, за да го отменим“, каза той, цитиран от гръцкото издание Naftemporiki.

Ако партията на Ципрас спечели изборите и той сформира правителство, ще последва незабавна отмяна на непосилните условия по дълговото споразумение и всички негови разпоредби и ще започнат преговори за нов договор.

Още по темата
75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

„Дилемата е или меморандумът, или СИРИЗА“, каза Ципрас.

Младият политически лидер стана обект на сериозни критики от страна на своите политически опоненти. Те го обвиняват в нереалистични политики, които ще докарат страната до фалит и ще я накарат да напусне еврозоната, пише AP.

Резултатите от различни социологични проучвания сочат, че до 80% от гръцките, които в началото на миналото десетилетие протестираха остро срещу отмяната на драхмата, днес искат да останат в еврозоната.

750 евро минимална заплата

Лидерът на СИРИЗА твърди, че предложените от него мерки не застрашават членството на страната в еврозоната, а именно прилагането на строгите ограничителни мерки на МВФ в крайна сметка ще накарат страната да напусне валутния блок.

СИРИЗА настоява и за отмяна на закона, който доведе до намаляване на минималната заплата с 22% и с до 32% за младежи до 25 години.

Неговият план предвижда възстановяването на минималната месечна заплата от 751 евро и помощите за безработни от 461,5 евро, както и удължаването на срока за тяхното изплащане до две години.

Предвижда се също понижаване на ДДС и отмяна на допълнителните данъци за хората със средни и ниски доходи, за безработните, хората с ниски пенсии и тези, живеещи на ръба на бедността.

Ципрас настоява и за замразяване на приватизацията.

Той планира да попълни държавната хазна чрез облагане на богатите и „радикални данъчни реформи“.