България-сред страните с нисък растеж на БВП

проф. Кръстьо Петков

Прогноза на Блумбърг, 11 януари, 2016

"Meet 2016's Worst Economic Performers"

***

Най-новата прогноза на Блумбърг, базирана на проучване сред група икономисти, съдържа класация на  93  държави, подредени в низходящ ред, в зависимост от очаквания темп на нарастване на БВП. България е във втората половина на класацията-на 49 място, с 2,5%  очакван растеж на БВП и 10-процентна вероятност от изпадане в рецесия.

Първите пет страни с очакван растеж на БВП в диапазона 6,4-7,4% са Индия, Виетнам, Бангладеш, Китай и Шри Ланка; с най-лоша прогноза - спад на БВП в диапазона минус 0,5 до  минус 3,3%-  са  Русия, Еквадор, Гърция,  Бразилия и Венецуела.

 Най-висока позиция сред източноевропейските страни, членове на ЕС, заемат Румъния с 3,8 % и Полша с 3,5% растеж на БВП. Пред България са класирани Македония и Албания, чиито темп на нарастване на БВП през 2016 г. се очаква да бъде респективно 3,5 и 3,4%.

Такива са фактите - без коментар. Те контрастират със своята умереност на фона на супероптимистичните пожелателните предвиждания на управляващите в България за годишно нарастване на БВП от порядъка на 4,5% (което би и осигурило най-добра класация сред европейските страни и челно място сред азиатските рекордьори).