МВФ И ГРЪЦКАТА КРИЗА: КОНСПИРАТИВНИЯТ СЦЕНАРИЙ Е ПОЛУ/ГОТОВ

проф. Кръстьо Петков

 

Скандалният запис на Уикилийкс разкрива как Фондът се готви да шантажира ЕС!

Ще успее ли?

 

Отминалият уикенд не остана празен откъм медийни скандали, отнасящи се за глобалните финанси. Този път поводът е оповестеният от Уикилийкс запис с  извадки от конферентните разговори между високопоставени служители на МВФ относно предстоящите преговори на кредиторите за поредното плащане през юли т.г., което Гърция би трябвало да получи в рамките на „спасителния“ финансов пакет от 86 милиарда евро.

За броени часове фактите станаха известни в целия свят, вкл. и у нас. Преки участници в конспиративните кроежи са шефът на МВФ за Европа Пол Томсън и шефът на мисията на МВФ в Гърция  Делия Велкулеску. Разговорът се е състоял на 19 март, но  Уикилийкс го публикува на 2 април, 2016 г. Интересни подробности за разменените мисли между двамата може да се намерят

тук: https://wikileaks.org/imf-internal-20160319/transcript/IMF%20Anticipates...

и тук: http://www.zerohedge.com/news/2016-04-02/wikileaks-reveals-imf-plan-caus...

 

 

***

По неписано правило българските медии изиграха прилежно ролята на ветропоказатели за интересите на силните на деня, които повеляват: прозрачност, но с мярка! Затова наблегнаха на сензацията, а не на същността и последиците от замислената конспиративна акция. А тя, както изглежда, няма да е нито мимолетна, нито ще остане затворена в превърнатата във финансов протекторат Гърция.

На карта е поставена съдбата на обединена Европа! В нея се числи и България, но националните политици не взеха отношение по скандала. По традиция те се ослушват и чакат да се произнесат "началниците" от Брюксел.

Накратко, обсъжданият конспиративен сценарий се свежда до следното:

  • Първо, да се създаде „кредитно събитие“, т.е. симулация на неизбежен банкрут, за да стане  ЕС по-отстъпчив в преговорите за налагане на Гърция на категорично условие: или бързи реформи,  или без животоспасяващ нов транш през юли т.г.
  • Второ, да се постави отново Гърция на колене, за да изпълни трите изисквания в споразумението, което е подписала през август, 2015 г.: а) орязване на пенсиите; б) вдигане на данъците; в) форсирана приватизация.
  • Трето, да се наложи за пореден път  шоковата доктрина - в и чрез ЕС – на една суверенна държава, независимо от цената и въпреки категорично изразената воля на гръцкия народ на референдум да се сложи край на безумните опити за стабилизация чрез политиките „остерити“.

Зад тези цели прозира намерението на международните финансови институции, защитаващи преди всичко интересите на глобалните кредитори, да диктуват хода и прилагат методите за разрешаване на дълговата криза в цялата европейска общност. Ще се съгласят ли Берлин и Брюксел на подобен диктат?

Очакването на топ-специалистите в МВФ е,  че в крайна сметка това ще се случи. Още повече, че именно Берлин,  под чиито инструкции беше сключена миналогодишната унизителна сделка с Атина, е най-активният промотър на неолибералните подходи и инструменти за преодоляване на кризата. Независимо от това, както личи от разменените реплики между Томсън и Велкулеску, МВФ се готви да притисне Германия със заплахата, че ако не съгласи с неговите условия, ще напусне т.нар. Тройка. Което на свой ред ще даде повод на германския парламент да не одобри предстоящите плащания. Този маньовър, преведен на разбираем език, означава, че Фондът се готви да шантажира Германия, а чрез нея – цяла Еврозона.

Ни повече, нито по-малко!

Как реагира гръцкото правителство?

 На пръв поглед - подобаващо, изпращайки светкавично писмо до Вашингтон. На практика – като представител на една държава, чиито финансов суверенитет е отнет. Това личи и от съдържанието на писмото, което гръцкият премиер Алексис Ципрас изпрати до шефа на МВФ Кристин Лагард. В него Ципрас пита учтиво доколко са автентични приказките на хванатите в крачка служители на Фонда, отговорни за преговорите с Гърция. Обръщението „Скъпа Кристин“ , написано собственоръчно от Ципрас (виж по-долу), е по-скоро демонстрация на показна близост, в чиято искреност и споделеност лидерът на пречупената и унизена „Сириза“, едва ли вярва.

Лагард мълча два дни – била извън Вашингтон. Междувременно централата на Фонда отбиваше атаките по повод разкритията на Уикилийкс чрез …неофициален имейл. На съдържащото се в него телеграфно съобщение, че МВФ не коментира изтекли сведения за предварителни обсъждания, едва ли някой е повярвал. Ситуацията се промени едва на 3 април, когато МВФ пусна официално прес-съобщение, а Кристин Лагард отговори на писмото на Алексис Ципрас. От него стават ясни две неща:

Едното е решението на МВФ да не отстъпва пред опитите на Гърция да се отклони от поетите ангажименти за структурни реформи- особено сега, преди предстоящия транш;

Другото е намерението на Фонда да повлияе на останалите партньори от Тройка-та, за да се преструктурира дълга - в случай, че Гърция изпълни  послушно клаузите на споразумението. Което е отдавна оповестен план на институцията от Вашингтон, след като още след 2012 г. се е убедила, че заложените от нея експертни разчети за състоянието на гръцката икономика са погрешни. Днес изглежда има готовност за промяна на стратегията, въпреки че отново се разчита на добре познати прийоми: конспиративни кроежи, които да предхождат официални/предрешени преговори. В тези задкулисни игри международните финансови институции нямат равни на себе си!

Защо мълчи официален Брюксел?

До момента на написването на настоящия коментар, нито една от отговорните институции или от легитимно избраните евролидери не излезе с изявление за тайните разговори, прихванати от Уикилийкс. Мълчанието едва ли е случайно. Хипотезите са няколко: а) че още няма инструкции от Берлин (визирам тандема Меркел-Шойбле); б) че ЕК предпочита първо да получи обяснение от МВФ, после да коментира; в) че за ЕС гръцкият казус в момента не е от първостепенна важност. Други опасни рискове и неотложни/кризисни ситуации дестабилизират общността.

Предлагам да заложим на третата хипотеза. Още повече, че в диалога „Томсън-Велкулеску“ има доказателства, че заговорниците от МВФ си дават ясна сметка за съвпадението на две критично важни събития: т.нар. Брекзит през юни и плащанията към Гърция през юли т.г. И, като всички конспиратори, врели и кипели в сенчестите геополитически анализи , правилно стигат до извода, че ЕС няма как да преодолее успешно двете изпитания. Така че вероятно ще изчакат да се види дали и как Великобритания ще се раздели с евросъюза и тогава да преговарят за евентуално и по-безопасно преструктуриране на гръцкия дълг, достигнал 185 % от БВП.

Заключение

Да се изчаква, когато положението е напечено,  е предпочитаната тактика на Ангела Меркел – твърдят нейни анализатори. Веднъж избърза и сбърка- когато изрече емблематичната фраза „Ще се справим“! Апропо – бежанската криза е другото препятствие, което трябва да се отсткрани или смегчи, за да се сбъдне конспиративният сценарий, замислен от стратезите във Вашингтон за наближаващите преговори по гръцкия дълг.

 Именно тези съображения ми дават основание да прекъсна засега разсъжденията за ролята на институцията МВФ за генериране и преодоляване на глобалните и локални дългови и финансови кризи. За да се върнем към темата след броени седмици, когато мрачните облаци, струпани на небосклона на ЕС, поне малко се разсеят.

При възобновения анализ се налага да не подминаваме най-важния въпрос, който изниква на този етап от хроничните трусове в ЕС: защо  не само МВФ, но и останалите глобални финансови институции и корпоративни мрежи така отблизо следят, контролират и направляват –пряко и косвено- процесите в Европа? Дали защото разпадът е предстоящ и ще изисква ново пренареждане на ролите и актьорите на глобалната авансцена; или защото разпадът е предизвестен – още с конструирането на Евросъюза.

***

ПП. Очаквам с интерес и позицията на DiEM25 по изострената кризисна ситуация  с дълга на Гърция и по-общо, в Еврозоната. Нали точно Янис Варуфакис, още бидейки финансов министър на Гърция, предрече, че ултимативното споразумение, наложено от Тройка-та, няма да проработи според замисъла на неговите архитекти.