Легитимността на Проектозакона за концесиите е съмнителна

Отворено писмо от независими експерти

 

Защо опозицията допусна да се приеме един откровено лобистки и про-корупционен закон?

Текстът на писмото е публикуван от Факти.бг,

15 Юли, 2016 13:29

 

„Уважаеми дами и господа,

 

Към вас се обръща група представители на неправителствени организации и независими експерти от академични институции по повод на гласуването на внесения от ПП ГЕРБ Проектозакон за концесиите.

На първо четене, при целенасочено ограничено време за дебат, проектозаконът беше приет с минимален превес на гласовете: 75 депутати, предимно от ГЕРБ. Същевременно 65 депутати от опозицията не подкрепиха законопроекта.

Този резултат не може да не предизвика въпрос доколко легитимен и авторитетен сред обществото ще е парламентарният акт по един от най-важните закони за България от гледна точка на националните стратегически интереси и финансово-икономическите ползи за обществото? Според нас неговата легитимност е съмнителна, доста под минималния праг за демократично взаимодействие между Суверена – гражданите избиратели, и техните представители в НС.

Ситуацията обаче е още по-скандална, ако вземем предвид процедурата, предхождаща приемането на закона на първо четене и самото гласуване в пленарна зала на НС:

- Сто депутати от общо 240 абдикираха от своите задължения и не участваха в гласуването. Почти всички са от парламентарната опозиция-от вашите собствени групи!;

- Проектозаконът беше внесен на първо четене, независимо че в две от парламентарните комисия не получи подкрепа. Това беше заслуга главно на опозицията, чиито депутата гласуваха по съвест и с професионална аргументация;

- Изненадата дойде на следващия ден, когато дори опозиционни депутати, отказали да подкрепят проектозакона, промениха своята позиция и - или отсъстваха от пленарна зала, или промениха своята позиция.

Тези факти, меко казано, са смущаващи. Не за първи път български депутати се отмятат от предварително заявени публични позиции по спорни закони и решения. Но в конкретния случай става дума за нещо далеч по-сериозно:

Косвена и пряка подкрепа на проектозакон, който е демонстрация на нерегламентиран корпоративен лобизъм, улесняващ прилагането на корупционни схеми.

На всичкото отгоре, внесеният от управляващата партия проектозакон е сътворен в явен интерес на частните концесионери, които биха се възползвали от неговите клаузи, за да:

- събират местни данъци и такси, което би било безпрецедентна практика;

- занижават стойността на концесионните проекти и договори, улеснени от схемата за т.нар. състезателен диалог /вместо да се приложи двустепенна процедура за договаряне на нормата на възвръщаемост/;

- прехвърлят плащания към други правни субекти;

- получават максимални срокове от десетки години за управление на публични активи и извършване на „социално приемливи“ услуги и т.н. и т.н.

Уважаеми дами и господа,

Ние, подписалите настоящото Отворено писмо , сме изненадани от лекотата и безпринципността, с която парламентарни групи от опозицията промениха своята позиция по темата за концесионирането и публично-частното партньорство. Логичният отговор за вашето странно поведение е, че сте зависими в своите решения от минали участия в правителства, отворили път за полукриминални концесионни сделки /т.е. споделяте част от отговорността за нерегламентираните практики , които се превърнаха в норма за поведение на политиците в България!/.

Ако не сме прави – опровергайте ни! Вие разполагате с няколко аргументирани становища на независими експерти по проектозакона за концесиите, изпратени своевременно до вносителите и парламентарната опозиция. Част от вас заявяват сериозни предизборни намерения, в т.ч. да коренна промяна на политическите платформи и ангажименти в посока на възстановяване на доверието сред избирателите.

Какъв по-добър шанс за доказване на сериозността на вашите политически ангажименти, от гласуването на един откровено лобистки и прокорупционен закон , какъвто е този за концесиите.

Надяваме се, че  между първо и второ четене на закона ще вложите максимум усилия и опит, за да минимизирате колосалните загуби за обществото от неговото приемане. Очакваме, че ако вашите усилия се провалят, ще сезирате Конституционния съд – в текстовете на закона има достатъчно крещящи примери на антиконституционализъм!

Междувременно, ние и наши съмишленици и партньори от гражданския сектор и НПО ще направим всичко по силите си, за да запознаем избирателите по райони за позициите, които са заели вашите парламентарни групи и депутатите –конкретно и поименно- по скандалния закон.“

Писмото е подписано от: Инж. Рачо Петров, председател на независимо експертно сдружжение ГЛАС, бивш зам. Министър на промишлеността; Д-р инж. Александър Трифонов, финансови правен експерт; Адвокат Веска Волева; Проф. Духомир Минев, БАН; Доц. Ивка Цакова, УНСС; Проф. Кръстьо Петков, Съюз на икономистите в България; Доц. Мария Желязкова, БАН; Мика Зайкова, финансов експерт; Румен Гълъбинов, финансов експерт; Доц. Саша Тодорова, УНСС.