Гардиън и двуличието на българските политикани

проф. Кръстьо Петков

Как английският всекидневник разобличи лицемерието в казуса „Ирина Бокова-Кристалина Георгиева“

 

Стори го чрез неотразим, гросмайторски ход – като изнесе фактите и се въздържа от словесни коментари. Такава е накратко характеристиката на публикуваната статия от влиятелния английски всекидневник (препечатана от „Other News).

Какво съобщават журналистите от двете издания? Запознават ни с фактите от една конспиративна история, предстоящият изход от която е: (Цитирам) „ Предишният български кандидат Ирина Бокова, не успя да получи подкрепа, но може би ще продължи да участва в състезанието за генерален секретар“. За да няма съмнения в истинските намерение на българските власти, „Гардиън“ пояснява: „ Комисарят по бюджета на ЕС Кристалина Георгиева, влезе в надпреварата… след като българското правителство пренасочи подкрепата си и застана зад нея“.  И още: „Българският премиер Бойко Борисов каза, че неговият предишен кандидат Ирина Бокова, ръководител на ЮНЕСКО, не  успя да спечели достатъчна подкрепа в първите пет кръга на предварителното допитване, организирано от Съвета за сигурност и финишира шеста поред“.

Дотук като че ли няма нещо нередно – поне по българските традиции и навици за правене на политика. Едната кандидатка нямала шансове, затова правителството вади от ръкава резервната фигура. Това обаче е така само на пръв поглед. Гардиън проследява хронологията в действията на българските държавници през последните месеци, от което става ясно, че приготовленията за рокадата са започнали преди да е ясно как ще се представи Ирина Бокова:

1. Намерен е виден гуру и промотър на алтернативната кандидатура. С тази ключова роля се нагърбва европейски лидер с висок международен престиж – канцлерката на Германия Ангела Меркел;
Госпожа Меркел действа по германски методично, за да спечели на своя страна влиятелните лидери на държави, представени в Съвета за сигурност. Нейният лобизъм отива докрай – тя агитира за подкрепа на комисарката Георгиева участниците в срещата на Г -7, състояла се през лятото в Китай.

2. Малка част от подложените на обработка обаче проявяват интерес към инициативата „Меркел“. Повечето отдават предпочитанията си на екс-премиера на Португалия Антонио Гутиерес;

3. Препъни камъкът в задкулисните ходове е Владимир Путин, некоронованият цар на Русия. Той разполага със силен коз:  ако бъде пренебрегнат неговият фаворит Бокова, ще наложи вето върху избора в Съвета за сигурност.

4. Доводите на Путин са: Русия подкрепя източноевропеец, за предпочитане лице от женски пол. Сиреч – Ирина Бокова. Комисарката Георгиева е неприемлива, първо защото служи вярно на инициаторите на  санкциите срещу Русия; второ, поради нейната категорична проамериканска позиция по редица спорни въпроси, вкл. този за Украйна.

Всяко изявление и действие  на участниците в надлъгването е надлежно документирано от английското издание. Става ясно, че цялата предварителна подготовка е извършена далеч преди да станат известни резултатите от шестия рунд.

Доказателствата са в изпреварващото изявление на Самата Кристалина Георгиева в навечерието на  шестата поредна селекция.  „Гардиън“ ни информира (Цитирам): „Георгиева направи изявление в сряда от Брюксел – че категорично приема номинацията“. Същевременно хиперактивната комисарка благодари на своето правителство в София, че вече я е номинирало за поста Генсек на ООН. Тя съобщи, че дори разполагала с Манифест, който щяла да представи  на откритата сесия на  Генералната асамблея на ООН (нова процедура в доста непрозрачния/мрачен процес на селекции в Обединените нации).

Кому да вярваме в случая: на  многократните  изявления на българския премиер Борисов и неговите подопечни министри, че застават зад Ирина Бокова и не работят по втори, паралелен сценарий; или на „Гардиън“?

 Лично аз се доверявам на мерцедеса на английската свободна преса. „Гардиън“ неведнъж е доказал, че стои на страната на истината и не се колебае да извади на показ крупни задкулисни сценарии. Справка, скандалната афера с панамската офшорка "Мосак Фонсека". Властимащите в България пък упорито се мъчат да покажат, че предпочитаният от тях занаят е менте-политиката; че са трайно обсебени от мерака да  плетат интриги и завери зад завесата. Такива люде не заслужават друго, освен нулево доверие – до доказване на противното, т.е.  че са решили да признаят публично греховете си и са поели обещание да се поправят. Тук визирам една хипотеза, която едва ли ще се сбъдне в обозримо бъдеще.

Така стигаме до интригуващия въпрос, свързан с крайния изход от двуличната позиция на управниците в България: кой печели и кой губи от сложната дипломатическа комбинаторика, разигравана  месеци наред?

Печелившите са ясни:

- на първо място това са набиращият скорост португалец Гутиерес и неговите влиятелни западни застъпници;
- Путин също ще консумира добри ползи: едната - да накаже комисар Георгиева заради агресивната й антируска позиция; другата -  да получи отстъпки в случай, че не приложи тактиката с ветото;

Губещите са повече:

- Преди всичко това са активните участници в българската завера „Анти-Бокова“. Чака ги жестоко поражение: нито фаворитката Георгиева ще се наложи в конкурентната битка; нито някой ще им признае заслугите за поредното заиграване със силните на деня в международната политика. Не очаквам обаче да си посипят главите с пепел, защото всеки слугинаж диктува един и същ тип публично поведение. Народът ни го е обозначил точно: тепегьозлък!

Един безплатен съвет от мен към основните губещи: запознайте се внимателно с отговорите, които американският посланик Н.П. Ерик Рубин даде в интервю пред интелигентния водещ на предаване в БТВ Светослав Иванов. По-специално – с оценката, че едностранният избор на нов Голям брат за България между САЩ и Русия би било нелеп ход. И обратно, да не слушат мосю Ксавие, френският топ-емисар, замръзнал в своите пристрастия към пещерния антикомунизъм от началото на 90-те години!

- На безграничната кариеристка Кристалина Георгиева (характеристиката е на бивш десен премиер и неин колега от университета) ще бъде даден горчив урок – по политически морал и самоконтрол върху личните амбиции. Което едва ли ще я предпази от неистовото желание да изпъкне като властник от планетарен мащаб;

- Протестърите от мрежата за десен активизъм ще загубят и малкото престиж, с който с ползват понастоящем. Не е беда – едни спонсори ще се разочароват и отдръпнат , други ще дойдат;

 

На пръв поглед сред губещите би трябвало да е и Ирина Бокова. Не е спечелила, значи е претърпяла поражение – такава е формалната логика. Само че този тип разсъждания важи за нормални ситуации и почтени състезания. В случая обаче сме свидетели на мръсна по замисъл, безпардонна в избора на инструментариум и натрапчиво лицемерна акция, насочена персонално  срещу нея.

Няма нищо по-пагубно от грубата, умишлена персонификация на един конфликт. Впрочем –има! Това е стремежът на конспирторите да очернят миналото на Ирина Бокова и да поставят на място нейните  застъпници – все  хора от комунистическото наследство. Има ли нужда да припомням, че който гледа назад, рано или късно се препъва, рискувайки да счупи важен телесен орган. Ако е главата, не е трагично – властимащите у нас по традиция не ползват сивите клетки по предназначение.

Случи ли се този инцидент, Бокова ще бъде възмездена. Но не това е най-важното. Дотук тя не се подаде на изкушения да преговаря със задкулисието, не се отказва да продължи борбата, не се притеснява да говори открито защо е изпаднала от първата тройка в класацията. Този политически новоговор печели симпатии. Дори да не е сред призьорите, Ирина Бокова ще остане в редиците на уважаваните политици. Репутацията й на компетентен, отворен към новите идеи лидер ще порасне. Ще продължи да е ръководител на ЮНЕСКО до края на мандата и със сигурност ще бъде търсена да помага и след това заради своя 12 – годишен опит и многобройни контакти по света.

Така че: кураж Бокова! Бъдещето е на твоя страна!

 

 

***

 

Kristalina Georgieva, the EU's budget chief, joins race for top UN post

Julian Borger* – The Guardian 

 

Previous Bulgarian candidate, Irina Bokova, fails to win support but may remain in contest to be secretary general

 

The EU budget commissioner, Kristalina Georgieva, has entered the race to become the United Nations’ next secretary general, after the Bulgarian government swung its backing behind her.

The country’s prime minister, Boyko Borisov, said that its previous candidate, Irina Bokova, the head of the UN cultural organisation Unesco, had failed to win enough support in the first five straw polls held by the security council, finishing sixth out of nine in the latest ballot on Monday. Georgieva put out a statement from Brussels on Wednesday, saying she accepted the nomination.

She is expected to appear before the UN general assembly to present her manifesto in open session, as the other candidates have done, under a new procedure aimed at greater transparency in a usually murky process.

There is no mechanism for a country to withdraw a candidacy, and Bokova has been quoted in the Bulgarian press as saying she has no plans to quit, so both Bulgarian candidates may run in the next security council ballot, on 5 October.

It is unclear what impact Georgieva’s late entrance will have on a contest that is already volatile and unpredictable. António Guterres, a former Portuguese prime minister and UN high commissioner, has emerged as the clear leader in successive ballots, but it is thought that Russia might try to veto his candidacy in the October vote.

Moscow has said it would prefer the next UN secretary general to be an eastern European, and Georgieva won a good reputation as an effective administrator and advocate as head of EU humanitarian affairs.

However, it is not certain that the Russians would accept Georgieva, who is also the vice-president of the European commission, which has been enforcing sanctions on Russia for the annexation of Crimea and intervention in eastern Ukraine. There was an angry backlash from the Kremlin when Angela Merkel lobbied Vladimir Putin in Georgieva’s favour during the G20 summit in China.

The French government was also irritated by Merkel’s attempt to influence the contest, and has strongly supported Guterres. Georgieva, a former World Bank economist, would not be assured of Paris’s support. The UK has also been lukewarm about her late run, fearing it would divert support from Guterres and thereby take pressure off Moscow to accept the Portuguese leader, who has wide support in the general assembly.

Announcing his switch, Borisov said: “Last time, we gave a last chance in order to see once more what the results of the last vote on 26 September would be. The result is a slump of one place.”

The prime minister was quoted in the Sofia news agency as saying: “Because of the unspoken attitudes there, it would be good if the candidate is a woman and from eastern Europe. We reckon that this is a more successful nomination. Of course, we wish good luck to both Irina Bokova and Kristalina Georgieva.”

In her statement, Georgieva said: “I am deeply honoured by the decision of the government of my country to put my name forward for the post of secretary general of the United Nations. After careful consideration I have decided to accept the nomination.”

The incumbent, Ban Ki-moon, will step down at the end of the year after serving two five-year terms. Wednesday 28 September 2016 .

----------------------

*World affairs editor