Финансовите изненади: фалшивият оптимизъм се наказва

Две горещи новини се коментират тази седмица във финансовите среди в Брюксел. И двете са лоши.

Либия - Искаме свобода

Първата е свързана с предупреждението на Европейската икономическа консултантска група (EEAG), че Гърция няма да се справи с преодоляването на дълговата криза. Което значи, че и до 2013 г. ще има нужда от нова масирана подкрепа, или ще трябва да излезе от еврозоната и да въведе драхмата като национална валута!

Анализите на икономическите консултанти показват, че южната ни съседка не може сама да понесе бремето на 150-процентния си дълг; над 30 процента от отпуснатите външни кредити ще трябва да бъдат отписани.

Тази мрачна прогноза се разминава тотално с уверенията на гръцкото правителство, че до 2014 г. ще върне “до последния цент” взетите кредити.

Песимизъм лъха и от разчетите за Португалия и Испания. Според независимите експерти Португалия ще има непреодолими проблеми при плащането през април т.г. на 5,8 милиарда долара на външните кредитори. Що се отнася до Испания, мнението е, че спестовните банки ще трябва да класифицират като токсични почти 100 милиарда долара кредити, отпуснати за недвижими имоти.

Втората неприятна новина е от глобален характер и хвърля светлина върху събитията в Либия. Както съобщава Ройтерс, само седмица преди началото на бунтовете, МВФ пуска супероптимистично официално съобщение за ситуацията в Джамахирията; в него се хвали режима на Кадафи за „силен макроикономически пърформънс”, постигнат в резултат на „амбициозна реформаторска адженда”, укрепваща ролята на частния сектор.

Конфузията е потресаваща. Както коментира „Файненшъл таймс”, частният сектор в Либия просперира, но това се отнася до фамилния бизнес на Кадафи и синове... А либийският народ живее очевидно в друг финансов и макроикономически свят. Иначе нямаше да излезе на улиците и площадите и да пролива кръв в защита на своите граждански и социални права и свободи!

Шефът на МВФ Доминик Строс Кан се опита да коригира грандиозния гаф на своите служители, заявявайки, че при оценките не трябва да се гледат само макроикономическите показатели, но и преразпределителните процеси и социалното неравенство. Дали МВФ ще се вслуша в критиката на своя ръководител (доказал, че е политик с реалистично мислене) е въпрос, чиито отговор ще научим скоро. И който ще зависи от менторите на Фонда във Вашингтон.

Двете лоши новини засягат и България. Ако Гърция отново потъне в дълговото тресавище, зле и за нас. Нали съседите контролират значителни дялове от българския банков и финансов сектор! А и евентуално връщане към драхмата ще попари съживеният оптимизъм на Дянков и компания, че влизането в еврозоната е цел и спасение за изнемощялата българска икономика.

Що се отнася до либийският провал на МВФ, за нас българите той е предупреждение да не вярваме много на похвалите, идващи от щабквартирите на международните финансови институции.

В политически и икономически план събитията очевидно не следват техните сценарии. Този извод се отнася не само за Либия. Има анализи, които сочат, че твърдата неолиберална политика, която арабските диктаторски режими от години следват по съвета на МВФ и Световната банка, са главната причина за обедняването на народите в този горещ регион и за последвалите социални бунтове. Без социалния взривен материал Фейсбук и правозащитните стратегически кампании трудно биха вдигнали на бунт милиони протестиращи.

България е сред челниците в ползването на дигиталните технологии. Има го и взривният материал - масовото недоволство, породено от обедняването и неравенството. Няма я искрата, способна да запали гнева; проводникът е перманентно овлажнен поради фамозната българска търпеливост.

Другото име на която е: “страх” !

Брюксел, 24 Февруари, 2011

Снимка: REUTERS / Luke MacGregor