Икономисти: Второто дъно на кризата предстои

Въпреки вълната на оптимизъм на международните борси, някои български икономисти припомнят, че второто дъно на кризата тепърва предстои и препоръчват на правителството да изготви втори антикризисен план, с който да насърчи бизнеса и потреблението в страната.

В момента финансовите пазари са нервни и се намират между страха и паниката, смятат група икономисти. Това създава допълнителни проблеми за реалната икономика на България, която не показва трайни признаци за излизане от кризата и нов растеж.

Икономистите не приемат оценките на действащите политици като това на финансовия министър Симеон Дянков, че България е стабилна и няма основания за ръст на безработицата и лихвите.
Обещанието за ново увеличение на минималната работна заплата през пролетта на 2012г. също се посреща скептично.

Тревожна според икономистите е оценката за страната на Евростат. Статистиката на ЕС сочи, че България е трета по скок на безработицата за последните три месеца. Според проф. Петков, кредитната дейност у нас е свита до минимум, а хиляди фирми са в условия на фалит. Затова икономистът предлага да се въведе почасово заплащане, което да подкрепи бизнеса и издръжката на домакинствата, както и промяна на данъчната политика в страната.

ТВ7, 10.08.2011