Изберете трудния начин, г-н Станишев!

Отворено писмо до Председателя на БСП Сергей Станишев

Уважаеми г-н Станишев,

Поводът за настоящото Отворено писмо е оповестената от Вас Декларация на Парламентарната група на БСП (24.09.2010). В нея заявявате, че било естествено, след като правителството излъгало синдикатите: „ПГКБ и БСП да подкрепят и протестите, и подписките срещу този вид на пенсионната реформа”. Не го правете, г-н Станишев - като партия, като партийно ръководство и като парламентарна група.

Не е присъщо на една политическа партия да се приобщава към синдикална акция със социално-икономически искания. Синдикатите са защитна организация и представляват интересите на работния народ; партиите, вкл. ръководената от Вас, са структури, борещи се за власт. Вземат ли я, управляват в интерес на богатите слоеве (дори не на средната класа). Такава е историята на прехода у нас!

В продължение на четири години, като Министър председател на Република България, Вие и националното ръководство на БСП се поставихте в услуга на малцинството българи, част от които придобиха богатство по криминален начин. И което е още по-лошо – обслужвахте интересите на българската олигархия.

Олигарсите не членуват в синдикат, господин екс-премиер. Сенчестите властелини имат синдикални мрежи, но от сицилиански тип. Автентичните синдикати и гражданските сдружения очакваха от Вас през периода 2005-2009 г. да предприемете онази „плавна пенсионна реформа от европейски тип”, за която пледирате в оповестената Декларация. Не го сторихте и добре знаете защо. Причината е, че Вие съзнателно и целенасочено загърбихте лявото политическо пространство; последователно, в съдружие с една консервативно-либерална партия и друга: етно-олигархическа, провеждахте дясна социална и икономическа политика.

Десните политики по дефиниция са анти-синдикални!

Това не е голословно твърдение. Достатъчно е да посоча, че по инициатива на икономическия екип на БСП и под Ваше пряко ръководство в България беше въведен плосък данък, точно в навечерието на икономическата криза. По-голям подарък от този в полза на богатите слоеве и по-тежко наказание за бедните българи трудно може да се измисли. Няма в света социалистическа, претендираща да е лява партия, която да е наложила подобна преразпределителна мярка във вреда на социално-слабите групи. Направихте го, въпреки възраженията на синдикатите през лятото на 2007 г. и без да вземете предвид техните контрааргументи.

Има и други основателни причини, заради които загубихте моралното право да участвате като партийно ръководство в един национален синдикален и граждански протест. При управлението на тройната коалиция Вие лично, като премиер и лидер на БСП, се отнасяхте формално доброжелателно, но фактически резервирано и дори враждебно към синдикатите и техните акции. Нека Ви припомня учителската стачка от есента на 2007 г., когато в ход беше пусната цялата държавна репресивна и пропагандна машина, за да се ударят осмелилите са да стачкуват учители и техните лидери. Спечелихте пирова победа! Днес отправяте към правителството на ГЕРБ същите искания за активна европейска социална политика, за които настояваше учителското съсловие преди две и половина години.

Бидейки на власт, Вие имахте прекрасна възможност да реализирате поне част от превантивните антикризисни мерки, които бяха залегнали в подписания от Вас, синдикатите и работодателите Социален пакт. Не изпълнихте задълженията си, пренебрегнахте Пакта, оставяйки икономиката и социалната сфера уязвими за финансовите трусове.

Не е ли това двоен стандарт: по един начин работите, когато сте на власт; по съвършено друг, когато избирателите ви пратят в опозиция?

Затова апелирам лично към Вас и ПГКБ (в която са приютени почти всички министри-социалисти, съотговорни за управленския провал): не участвайте в протеста.

Той е ясно мотивиран и отчетливо адресиран: протест на граждани и синдикалисти срещу антисоциалния правителствен проект за пенсионна реформа и тоталния хаос в здравната сфера. Присъединявайки се към него, ще политизирате и партизирате акцията, насрочена не случайно в Световния ден за протести. Ще дискредитирате организаторите и ще провалите една дълго чакана национална инициатива. Оставете вашите членове сами да изберат, като граждани, на чия страна да застанат на 7 октомври, 2010 г.

Лесно е, забравяйки къде си бил във властта и какво си говорил преди месеци, днес да обърнеш страницата. Трудно е, да осмислиш грешките си, да се извиниш на симпатизантите и социалните партньори и да се завърнеш на автентичния терен, на който виреят социалните организации и партии. Но това е единственият почтен и работещ начин да върнеш загубеното политическо доверие.

Изберете трудния начин, г-н Станишев!

Проф. Кръстьо Петков,
Председател на КНСБ (1990-2007)

София, 26 Септември 2010 г.