Отворено писмо до г-н Бойко Борисов

Бест Ту Би - ЛогоОТВОРЕНО ПИСМО ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ,
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Относно:
Предстоящата проверка от Европейската сметна палата (ЕСП) на дейността на сертифициращия орган на разплащателната агенция- Държавен фонд земеделие

Уважаеми г-н Премиер,

За втори път се обръщам към Вас със сигнално писмо във връзка с дейността на Министерството на земеделието и храните. През октомври 2009 г. Ви информирах за нередности в тръжната процедура за картографиране от въздуха на част от територията на България. За съжаление, официален отговор не получих, въпреки изричната законова разпоредба, уреждаща правата на гражданите и задълженията на държавните институции в подобни случаи.

Което е и причината за решението ми да изпратя копие от настоящото писмо до, парламента, президента, БОРКОР, медиите. Впоследствие възнамерявам да информирам ЕСП и посланиците на европейски страни в София, които изпратиха запитване до ЕК във връзка с търга, проведен от МЗХ за картографиране на земеделските участъци!

Сега Ви занимавам по повод на официален документ – писмо на ЕСП (07.04.2011 г.), в което информират Сметна палата на България за предстоящ „Одит на дейността на сертифициращия орган при заверяване на данните от проверките по ЕФГЗ в рамките на ИСАК за финансовата 2011 година”. Зад сложната брюкселска терминология , се крият две ясни съобщения:

  • Първо, че ЕСП е решила да направи задълбочена проверка на начина, по който са отчитани и заверявани данните от проверките на разплащателната агенция, във връзка с т.нар. директни плащания на фермерите ;
  • Второ, че ЕСП се надява да получи предварително (до 6.5.2011 г.) информация от България, за да проведе планираната за октомври – ноември т.г. одитна мисия.

Предполагам, че сте информиран от Министъра на земеделието и храните за предстоящото изпитание.

За всеки случай и в интерес на фактологичната точност, прикачам файл с копие от българския превод на писмото, подписано от г-н Олави Ала-Нисиля, член на ЕСП.

Едва ли има съмнение, че инициативата на ЕСП – една от петте висши институции на ЕС – не се вписва в рутинната схема за провеждане на финансови одити. Съгласно приетата регламентация, ЕСП следи как се изразходват финансовите средства на ЕС, т.е. на европейските данъкоплатци. И реагира пред ОЛАФ в случай, че сигналите за нарушения се потвърдят

При тази ситуация няма как да бъдат подминати няколко въпроса, за част от които алармирах в писмото, изпратено до Вас през октомври 2009 г.:

  1. Разполагат ли МЗХ и правителството с надеждна и качествена картографска информация за земеделските земи, която е абсолютно необходима, за да се прилага прецизно процедурата по отчитането и разплащането с българските фермери? Противно на официалните изявления, експертите на Белгийско-българската асоциация Бест Ту Би смятат, че нито след първия търг за картографирането (август, 2009 г.) , нито след втория, проведен през м.г., Вашето правителство има на разположение изображения, отговарящи на международните стандарти. А за тези поръчки бяха похарчени бюджетни средства, при това на необяснимо високи цени!
  2. На какво се дължи безпрецедентното забавяне при изплащането на парите на фермерите? И още – кой и въз основа на какви законови основания е наредил да се орязват полагаемите пари за фермерите с 20-30%? Нали тези средства са отпуснати за 100-процентово използване, ако са спазени процедурите от разплащателната агенция и бенефициентите! Или в България действат наредби, различни от европейските!
  3. Защо от октомври м.г. досега в България няма постоянно действащ сертифициращ орган, чиято функция е да заверява данните от проверките на разплащателната агенция при извършване на разходите по ЕФГЗ? И как всъщност ще протече одита на ЕСП при положение, че в МЗХ от месеци текат кадрови кадрили, а скандалите за служебна некомпетентност, документни измами и сигналите за административна корупция са станали всекидневие.

Уважаеми г-н Премиер,

Съжалявам, че Ви занимавам с неприятни въпроси. Връщайки се от продължително задгранично пътуване в България разбирам, че неколкократно сте изразил мнение пред медиите да не Ви ангажират времето с неуместни питания. Но такава е съдбата на един премиер: да изслушва алтернативни мнения, да вниква в аргументи и да взема решения, когато са засегнати ключови държавни интереси. А случаят, за който ви пиша, е именно какъв:

Първо – става дума за пари, за огромни финансови средства, които за съжаление не се разходват и отчитат строго по правилата. Известно Ви е, че само годишните директни плащания на фермерите надхвърлят един милиард лева и че около половината от тях получаваме от бюджета на ЕС!

Второ - касае се за това, в какво състояние се намира българският кадастър. Знаете добре, че зад личните дрязги и скандали в МЗХ, парламента и правителството по повод на кадастъра, прозира една грижливо пазена тайна: кои семейства и групи от политическия и властовия елит са притежатели на българските земи и гори, как са узаконили и как ползват присвоената собственост!

Което ни отпраща към последния ми въпрос: всъщност кой днес пази България –
единствено Бог ли?!

С пожелания за здраве и успех във Вашата политическа мисия!

ПодписПроф. Кръстьо Петков,

Управител на Бест Ту Би - Клон България

28 април, 2011 г.

AttachmentSize
PDF icon Pismo-Olavi-Ala-Nassila-ESP.pdf576.17 KB