Прокурорски десант в енергоразпределителните корпорации

Осем години след една съмнителна приватизационна процедура, разрешена от българския парламент през 2004 г., Главна прокуратура предприе безпрецедентен ход: извърши форсмажорно проверка в трите ЕРП с чуждестстранни собственици: ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про.

Причината - гражданските протести срещу енергийните монополи и непосилно високите цени на тока. Поводът е апелът на правителството към прокуратурата да си свърши работата. Задължение, което тя съзнателно е пренебрегвала, въпреки многобройните сигнали за нередности в регулаторната процедура
и ценообразуването.

"Много показен шум за нищо" -така може да се се определи акцията на Главна прокуратура, завършила с едночасова пресконференция. На нея група топ-прокурори начело с шефа Сотир Цацаров изнесоха отдавна известни данни за констатирани "нарушения"; липсват обаче неоспорими доказателства за съзнателно извършени престъпления, защото повечето отклонения произтичат от несъвършения/лобистки Закон за енергетиката и конюнктурни решения на де-факто зависимата ДКЕВР.

Медиите първи научиха резултатите от проверката, проверяваните и потребителите последни!

От видеозаписа в You Tube може да се научат повече подробности за "приноса" на Главна прокуратура в опитите да се сложи ред в енергийния сектор.

Който, между другото, е пред колапс!

Видеозаписът е от Канал3, 03.04.2013 г.