Proud to be Bulgarian !

Поводът да напиша статия с подобно предизвикателно заглавие е една супердобра новина от нощта на 9-ти срещу 10 февруари:

  • над 3 милиона българи са се преброили по електронен път, само за десет дни след старта на поредното национално преброяване на населението;
  • което означава, че повече от половината от населението се е възползвало от дигиталната услуга, предложена от Националния статистически институт (НСИ).

Дотук само седем страни от ЕС ползват интернет като инструмент на демографската статистика във верижните национални преброявания през 2011 г. България е вероятният рекордьор и победител в негласното състезание, което се провежда под егидата на Евростат.

Изненадващ ли е този факт?

За външните наблюдатели и менторите от Брюксел, вероятно е изненада. Нас, българите, от години ни смятат за лошото момче и вечният изоставащ в европейското културно семейство. Критикуват ни (основателно) за това, че корупцията се е превърнала в обществена норма и стил на живот. Презират ни, защото сме най-бедни и с опасно висока организирана престъпност (което също е истина). Подозират ни в статистически и финансови измами, когато се налага да се отчитаме пред Европейската комисия (такъв е доминиращият тон в периодичните мониторингови доклади, които Брюксел праща в София).

На този мрачен фон, изведнъж се случва нещо, което поставя България на челно място сред стари и нови членове на ЕС, смятани за символ на модерността и технологичния напредък. Основателна причина държавата да погледне от друг ъгъл на своето място, амбиции и стратегии сред ЕС-27 (а и в света като цяло).

Първо, щом всеки втори българин и 37% от домакинствата ползват интернет не само за забавление, но и за професионални комуникации, ние се нареждаме сред обществата, в които информационната революция се е състояла. Като добавим и славата на българските софтуерни специалисти, търсени в Европа, Америка и Азия заради високия професионализъм и конкурентните им предимства, може да заключим, че имаме потенциал сами да се измъкнем от капана на колониалната икономика на евтините услуги и нископлатения труд, в който влязохме през последните 15 години.

Второ, държавата се смята за бедна и зависима от чуждестранни капиталови ресурси; крайно бедни са и над 25% от българските семейства. Но за непълни две десетилетия, въпреки хроничния паричен дефицит и две опустошителни кризи (1996-1997г. и 2008-2011 г.), гражданите са инвестирали в интернет и мобилните технологии, както и в езиковата подготовка на децата с темпове, които са конкурентни на развитите страни. Именно гражданите, а не националната държава! Специално подчертавам това, защото приносът на държавния бюджет в насищането на училищата и домовете с компютри, в развитието на високоскоростен интернет и в бума на социалните мрежи в България, е повече от скромен. Инвестициите - без шум, но по системен начин - са дошли от бизнеса (над 80% от който днес е фамилен) и домакинствата. Което значи, че семейството и индивидуалните предприемачи се завръщат и доминират в икономиката на знанието и дигиталните технологии.

Ще завърша моя експресен коментар с още едно важно уточнение. Ако за някои извън България или за част от управниците у нас интернет-рекордът е изненада, то за производителите и потребителите на дигиталните технологии това е очакван и заслужен резултат.

Не от вчера водещите експерти в тази област (Вени Марковски и др.) ни насърчават като нация, че сме сред първенците като интернет-общества в света. Над 1300000 българи оперират във Фейсбук. Български програмисти и математици печелят редовно международни състезания.

Платформата „Бъздаш” , помогнала на Барак Обамва да спечели изборите чрез интерактивни онлайн връзки с над 20 милиона избиратели, е продукт на млади български софтуерни специалисти. Днес имаме и български аналог Buzzdash.bg, част от медийната мрежа Live News, който двукратно е доказал капацитета си да мобилизира стотици хиляди участници в национални и столични избори и т.н. и т.н.

Така че, имаме реално основание да заявим :”Горди сме, че сме българи”!

И да поискаме не само НСИ, но и всички ключови държавни институции да се съобразяват с обстоятелството, че българската нация - силен отбор на живеещите в страната и на емигриралите в чужбина - е съставена от висококачествен човешки материал, чиито лидер е интернет поколението.

ПП. Последното изречение е реплика по повод на двама премиери (Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов), които с позволиха да обидят българите: единият, препоръчвайки им да си сменят чипа; вторият, нарекъл ги “нискокачествен човешки материал”.

Съвсем друга е, ако след броени дни, когато завърши преброяването, се случи истинската (крайно неприятна) изненада: да се сбъдне прогнозата на някои статистици, че у нас понастоящем живеят не повече от 6 милиона души. Тогава вече ще е началото на демографската катастрофа!


Авторът е член на Обществен съвет по преброяването на населението - като представител на неправителствения сектор.