Съобщение до медиите

ОБЕДИНЕН БЛОК НА ТРУДА БЪЛГАРСКИ ЛЕЙБЪРИСТИ

Проф. Кръстьо Петков, председател на ОБТ Български лейбъристи, е поканен от НДИ (Национален демократичен институт) - САЩ да участва в експертна мисия в Тунис 12-19 март, 2011 г. В мисията са включени и експерти от Португалия и Унгария. Целта е да се сподели опита на източноевропейските страни и Португалия с демократичните партии и синдикати в Тунис, относно политическия преход и постигането на национален консенсус.

През първите дни от работата на мисията са проведени срещи с лидери и експерти на водещите политически, опозиционни партии, с нови граждански организации, както и с влиятелното ислямско движение в Тунис. Тунизийските партньори са проявили значителен интерес към българския опит, особено към ролята на Националната кръгла маса. Ролята на синдикатите също е в центъра на дискусиите.

Международната мисия, в която участва проф. Кръстьо Петков се реализира в навечерието на важно събитие за тунизийската революция. От 17 март, започва работата на 71 членната Висша комисия за защита на революцията, реформи и демокрация. Тя ще приеме правилата за провеждане на насрочените за 24 юли т.г. свободни избори за Конституционно събрание.

ПРЕСЦЕНТЪР