February 2011

Сбърканата идентичност: опит за социологическо сравнение между двама премиери

Медийният взрив от аферата с подслушването на двамата вицепремиери Цветанов и Дянков е удачен повод да се разсъждава за съвпаденията в мисленето и говоренето на първите хора в държавата. От гледна точка на социологията най-интересно би било сравнението между двама съдбовно свързани премиери: Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов.

Николай Шопов: Разрошени мисли

Тези мисли са просто фрагменти от нашия обществено-политически живот и нямат претенции за задълбочено и всестранно изследване на събитията, които стават в страната ни.

Мина вече година и половина от управлението на европейската партия ГЕРБ. Да сте чули кои са приоритетите на правителството за четиригодишния му мандат? Освен за строителството на магистрали и борбата с престъпността? Не че се води сериозна борба и с нея. За Бойко Борисов и подопечните му министри не съществуват проблемите в здравеопазването, културата и образованието, земеделието и индустрията, пенсиите, заплатите, безработицата и редица други отрасли.

Еврокризата: епицентър и периферия, плеймейкъри и аутсайдери

Къде е България? На път да се самодисквалифицира...

“Еврозоната е пред разпад”! Такава единодушната оценка на група световно известни анализатори (Пол Кругман, Джоузеф Стиглиц, Шимон Джонсън); прогностици (Нуриел Рубини); глобални финансови играчи (Джордж Сорос). “В тежка ситуация сме, но ще се справим, ако сме единни и самодисциплинирани”– отвръщат на критиките лидерите на Обедина Европа.

Какво очаква България след валутната криза, разтърсваща европейското икономическо пространство? Такъв въпрос не стои в дневния ред на управляващите, а и на опозицията у нас. Което неизбежно ни води към самоотстраняване от полесражението, където ЕС е ангажирана с най-трудната битка за своето оцеляване....

Приказка за доверието: към България и премиера?

Поводите да ползвам нестандартен жанр: “Писмен разказ, илюстриран с Видеофилм”, са:

  • вотът на доверие, който премиерът Борисов спечели на 20/1/2011 г.;
  • урокът по не/доверие, който България получи един ден преди това в YouTube;

Първото събитие е известно в подробности и затова няма да го коментирам -като сценарий и изпълнение. Втората изява обаче шества в интернет и вероятно ще се превърне в един от хитовете на мрачния наратив, който чуждестранни коментатори и медии лансират за България.

Българските роми в Белгия

Най-тиражният белгийски вестник “Последни новини”, в броя си от 11-12 декември 2010 г. публикува на две страници репортаж от България, описващ положението на ромите в Разград и Варна - район “Владиславово”. Поводът за публикацията е изявлението на белгийския вътрешен министър г-н Буржоа, че Фламандия е готова да подкрепи интеграцията на ромите от България и Румъния, пребиваващи легално в Белгия.

В същия брой е поместено и интервю с проф. Кр. Петков, който коментира етническата миграция от България към развитите страни на ЕС. (Вижте копие от публикацията)

Писмо от Обединените Емиратства

Привет проф. Петков,

Хич не е лесно да се пише сериозно за Египет, особено когато толкова много специалисти изпълзяха на светло. Сега съм под влиянието на предаване по руски тв канал, с един млад (ретрограден водещ) което е живо олицетворение на тезата, че старците си личат не по годините, а по мисленето – тоя е поне на 150 години. Събрал тумба мастити академици, професори, директори на центрове и институти, политически мумии и, както се изрази един по-трезво мислещ – ветерани на “студената война”. Само едно младо момче, на което почти не дадоха да говори.

За тях хората в Египет, излезли на улиците, нямаха никакво значение – пионки, движени от великите политици, от световните заговори на световния империализъм и вожда му САЩ, към нов зловещ световен заговор. И дали това, което става в Египет и региона е полезно или не за Русия. Неприятно! И страшничко...

Proud to be Bulgarian !

Поводът да напиша статия с подобно предизвикателно заглавие е една супердобра новина от нощта на 9-ти срещу 10 февруари:

  • над 3 милиона българи са се преброили по електронен път, само за десет дни след старта на поредното национално преброяване на населението;
  • което означава, че повече от половината от населението се е възползвало от дигиталната услуга, предложена от Националния статистически институт (НСИ).

Дотук само седем страни от ЕС ползват интернет като инструмент на демографската статистика във верижните национални преброявания през 2011 г. България е вероятният рекордьор и победител в негласното състезание, което се провежда под егидата на Евростат.

полк. Трифонов: За политическите скандали, мижитурките и партийните тарикати

Или защо гражданската политическа система трябва да се установи час по-скоро

„ ... Нема такава държава ...” се пее в песента на един голям шоумен, което ме накара да се замисля. Притиснати в сивото ежедневие на оцеляването, ние до толкова ограничихме мирогледа си, че направихме възможно по високите етажи на властта да се изкачат какви ли не негодяи и всякаква измет, влюбена само в себе си и боготворяща келепира. Други държави видяха в това възможност чрез тях лесно да управляват държавата България, лесно да прокарват своите интереси и да правят каквото си поискат в този балкански рай. Двадесет години вече нямаме мир и покой от негодниците, които са ни възседнали и се отнасят с нас като с товарни добичета.

Финансовите изненади: фалшивият оптимизъм се наказва

Две горещи новини се коментират тази седмица във финансовите среди в Брюксел. И двете са лоши.

Либия - Искаме свобода

Първата е свързана с предупреждението на Европейската икономическа консултантска група (EEAG), че Гърция няма да се справи с преодоляването на дълговата криза. Което значи, че и до 2013 г. ще има нужда от нова масирана подкрепа, или ще трябва да излезе от еврозоната и да въведе драхмата като национална валута!

Анализите на икономическите консултанти показват, че южната ни съседка не може сама да понесе бремето на 150-процентния си дълг; над 30 процента от отпуснатите външни кредити ще трябва да бъдат отписани.

Тази мрачна прогноза се разминава тотално с уверенията на гръцкото правителство, че до 2014 г. ще върне “до последния цент” взетите кредити.