March 2011

Труд-овият юбилей: 75 години и 20 от тях ...

Днес се навършват 75 години от издаването на първия брой на ТРУД. Поводът е знаменателен! Нито един български всекидневник не е живял толкова дълго и не е имал такава бурна биография. Като гражданин, учен и синдикален лидер съм свързан с каузата на „Труд” почти тридесет години. Публикувал съм на страниците на вестника стотици статии. Вестникът беше единственото издание, което предостави страниците си за анализи на масовите критични настроения на работническата класа пред последното десетилетие от режима на Тодор Живков.

Бях и оставам приятел на всички главни редактори на „Труд” след 1982 г., както и на много от талантливите журналисти в редакцията. Затова не ми е безразлично, когато напоследък ме питат: ”Свърши ли ерата „Труд”? Този въпрос е първата причина да публикувам в блога настоящото есе.

Любомир Христов: Поздрави за позицията на омбудсмана

“Омбудсманът препоръча на министъра на финансите и на управителя на БНБ да предприемат действия за защита правата на потребителите на услуги, предоставяни от банките”, съобщава интернет страницата на институцията на 2 март т.г. Омбудсманът намира несъответствия в законовата уредба и най-вече в Закона за потребителския кредит, с неговата дефиниция на “референтен лихвен процент” и изискванията към “методологията” на неговото определяне. Да припомним – кредиторът може за съчинява тази “методология” (§6, т. 1 от допълнителните разпоредби на ЗПК). Омбудсманът намира, че “възможността да се променят едностранно договорите за кредит, без обективни критерии за условията на тези промени, поражда съмнение за противоконституционност” и отправя препоръки към министъра на финансите и управителя на БНБ.

Глобалното настъпление на неформалните работници

Проф. Кръстьо Петков се завърна от столицата на Тайланд, Бангкок, където взе участие в международна конференция на представители на 22 страни, посветена на неформалната икономика и възникващите пазари. Специално за Лайв Нюз проф. Петков предостави следния коментар:

Смятани доскоро за нискокачествена работна ръка, заетите в неформалната икономика излизат на авансцената-на трудовите пазари, синдикалните движения и дори политиката. Такъв е най-важният извод, който може да се направи от международния семинар, организиран в Бангкок от WIEGO , глобалната организация на неформалните работници със седалище в Лондон. В семинара взеха участие Виолета Златева, председател на Сдружение на надомните работници в България и проф. Кръстьо Петков, преподавател по Икономическа социология в УНСС. Двамата българи бяха единствените представители от Централна и Източна Европа в международния форум.

The global conquest of informal workers

March 10, 2011
Bangkok, Thailand

An international seminar, organized by the London-based organization of WIEGO /Women in Informal Employment: Globalizing and Organizing, www.wiego.org/, was held in Bangkok, Thailand this March, 2011.

Mrs. Violeta Zlateva, Chairman of the NGO “Association of Home-Stationed Workers of Bulgaria”, and Prof. Krastyo Petkov, teaching academic courses in “Economic Sociology” at the University of National and World Economy /UNWE/ in Bulgaria were among the invited on this seminar. These two Bulgarians were the only invited representatives from Central and Eastern Europe /CEE/ onto this international forum.

An exclusive interview for the LIVENEWS, www.livenews.bg, was delivered by Prof. Krastyo Petkov, who commented recent trends in the informal economy.

Съобщение до медиите

ОБЕДИНЕН БЛОК НА ТРУДА БЪЛГАРСКИ ЛЕЙБЪРИСТИ

Проф. Кръстьо Петков, председател на ОБТ Български лейбъристи, е поканен от НДИ (Национален демократичен институт) - САЩ да участва в експертна мисия в Тунис 12-19 март, 2011 г. В мисията са включени и експерти от Португалия и Унгария. Целта е да се сподели опита на източноевропейските страни и Португалия с демократичните партии и синдикати в Тунис, относно политическия преход и постигането на национален консенсус.

Писма от Тунис: Локалните ефекти на Глобалната революция!

Идеята да публикувам в блога “Писма от Тунис” възникна на третия ден от моето пребиваване в тази уникална страна. Предпочетох жанра “социологическо есе”, защото за дълбочинни анализи се изисква време, а аз съм един от новодошлите чужденци, с недостатъчни исторически познания за размирния днес регион в Северна Африка. Освен това чувствам дефицит от системни непосредствени впечатления, които биха ми позволили да съставя по-трайно и балансирано мнение за след-януарските събития.

Публикуваните писма – есета станаха възможни, благодарение на поканата, която получих от NDI (Национален демократичен институт) - САЩ, да се включа в международна експертна мисия в Тунис. Работим заедно в екип с изнесени на терена американски експерти и колеги от Унгария и Португалия, участници в историческите промени в своите страни преди няколко десетилетия.Факторът “Изненада”

“Януарската революция беше пълна изненада!” Това признание чухме още през първия ден. То се повтаряше от всички събеседници – политически лидери, синдикални водачи, юристи, политически експерти, журналисти. Поредицата от коментари за революционните събития в Тунис и Египет, които четох преди отпътуването, съдържаха същата оценка. Дори и закоравелите в политически битки и затвори противници на режима на Бен Али споделяха, че не са очаквали толкова бурно възраждане на протестите, особено на фона на жестокото потушаване на миньорските бунтове през 2008 г.

The Innocence of the Liberal Hawk, Gary Younge | The Nation

Реших да публикувам поредица от статии на компетентни анализатори, с персоналното разрешение на Роберто Савио, Издател на "Other News",за да поддържам интереса на читателите на блога към алтернативни мнения и коментари за обстановката в Арабския регион. Първата статия е от от Гари Янг. Приятно четене! /Проф. Кръстьо Петков/

Коментари на "Писма от Тунис"

По-долу публикувам с незначителни съкращения първите коментари на моите "Писма от Тунис".Те са от българин / именувал се като А.Б/, работещ като експерт в Обединените Арабски Емиратства, пожелал засега да остане анонимен.Уважавам неговото решение и съм впечатлен от професионания анализ, който получих.Съгласен съм и с бележката, че в моите "Писма" проблемът за корупцията на диктаторските режими в Арабския регион не е подчертан изрично - като една от водещите причини за социалните протести /Проф. Кръстьо Петков/

Цената на Еврозоната. Въпрос към парламента - ние парламентарна република ли сме?

Написано от Рачо Петров, зам.министър на промишлеността май 1992 - април 1995г.
Публикувано в www.forumat-bg.comр, 28 Март, 2011

Еuro-plus pact!Как и на каква цена премиерът Бойко Борисов вкара България в капана? Проф. Кръстьо Петков

Фактът е безпрецедентен: за броени часове, след формално одобрение от правителството и повърхностно информиране на парламента, г-н Бойко Борисов подписа на 25 март, 2011 г. в Брюксел документ, който присъединява България към групата страни, съгласили се да създадат нов финансов блок: „Пакт-евро плюс”. Пактът наследява и конкретизира идеи, заложени в лансираните още преди месеци варианти на същия проект, известни като „Пакт за конкурентноспособност” и „Пакт за финансова стабилност”. Инициатори на пактовете са Германия и Франция; Главният конструкторско бюро на новия финансов механизъм е разположено в Берлин.
Събитието изненада гражданите на ЕС и българската общественост. Изненадата предизвика моментно онемяване на иначе гръмогласни критици и ласкатели на кабинета „ББ”. Единствен Светослав Терзиев (1)- брюкселски наблюдател на „Сега”, реагира на момента с точен и обективен анализ /засрамил маса пъргави макроикономисти/.Странно е, че иначе силни икономисти и конституционалисти от двете опозиции „БСП+ДПС” и „ДСБ+СДС”, също не се обадиха в парламента. Първи Рачо Петров се обърна с ясни питания към институциите за легитимността на пакта, подписан от Борисов /www.Forumat-bg.com;www.kpetkov.eu/. Обадиха се и и пазарните фундаменталисти, подлагайки на яростна критика акцията на българското правителство. Каква приятна изненада: доживяхме да прочетем как икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов (2) - защитава бедните и апелира за повищшаване на доходите!!!
Моята реакция по-долу е предизвикана както от съдържанието и параметрите на „Пакт евро-плюс”, така и от започващата публична дискусия у нас.