May 2011

Браво Борисов! Так держать! Коментар по повод реакцията на "Отворено писмо". Проф. Кръстьо Петков

Коментарът ми е кратък:когато делата говорят, многословието е излишно!
Буквално на другия ден след като изпратих моето "Отворено писмо" до премиера, посветено на предстояща проверка на Европейската сметна палата /ЕСП/ за разплащанията във фонд "Земеделие", г-н Борисов реагира.Как? Той се появи на пресконференция на ръководителите на земеделското ведомство и им нареди "да направят път към Брюксел", но да усвояват без забавяне европейските пари.На свой ред министър Найденов и шефа на Фонда отчетоха, че евросубсидиите за земеделските производители са изплатени.

Дълговата криза в Еврозоната: кой плаща сметката? Проф. Кръстьо Петков

След като публикувах няколко статии и коментари по повод на дълговата криза в еврозоната и последиците за българската финансова и банкова система, тази гореща тема продължи да бъде в центъра на икономическия дебат в Европа и САЩ. Но не и в България!
Защо мълчат икономическите и финансовите журналисти във водещите медии у нас? Защо прекъсна дискусията сред т.нар. пазарни фундаменталисти? Къде са БНБ и МФ в този критичен момент? Това са въпроси, които изглежда не интересуват българския политически "елит".Той /"елитът" / е зает са предизборни делници и протяжни празници.
Има и изключения: експерти от университетски среди и коментатори на малкото останали свободни медии, на които не е безразлично как кризата в еврозоната и прибързаното съгласие за присъединяване на България към Пакт "Евро плюс" ще се отрази на националните икономически и социални интереси. Техни виждания и писма ще намират място в блога с предимство!
По-долу публикувам писмо на мой колега, главен асистент, предизвикано от публикация във "Файненшъл таймс".На тези, които биха искали да се запознаят с гледната точка на един български финансов експерт за дълговата криза в Гърция, препоръчвам статията на Емил Хърсев, д-р ик.н.: "Еврозаговор в петък, след пет", публикувана във в. "Сега" /9 май, 2011 г./.

Средната класа пропада! Любомир Христов /http://lchristoff.wordpress.com/

Това констатира лидерът на СДС Мартин Димитров, цитиран от в-к “Труд”. Досетливите ще си спомнят, че това става с активно-агресивната подкрепа на самия Мартин Димитров. Миналия май той стана знаменосец и вносител на поправка в Закона за потребителския кредит, с която се даде възможност на банките да се “разпищолят” като променят лихвите по вече отпуснати кредити по “собствена методология”. Т.е. първо хващат шаран на въдицата, а след това му вдигат лихвата едностранно, по собствено усмотрение и инициатива. Така Димитров нареди банките сред другите “разпищолили се монополи в момента [които си] вдигат цените, правят каквото си искат, с всички цени”. Това не е позволено нито в Европейския съюз (Румъния), нито извън него (Турция)*.
Затова и плащаме едни от най-високите лихви в Европа!

Letter from Obama' campaign headquarters, Provided to me by Prof. Boyan Durankev, UNUE, Sofia

Friend --

I spent this week moving boxes and getting set up in our new campaign headquarters in Chicago, but something happened in Washington that I want to make sure you know about.

The CEOs from the five major oil companies -- which together booked $36 billion in profits in the first quarter of 2011 alone -- went to the Senate on Thursday to try to justify the $4 billion in tax giveaways they're receiving this year.

Пакт, а не още един борд! Доц. Д-р Димитър Стефанов

По- долу е пълният текст на статията на Доц. Димитър Стефанов от СУ "Климент Охридски". Тя беше публикувана със съкращения във в."Сега" / чиято редакция даде любезно съгласие за настоящата публикация/.
Позицията на Димитър Стефанов е професионално защитена със сериозни аргументи и е един от редките опити да се ппредизвика публичен експертен дебат относно прибързаното решение на българското правителство за присъединяване на страната към т.нар. Пакт "Евро плюс".

Любомир Христов: Справедливост и данъци

Министър Дянков отваря дебата за преките данъци у нас.

Всъщност, той иска да го затвори като ще предложи ставките на преките данъци у нас да могат да се променят с мнозинство от 2/3 от гласовете (Медиапул,17.04.2011) в Народното събрание. Ще рече – по-трудно. Целта е ставката от 10 % пропорционален (някои го наричат “плосък”, като така показват, че могат по-добре да превеждат, отколкото да мислят) данък върху дохода да стане по-трудно променима. А пък крайната цел – да се запазят ниските данъци у нас като стимул за растеж и забогатяване.

Ако това предложение стане закон, трябва да е ясно, че това ще бъде доброволен избор на българския данъкоплатец, изразен от неговите представители в Народното събрание. Затова заслужава българският данъкоплатец да си даде ясна сметка какво избира и защо.

Адвокат Волева срещу банковите измами: как гражданите да защитават своите права?

Съдебният казус за неправомерно увеличение на лихвата по ипотечен кредит от страна на ЦКБ беше спечелен от адвокат Веска Волева на 12 май, 2011 г. , след двегодишна битка с мениджърите и адвокатите на банката. Случаят е безпрецедентен за най-новата история на кредитните измами в България - като практика на спорещите страни, правни аргументи, европейски и национални съдебни практики.
Интересът към спечеленото дело от страна на медиите, ощетени граждани и фирми, сдружения за защита на портебителите , е огромен. Същевременно казусът е показателен главно с това, че г-жа Волева се изправи срещу една институция, специално закриляна чрез лобистки поправки в българското законодателство.
Волева показа ВОЛЯ-като гражданин/ чиито интереси са нарушени по безпардонен начин/ и като юрист / защитавайки се сама в съда с перфектни аргументи/.
Делото "Адвокат Волева срещу ЦКБ" може да отприщи бента на хиляди нови съдебни искове /индивидуални и колективни/ не само по повод на банковите измами, но и срещу всякакъв вид финансов терор, който всесилните институции упражняват спрямо гражданите-данъкоплатци,разчитайки на страха, лобистката закрила и бездействието на държавата.
Разговарях подробно с г-жа Волева, която беше активна още при първите опити за гражданска самоотбрана срещу своеволията на банките, чието начало датира от пролетта на 2008 г. Волева е готова да продължи своята битка докрай , вкл. и пред европейските съдебни институции. На нейна страна ще бъдат видни български и европейски правозащитници. Същевременно Волева е на мнение, че арсеналът на защитните средства трябва да се разшири- чрез промени в ГПК и в другите закони, които бяха поправени през м.г. в пряка изгода на банките в България /повечето от тях- с чуждестранна собственост. И не на последно място-чрез сдружаване на ощетените граждани-кредитополучатели, данъкоплатци, клиенти на монополисти от сектора на публичните услуги, нелегални лихвари и др.
Разговорът по тези теми от страниците на моя блог ще продължи!
/Проф. Кръстьо Петков/

Писмо до Левски! /Написано от Таня - ученичка 11 клас/

Кръстьо, привет от Ню Йорк!
По повод писмото ти и съдбата на българските деца, препращам без коментар, стихчето на едно
българско момиче.
Много тъжно!
Такава да оставим родината на децата си, много тъжно!

Глобална коалиция за прозрачен и достоен избор на нов шеф на МВФ

След скандалния арест на Доминик Строс-Кан /DSK/ и последвалата оставка, интригата е фокусирана върху въпроса кой ще го наследи. Медиите в България препечатват главно материали, посветени на задкулисните ходове около селекцията на кандидатите. Вниманието е насочено върху сблъсъка на интересите на САЩ и Европа, както и върху персоналните качества на потенциалните кандидати за шеф на мощния МВФ.
Има обаче и още един аспект от битката "на върха", която засяга пряко нас, българите и източноевропейците. Ще бъде ли достатъчно прозрачна процедурата и какъв ще е профилът на бъдещият шеф на МВФ? От отговора на тези въпроси ще зависи в голяма степен каква ще е съдбата на еврозоната / центъра и периферията/, на първите и последващите "бейл аути" в зоната на ЕС, на заявената от Строс-Кан промяна в стратегията на Фонда. Имам предвид насърчаването на политики за преодоляване на екстремното социално неравенство и социалното изключване, за които се застъпваше системно от началото на 2011 г. влиятелният ръководител на МВФ.А неговото емблематично изявление "Махалото се връща-от пазара към държавата" беше директно предизвикателство към протагонистите на неолибералната ортодоксия...
Кой знае-може би сценарият в Ню Йорк е бил провокиран и от това опортюнистично поведение на упоритият французин Доминик Строс Кан!
Препечатвам две интересни статии по темата, посветени на:
1. Започналата глобална кампания на неправителствени организации / Bretton Woods Project, Oxfam, and the Third World Network/. Техният апел е за прозрачен и достоен избор на ръководител на МВФ;
2. Регионалната надпревара за лансиране на наследник на DSKр разкриваща полицентричния характер на сблъсъка на икономическите и геополитическите интереси;

/И двете статии сае поместени в "Other news"/