November 2011

Смъртните случаи при раждане: кои са виновните? /Проф. Кръстьо Петков/

Публикувам "Протестно писмо" , което получих от Радослав Благоев, бивш мой студент и баща на починало бебе.
Писмото ме разтърси. Написах отговор на Радослав, но това е малка утеха за него и семейството. Радвам се, че във Фейсбук вече е създадена група "Нека да спрем убиването на майките в България". Групата има вече над 2600 участници и ще организира първата си изява-протест на 13 т.м. от 10 ч. пред сградата на НС...

ПРОТЕСТНО ПИСМО

До Д-р Димитър Ленков
Копие до телевизия ТВ 7
Копие до Медицински одит

Българското медийно парти /Доц. д-р Димитър Стефанов /

Публикувам статията на Доц.д-р Димитър Стефанов, преподавател в Стопански факултет на СУ "Кл. Охридски" , излязла преди това в сайта "Медиапул".За един ден статията е видяна от над 1600 читатели-факт, който сам по себе си говори за актуалността на темата. Моят първи кратък коментар е даден в края на статията...

-------------

Държавата изпадна в европарализа, докато я изритват от ЕС /Светослав Терзиев/

Избутването на България в периферията на Европа се посреща с безразличие от правителството на Борисов
Светослав Терзиев
в. СЕГА
12-13.11.2011

Българи или свободни? /Анонимен автор/

Вчера публикувах „Българи или свободни?“ – статия , която уж била била поместена в гръцкия всекидневник „Симера“. Оказа се, че подобна публикация в този вестник няма. Което не я прави невярна и безинтересна-като съдържание и послание към българите. За това говори и значителният брой читатели на моя блог, които са се запознали с нея.
Очевидно се заражда ново течение в българската интернет-базирана публицистика: апокрифни по форма но достоверни по съдържание анализи.
Преди месеци подобни провокативни статии имаше за "изказване" на Саркози относно българските роми, за гръцките протести и българското овчедушие и др.Очевидно анонимната гражданска съпротива ще продължи....
--------------

КАК БРАЗИЛИЯ ИЗБЕГНА ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА, РЯЗКО НАМАЛЯВАЙКИ ГЛАДА /Jose Graziano da Silva/

Статията е съкратен превод от оигиналния текст, публикуван в "Other News"/11.11.2011/
Ако подобна статия се напише за българската ситуация, подходящото заглавие би било "Как България не избегна икономическата криза и увеличи глада".Бразилските национални водачи от движението на Лула да Силва намериха своята успешна национална траектория за преход, икономически просперитет и ограничаване на бедността.
Ние, българите, имаме кръвна връзка със сегашния държавен глава на Бразилия Вилма Русеф, но извън ритуалните разговори с нея при неотдавнашното и посещение у нас, не чухме да сме заимствали опит, да сме договорили ноу-хау и ресурси за насърчаване на българския растеж и намаляване на българската бедност. За сметка на това се прочухме в Европа и света, прилагайки "уникалната" програма на тандема Дянков-Борисов: "Чрез мизерия към растеж"/Проф. Кръстьо Петков/

РАЗПАДЪТ НА ЕВРОЗОНАТА! /Проф. Кръстьо Петков/

Подтикът да напиша настоящото обширно есе е една поръчка от европейска фондация да представя накратко: как гледат българите на кризата в Гърция и Еврозоната и на идеята за засилване на икономическата координация в общността. Подготвих исканите шест страници, за което се наложи да прегледам значително количество български и чуждестранни коментари. После реших да публикувам своите записки, придържайки се към един популярен жанр: социологическата есеистика. Направих го не само от съображения за достъпност на изказа, но и заради потребността от синтез на разнообразните мнения, които ползвам в анализа.
Давам си сметка, че крайните /служебно мотивирани/ потребители на подобни анализи: българските топ-десижънмейкъри, не обръщат внимание на чужди становища. В епохата на шоу-политиката на мода са дирижираните медийни изяви, пресиращи ежечасно изпадналите в перманентен стрес поданици; при един авторитарен режим техният брой е силно ограничен /лесно може да се изчиси по формулата 1+2: Едноличен Началник и двама васали-Финансист и Полицай/.
Но винаги е имало умни и проницателни читатели, които не приемат безалтернативните сценарии. На тази интелигентна публика разчитам, за да се поддържа огъня на публичните спорове. Особено, когато от тях зависи какъв избор може да направи една малка и традиционно зависима нация като българската, когато нейният общ дом-Европа, е пред разпад...

* * *

Международната конфедерация на профсъюзите подкрепи "Окупирай Уолстрийт"

Brussels, 16 November 2011 (ITUC OnLine): The international trade union movement has added its support to the Occupy Wall Street (OWS) movement, for the day of action planned on 17 November in the US and several other countries.

In a video message of solidarity and support, ITUC General Secretary Sharan Burrow honoured those involved for their courage, and congratulated them for the international spread of the Occupy movement.

“From New York to London and Toronto to Frankfurt, in hundreds of cities in dozens of countries, the movement has grown and continues to develop strength.

Голдмън Сакс превзема Гърция, Италия и ЕЦБ /Публикация в "Льо Монд" и "Other News"/

Помествам в блога една любопитна публикация, излязла в "Льо Монд" и след това в "Other News". В нея се коментира избора на новите премиери на Гърция и Италия,както и на шефа на Европейската централна банка.
И тримата са от "люпилнята" на "Голдман Сакс"!На фона на разразилата се дългова криза , безпардонните / очевидно съгласувани в наднационалните корпоративни мрежи/ лобистки назначения показват кой ще спечели и кой ще понесе тежестите. Печелившите са мегакорпорациите от Уолстрийт; губещите са гражданите във фалиращите държави и данъкоплатците от ЕС.
--------------------

"Живот за България" организира нов протест. Да го подкрепим! /Проф. Кръстьо Петков/

На 26 ноември от 11 часа пред Народно събрание ще има нов протест, организиран от спонтанно зародилото се движение ""Нека да спрем убиването на майките в България". Младите бащи и семействата, чиито съпруги/дъщери и/или техни бебета починаха заради лекарски грешки, професионална небрежност и административна корупция, вече са многобройна група от над 4400 души, самоорганизиращи се чрез Фейсбук.

Обединени в движение с променено име -"Живот за България", протестиращите предприемат акция за промени в прогнилата и корумпирана медицинска система, която погубва годишно над 700 родени и неродени деца. По този печален показател сме втори в ЕС-след Румъния.
Публикувам проекта за Петиция до министъра на здравеопазването, която ми беше изпратена от инициаторите на митинга. Нека да подкрепим хуманната кауза на младото поколение българи, които правят отчаян опит да защитят най-свещеноточовешко право-правото на живот!

РЕФОРМА, КОЯТО УБИВА /Проф. Кръстьо Петков/

Едва ли има по-гореща тема от тази за състоянието на здравеопазването / и по-точно, за детската смъртност/. Вярно е, че масовите протести тези дни са по други поводи- пенсионната възраст и груповите уволнения в БДЖ. Но при случаите с умиращите /родени и неродени/ български деца не числеността на страдащите, а болката и отчаянието определят социалната значимост на конфликта. В това се убедих преди няколко седмици, когато ме потърсиха за съвет група млади бащи: Радослав /мой студент, чието дете почина при раждане/; Павел /загубил близнаци/; Марат /останал сам с бебето, след като съпругата му умира при раждане/. Тримата търсеха път към истината: кой е виновен за смъртта на техните близки, настъпила в уж елитни здравни заведения?

ГЕРБ СРЕЩУ СИНДИКАТИТЕ: ЗА КОГО ЩРАКНА КАПАНЪТ? /Проф. Кръстьо Петков/

Нещо ново се случва тези дни в България: след четири годишна пауза синдикатите организираха два протеста наведнъж: стачка в БДЖ и национален митинг. И двете акции принадлежат към класиката на синдикализма: стачката е инструмент, който се ползва, за да се повиши преговорната сила /“bargaining power “/; националните демонстрации често са прелюдия към генерална стачка.

Събитията в навечерието