February 2012

Стартира интернет-движение "ЗАЩИТИ СЕ!" /Проф. Кръстьо Петков/

Сле близо тригодишни усилия на ощетени банкови клиенти, техни обществени застъпници и адвокати, дойде времето за гражданска самоотбрана. Това е инициативата, която стартира от началото на февруари,чието лого е "ЗАЩИТИ СЕ!".
Публично лице на инициативата е адвокат Веска Волева.

Пуликувам в блога:
- Становището "Вулгарно банкиране" /Политическа и правна технология на банковите кражби/, който адвокат Волева предоставя на медиите и заинтересованите граждани;
-- Информация за Движението "ЗАЩИТИ СЕ!", както и за първата гражданска кампания, която ще стартира на живо и в интернет пространството :" Долу чл. 417 на ГПК";

Доверието на европейските граждани в полицията и правосъдието /Сигнално писмо на проф. Кръстьо Петков/

На вниманието на
Г-н Цветан Цветанов,
Министър на вътрешните работи
Г-жа Даниела Ковачева,
Министър на правосъдието

С И Г Н А Л Н О П И С М О
От проф. Кръстьо Петков,
член на авторския колектив на Европейско социално изследване /ESS/, проведено в България през 2011 г.

Уважаеми министри,

"ЗАЩИТИ СЕ!": ИНИЦИАТИВАТА СТАРТИРА

На 2 февруари адвокат Веска Волева обяви на пресконференция старта на гражданска инциатива за промени в законодателството, което дава привилегии на банките в ущърб на клиентите. Публикувам в блога нейното обръщение "Вулгарно банкиране" и информация за пресконференцията, поместена в сайта "Гласове"

ПОЗИЦИЯ ПО ЛИХВИТЕ /Любомир Христов/

Публикувам пакет от материали, които получих от Любомир Христов във връзка със стартиралата гражданска инициатива "ЗАЩИТИ СЕ!" и исканията за промяна на законодателството.

ДЯНКОВ СРЕЩУ БАНКЕРИТЕ: КОЙ ЩЕ НАДДЕЛЕЕ? /Проф. Кръстьо Петков/

Каква изненада: в конфликта между банки и клиенти, който четвърта година ту припламва , ту угасва, правителството взе страна. Направи го не кой да е, а премиерът в сянка Симеон Дянков. Така той загърби рефрена, който слушаме от две десетилетия: държавата не се намесва там, където пазарите решават.

ТЕЗИТЕ НА ДЯНКОВ

На 24.1.2012 г. в интервю пред медиите, финансовият министър заяви:

 „Тезата ми за лихвите на банките е следната:

Царство България: законова уредба срещу лихвоимството и в защита на кредитополучателите / Исторически поуки и съвременни неволи/

В контекста на публичния дебат относно правото на държавата да се намесва в пазарните отношения, засягащи кредитирането, лихвите, лихварството и защитата на кредитополучателите, е важно да знаем както европейските добри практики, така и собствения си исторически опит.

Това е съображението да публикувам два законодателни акта, приети от Царство България, останали в сила до 50-те години. Те ми бяха пратени от читатели на блога, които следят дескусията за предстоящите промени в законите, третиращи кредитната дейност в България. Помествам и текста на едно от писмата, аргументиращо ползите от познаване на българската стопанска история.

БАНКИ СРЕЩУ КЛИЕНТИ: ЛЮБОМИР ХРИСТОВ ЗА РАЗВРЪЗКАТА НА КОНФЛИКТА

Публикувам две нови статии на Любомир Христов, посветени на конфликта между банките и клиентите в България.
Едната статия е в подкрепа на инициативата на финансовия министър Симеон Дянков да въведе европейски стандарти и пазарно ориентирани регулации при определянето на лихвите по кредитите /Позиция, която се отстоява и от интернет-движението "ЗАЩИТИ СЕ!"/;В другата статия се предлага алгоритъм /6 стъпки/ за разрешаване на конфликта и нормализиране на кредитната дейност на банките в България.
Двете статии, както и други материали по темата за кредитирането и лихвената политика може да намерите в:lchristoff.wordpress.com

/Проф. Кръстьо Петков/

Банковите лихви: пазар срещу регулации /Йордан Матеев/

Дискусията за банковите лихви се разраства. Публикувам становището на Йордан Матеев, провокирано от предаването на БНТ "Референдум" на същата тема, което се състоя преди няколко седмици и предизвика голям зрителски интерес. В споменатото предаване г-н Матеев беше активен застъпник на тезата за дерегулация на банковите пазари.

Като един от участниците в телевизионния дебат, аз се чувствам задължен да изразя отношение към позициите и допълнителната аргументация на г-н Матеев, намерили място в неговата статия.
Виж.: //iordanmateev.blogspot.com/2012/02/blog-post.html
/Посетителите на този блог може да проследят още веднъж дебата в "Референдум"-чрез линка, любезно предоставен от г-н Матеев./

В своята статия г-н Матеев твърди, че в дискусията съм бил застъпник на "административни решения" на казуса с кредитите и лихвите. Моят отговор, който ще подготвя през следващите дни, обаче не е провокиран от това фриволно мнение.Нужен е дебат по същество, с използване на аргументи от европейската банкова практика и с позоваване на независими експертни оценки. /Проф. Кръстьо Петков/

СИМЕОН ДЯНКОВ НАДДЕЛЯ-ЗАСЕГА! /Проф. Кръстьо Петков/

През последните 24 часа новините за евентуална развръзка на конфликта "Банки-клиенти" идват една след друга. Според официалните съобщения , договорена е среща между екипа на министър Дянков и АТБ в България. За мен не е изненадващо, че на нея не са поканени представители на банковите клиенти и в частност- потребителите на банкови кредити. Финансовите спекулации и измами, както справедливо посочва колега финансов експерт, бяха издигнати в ранг на държавна политика; дискриминацията на кредитополучателите-граждани, домакинства и фирми- беше превърната в нормална практика.

Банкерите получиха специални законови привилегии да определят едностранно лихвите по кредитите, таксите и да участват /!/ в принудителното събиране на вземанията от "неизправните" длъжници.Казано направо-станаха лихвари и си присвоиха функциите на извънсъдебни изпълнители на санкции срещу кредитополучателите.
Шма шанс на тази практика да се сложи край. Много читатели на блога изразяват своята подкрепа на инициативата "Дянков" .

По този повод продължавам с публикуването на алтернативни/конкурентни мнения каква регулаторни политика да предприеме държавата /МФ и БНБ/ в тази конфликтна ситуация.

Препоръчвам на читателите на блога няколко дискусионни статии по темата:
-от проф. Чавдар Николов :"За разминаването в преценките", в-к "Дума", 14.2.2012 г.;
-от Петър Караиванов: БНБ е основният виновник за високите лихви в България", която препечатвам по-долу.
-от Георги Ганев: " Не е работа на кабинета какво българинът прави с парите си", в-к "Сега", 14.2.2012 /която препечатвам по-долу/

ПРЕГОВОРИТЕ ЗА БАНКОВИТЕ ЛИХВИ И ТАКСИ: КОЛЕЛОТО СЕ ЗАВЪРТЯ / Проф. Кръстьо Петков/

Първите два дни от преговорите за банковите кредити, лихви и такси са в центъра на вниманието на медиите и гражданските организации. Срещите се провеждат по метода на совалката, ползват се емисари и застъпници. Две заинтересовани страни биват държани съзнателно настрана: банковите клиенти и медиите.

Представителните организации на потребителите не са поканени официално да участват в преговорите между правителството и банковата гилдия, нито за отделни консултации. По този повод Асоциация "Активни потребители" излезе с позиция, която публикувам по-долу. Гражданските застъпници застават на страната на министър Дянков- това е нов момент в развитието на конфликта, който предвидих още в ранната му фаза!

Най- сетне своето мнение обяви и министър Трайчо Трайков, в чиито ресор попада значителна част от спорната материя -виж: http://www.dnes.bg/politika/2012/02/14/i-traikov-gotvi-izmeneniia-po-kre...

Междувременно Любомир Христов предложи варианти на текстове за регламентиране на референтния лихвен процент /виж по-долу неговото мнение по повод на позицията на "Активни потребители"/.

"На дебат като на дебат"- тази перефраза ми дава основание да прибавя нови участници и аргументи в спора - кой е прав:
правителството/респективно министър дянков или банковите лобисти:

-за любителите на литература, посветена на етнокултурните и етичните различия в банкирането, помествам една любопитна статия: "ОТНОСНО СПЕЦИФИКАТА НА ИСЛЯМСКОТО БАНКЕРСТВО", Автор Гл.ас. д-р Йордан Йорданов /материал, който ми беше препратен от читател на блога/;

-на вниманието на експертите-юристи като прикачен файл предоставям "Закон за потребителския кредит..." на Република
Чехия.

/К.П./

КАК СЕ ИЗДЪРЖАТ БАНКИТЕ? /Кольо Парамов/

* * *

От бележките на Кольо Парамов
Февруари 13th, 2012
www.ZhivkoZhelev.com

БНБ и която и да е централна банка по време на валутен борд, действува само като статистическа служба. Спокойствието е пълно, публично, но за мен това е твърде привидно. Когато стопанството работи, БНБ няма проблеми.

Но сега всеки ден ще започва с по-голямо напрежение, а управителния съвет няма никакви инструменти в ръцете си . За огромно съжаление, ще действуват само като наблюдатели.

Каква е статистиката от БНБ?

Още по темата за банковите кредити и бизнеса: технологии за ограбване на клиентите /Коментари от бизнес анализатор/

* * *

Още по темата - прочетете това:

http://www.finance5.bg/news/bulgarian/78199.html

Цитат оттам:

30 % от теглещите бързи кредити изтъкват като основа причина
невъзможността да си платят сметката за електричеството ... По данни на БНБ, фирмите за бързи заеми са се увеличили двойно през изминалата 2011 година.

Коментар:

СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯТА В ЕВРОПА: АЛТЕРНАТИВНИ ПЪТИЩА И ПОЗНАТА БЕЗПЪТИЦА /Проф. Кръстьо Петков/

/Размишления по повод на един форум/
Конференция Социалдемокрация в Лондон
Дискусионният форум се състоя на 2.2.2012 г., в сградата на английския парламент, по инициатива на Фондация „Фр. Еберт” и списание „Социална Европа”. Ключови говорители бяха Хенинг Майер, редактор на списанието, политически лидери и парламентаристи от Германия, Англия, Шотландия. За участие в дискусията бяха пристигнали експерти от цяла Европа. Странно е, че двата полюса в европейската социалдемократическа общност не бяха представени подобаващо: скандинавският /където лявоцентристките партии успешно защитават своите позиции/ и източноевропейският / където лявото движение се развива на приливи и отливи/.

Няма спор: политическата ситуация на Стария континент поставя на изключително тежко изпитание привържениците на лявата идея. Европа изживява най-сериозната и взривоопасна си криза след Втората световна война. Но, за разлика от следвоенния период, европейската социалдемокрация в наши дни не бележи възход, а упадък. „В криза сме-като идеология и политическо влияние. Кризата не е от вчера!”- с това изявление започна дебатът. То беше подсилено от емоционалното признание на Andrea Nahles , Генерален секретар на Германската социалдемократическа партия: „Хората ни подозират, че политически сме импотентни, защото не може да предложим решения на техните проблеми и искания!”.

БАНКИ И БАНКЕРИ ПЕЧЕЛЯТ, КЛИЕНТИТЕ СЕ РАЗОРЯВАТ /Интервю в Блиц Новини/

* * *

Проф. Кръстьо Петков: Клиентите на алчните банки почнаха да се самоубиват

- Месечно само от такси банкерите печелят 37 милиона лева
15 февруари 2012
http://www.blitz.bg/news/article/130766

Това, което се случва в последните три-четири години между банките и техните клиенти, е състояние на война, която би трябвало да приключи поне с примирие, смята маститият професор Кръстьо Петков. По-голямата част от банкерите разбраха, че повече така не може. Приятната изненада накрая беше, че правителството в лицето на Симеон Дянков реши, че е крайно време да се намеси.

За свободен, конкурентен пазар на кредити в България / Любомир Христов/

* * *

ОТКРИТО ПИСМО

Аз, долуподписаният Любомир Христов, д-р по икономика, дипломиран финансов консултант (ChFC),

С ОГЛЕД

- Възстановяване равнопоставеността между кредитор и длъжник и в

В СЪОТВЕТСТВИЕ С ЦЕЛТА

- На Закона за потребителския кредит, а именно “да осигури защита на потребителите чрез създаване на равноправни условия за получаване на потребителски кредит, както и чрез насърчаване на отговорно поведение от страна на кредиторите …” (чл. 2) и

Как и кога ще стигнем европейците? /Прогнозни разчети/

Публикувам прогнозни разчети, направени от екипа на проф.. д-р Боян Дуранкев, УНСС, говорител на Национално експертно сдружение ГЛАС.

ПЕТ ПРЕПОРЪКИ НА ОСЕМ ИКОНОМИСТИ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА НА Р БЪЛГАРИЯ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

„БЪРЗАЙТЕ БАВНО - ПРИ ОБЕЩАНИЯТА! РЕАГИРАЙТЕ БЪРЗО - ПРИ БЕДСТВИЯТА!”

Това е мотото на отвореното писмо от група икономисти до президента на Р България, което беше връчено в канцеларията на президенството на 17.2.2012 г.
Публикувам изцяло текста на документа!

Как Мартин Димитров не намали лихвите /Любомир Христов/

lchristoff.wordpress.com
February 18, 2012

* * *

Г-н Димитров не ме интересува. Важното е хората да знаят кой какво прави в Народното събрание. И как, чрез г-н Димитров, клиентите са поставени в поза “партер”. И защо лихвите им няма да паднат.

Народните представители приемат закони и носят отговорност за това, което са предложили, това, което са гласували и това, което са проспали. Мартин Димитров не може да се оправдае дори с проспиване на дефеницията на “референтен лихвен процент” и как тя превръща договора за кредит в инструмент на принуда.

Икономиите на мизерията и икономиката на мизерията /Две критични становища/

По-долу препечатвам две критични становища за ефектите от антикризисните политики, които на пръв поглед нямат общ обект7 Проф. Пол Кругман в статия, публикувана в "Ню Йорк Таймс" /преразказана в "Инвестор.Бг/ прави равносметка на упорито налаганата Dusterity политика в еврозоната; Кольо Парамов в интервю, публикувано във Факти.Бг няколко дни преди статията на Кругман, коментира "функционално проваления преход" и поредната финансово-парична криза в България.
Както в повечето случаи, нобеловият лауерат Кругман е прав.За опасността от нов верижен спад в икономиката на страните от еврозоната, този път вследствие на отлагането на мерките за нейното стимулиране и фокусирането единствено върху самоцелни финансово-бюджетни икономии, той предупреждаваше още в началото на неолибералния завой, предприет по инициатива на тандема "Меркози".
Въпреки че българският случай за поръчковите анализатори и официалната пропаганда е изведен "извън скоби" /поради "отличните" показатели за финансова стабилност и бюджетна дисциплина/, икономиката на страната е пред спиране, кредитната дейност е замряла, а агрегатната парична маса се топи. Такава са констатациите на Парамов, поради което той се връща към тезата, отстоявана от него и група икономисти, за необходимостта от нова парична политика в условия на рецесия или символичен икономически растеж.Времето ще покаже кой е бил прав...
Както винаги, когато в медиите се публикуват коментари на икономисти, посочващи неудобни истини на достъпен език, така и в случая с интервюто на Парамов, интересът на читателите е огромен. Няма как да е иначе:тежката, дълготрайна бедност, зачената през сгрешения преход и умножена през кризата, прави българите по-активни при дебата на този проблем, който не може да бъде решен индивидуално, или по групи , и то без ясен ангажимент от държавата. Индивидуално и на кланове само се богатее; повсевместната мизерията е стигма на нацията.Българската!
/проф. Кръстьо Петков/

Гръцката криза: след втория спасителен пакет и преди парламентарните избори /Международни коментари/

В часовете преди и след драматичното решение на лидерите на еврозоната за т.нар. втори спасителен пакет за Гърция, световните медии публикувха емблематични статии за последиците от тази отлагана с месеци външна намеса.Най-страшната развръзка: фалит, с или без излизане от еврозоната, засега се размина на нашите южни съседи. Какво ги очаква обаче в месеците до вече насрочените избори през април т.г. и след това-когато трябва да се приложат още по-радикални мерки за икономии и финансова стабилизация, е открит въпрос.

Поправката “Мартин Димитров” – на ремонт /Любомир Христов/

„Като се приеме една методология, тя да не може да бъде променяна…”, коментира през 2010 г. Мартин Димитров чл. 33а от Закона за потребителския кредит.

Методологията – може и да не може, но лихвата (и вноската) – може.

“ …Разбрахме се с банките при формирането на лихвите по потребителските кредити да отпадне компонентата “други разходи”, съобщи министър Трайчо Трайков [през 2012 г]. Според него нерядко компонентът “други разходи” е формалното обяснение на банките да добавят премия към вече формираната лихва и тя да се променя по всяко време на изплащането на кредита.”

ИЗКУШЕНИЯТА НА ФИНАНСОВИТЕ ЕЛИТИ: ОТ АЛЧНОСТТА ДО КЛЕПТОМАНИЯТА Е САМО ЕДНА КРАЧКА / проф. Кръстьо Петков/

* * *

Международен „челен” опит и български „успешни” практики
------------------------------------------------------------------

Тези дни адвокат Веска Волева изпрати до медиите фактологичен анализ на случаи на паралелно банкиране, който показва колко бързо в една солидна институция с традиционно висока репутация, наречена "Банка", са се разпространили метастазите на финансовите измами. Нейният материал публикуван най-напред в сайта www.forumat-bg.com,е даден по-долу като прикачен файл. Да се надяваме, че компетентните органи /най-вече прокуратурата/, ще обърнат внимание на скандалните факти.

Но сигналите на Волева, както и на множество разследващи финансови журналисти, пораждат изключително важни въпроси, които надхвърлят полето на криминологията. Става дума за причините за срива на публичното доверие в банковите и финансовите /небанкови институции - процес, който се зароди преди 2008 г. , но навлезе в своя апогей в разгара на глобалната криза. Корените на това явление не може да бъдат разкрити, без да се проследи ерозията на бизнес етиката, която порази пазарните системи както в развитите, така и в развиващите се страни.