November 2012

ФИСКАЛНАТА ЛОГОРЕЯ И ОПОЗИЦИОННОТО МЪЛЧАНИЕ /Проф. Кръстьо Петков/

През октомври върху българите се изля истински словесен водопад, провокиран от проектобюджета за 2013 г. Говорилнята беше стартирана лично от повелителя на българските финанси Симеон Дянков. За броени часове той успя да прикове вниманието върху своята особа чрез ефектна пиар акция: подмени и сцената, и предмета на бюджетния дебат. Вместо да представи проекта, вече одобрен от правителството там, където му е мястото (в парламента), започна директен разговор с данъкоплатците – чрез медиите. При което не самият бюджет, а данъците станаха център на публичната говорилня.

Канцлерът Ангела Меркел не е желана в Португалия ! /Отворено писмо/

Публикувам "Оторено писмо" до канцлера на Германия г-жа Ангела Меркел, което получих чрез новинарската мрежа "Other news".
Авторите на писмото са организатори на есенните граждански протести в Португалия и Европа. Те уведомяват г-жа Меркел, че "не е добре дошла!!!" в тяхната страна на 12 ноември, 2012 г., за когато е планирана нейната официална визита.

Писмото е кратко и с ясно послание: Канцлерът на Германия е нежелан като политик, който е инициатор, чрез т.нар. Тройка /ЕК,ЕЦБ и МВФ/ за налагане на репресивни остерити мерки в една суверенна страна, без да е получил мандат за това от португалските граждани и избиратели. Тоест, става дума за своеобразен финансово-икономически колониализъм, който се практикува в интерес на широко прокламираната стабилизация на еврозоната. Дотук, без резултат!

Сходна е политиката на т.нар. Тройка и към Гърция и Испания.

Затова на 14 ноември 2012 г.в тези страни се организира синхронна генерална стачка, подкрепена със солидарни акции от граждански и синдикални организации в повечето държави, членове на ЕС.

Преди две седмици бях в Лисабон и разговарях по тази тема с Manuel Carvalho da Silva, генерален секретар на най голмвата профсъюзна централа CGTP.Разбрах, че португалските синдикалисти и гражданиняма да се предадат без съпротива срещу неолибералните програми, изработени в Брюксел и Вашингтон, наложени по нелегитимен път на националните държави.

Походът на европейските граждани неолибералния пакет "Остерити" вече е обявен в Лисабон. Тактиката на народните фронтове се завръща. В Google map, може да се види географията на тази уникална паневропейска акция.

За съжаление, България и София ги няма на картата на европейската солидарност!!!

Проф. Кръстьо Петков