February 2013

Увеличенията на пенсиите са милостиня /Интервю на проф. Кръстьо Петков/

Интервю за седмичника "Минаха години"

1. Правителството обеща, че от 1 април ще има “увеличение” на пенсиите. “Увеличение” в кавички, тъй като натрупаната инфлация е към 15 процента. Вашият коментар?
За мен това решение беше и си остава предизборен ход! Не случайно раздават милостиня непосредствено преди парламентарните избори-за да е още пресен споменът от получените левчета.

Кой клати властта в България? /Проф. Кръстьо Петков/

Четвъртък, 14 Февруари 2013 11:59 Автор Faktor.bg .inShare. 

Харизмата на Бойко залязва, само платени социолози и цензурирани медии крепят положението

Проф. Кръстьо Петков

ГЛОБАЛНА КРИЗА - ЛОКАЛНИ СТРАТЕГИИ: ПОУКИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ! /Проф. Кръстьо Петков/

Бележки върху дискусията на Консултативния съвет на Социалистическия интернационал (Лисабон, 3-5 февруари, 2013 г.)

Би трябвало да е обратното: щом кризата е обща и поразява целия свят, стратегическите отговори следва да са еднопосочни и международно координирани. Но на практика не е така. Ако изключим форумите на Г-20 през 2009-2010 г., очертали препоръчителната рамка за противодействие на кризата, повечето региони и страни възприеха императива „Спасявайте се поединично!”:

ПРОБУЖДАНЕТО НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО /Проф. Кръстьо Петков/

Чудото се случва: българинът, упрекван в животинско търпение и колективно овчедушие, се надига в защита на своите права. Вдига се на масови протести за трети път след 1989 г.. И все през зимата: първият път /през 1990 г./ – срещу комунистическата номенклатура; вторият път /1997 г./ - срещу опита за реставрация на еднопартийното управление; сега – срещу едноличния режим на Бойко Борисов. Общото и за трите случая е, че като преки мотиви за народното недоволство послужиха икономически и социални трудности: липса на стоки и спекула; хиперинфлация и загуба на спестявания; непосилно високи цени на услуги и политическа корупция.

Революцията продължава: Накъде?

Историята е показала, че всяка спонтанна революция преминава през няколко основни фази: 1. Избухване; 2. Разгръщане; 3. Затихване и институционализация (възможен откат: реставрация!). Гражданската революция в България, избухнала на 17 февруари 2013 г., след вчерашните протести се намира между първата и втората фаза. Въпреки все още неясната ситуация, осмелявам се да предложа на читателите на „Преса” мой прочит на събитията от последната седмиц, както ии една прогноза. Заявявам още в началото, че анализът по-долу е направен със симпатия към организаторите на автентичните граждански протести и с убеденост, че тяхната платформа е изпълнима.

Европа да помогне, иначе революция /проф. д-р Боян Дуранкев /

Протестите сложиха край на българската имитация на демокрация и пазарна икономика
Aгенция Стандарт , 25.02.2013

* * *

В повечето от коментарите, съпътствали оставката на правителството на ГЕРБ, прозира идеята, че това е някакъв "нормален" момент от най-новата история на България. Един (едни) ще си отиде, друг (други) ще го сменят - и толкоз.
Дали?
Всички индикатори от социално-политическия живот в страната показват съвсем различни "аномалии", свързани с деструктурирането на една утвърдена система. Система, довела всички до перманентна "системна криза".

Как да намалим цената на тока ? /"Правен свят"/

26.02.2013г. 17:17ч.
Как да намалим цената на тока

"Правен свят" се обърна към няколко изявени юристи в областта на енергетиката и енергийни експерти с молба да направят предложения за намаляване на цената на електроенергията и анализ на причините за високата цена на тока. Предлагаме обобщение на техните предложения и анализи по тази тема, която днес обсъждат всички в държавата.

I. Общи мерки по отношение на енергетиката

Страната е в социален пожар, който може да доведе финансов и икономически пожар /Проф. Димитър М.Иванов/

Интервю на Йовка Йовчева

Консултативният съвет за национална сигурност при президента трябва да обсъжда най-вече рисковете за икономиката, за финансовата и социалната система на България. Това препоръча в интервю за Дарик икономистът проф. Димитър Иванов. По думите му българите трябва да научат истината и реалните фактиза състоянието на държавата, в това число за стабилността на пенсионните фондове.

Шефове на банки като мутри събират дългове, изкупуват имоти

Интервю Веска Волева: Четвъртък, 28 Февруари 2013, Faktor.bg 

Политиците и финансовите институции са в явна договорка срещу гражданите, предупреждава известната адвокатка, която поведе битка с мнопола на трезорите

Интервю на Стайко Стоянов

-Г-жо Волева, да очакваме ли бунт и срещу монопола на банките?

Експерти на Сдружение ГЛАС: 16 предложения към президента и протестиращите граждани

* * *

До Президента на Република България
Г-н Росен Плевнелиев

Уважаеми г-н Президент,
Както вече Ви информирахме, Национално сдружение ГЛАС проведе на 29 февруари 2013 г. експертен форум, посветен на неотложните мерки за предотвратяване на финансово-икономически колапс и гарантиране на най-важните искания на протестиращите граждани в България.