March 2013

ДВУЛИЧИЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА И ПРОЗРАЧНОСТТА НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ / Проф. Кръстьо Петков/

Днес в 14 часа при президента Росен Плевнелиев ще има сбирка на кандидати за участие в т.нар. Обществен съвет към служебното правителство. В списъка на поканените фигурират поименно и група лидери на протестиращите граждани. Останалите са лица от познати, ясни на всички институции-тристранен съвет, пазарно-фундаменталистки институти, международно заченати НПО- та и др.

Bulgarian Civil Protests: Reflections of Two Analysts /February 2013/

* * *

A friend’s letter about the Bulgarian revolution

Posted by Georgi Gotev on 22/02/13

6I received minutes ago this email from Prof. Krastyo Petkov, a distinguished Bulgarian intellectual whom despite the age difference I consider as a friend. I thought I should share it immediately.

"The crossroads of the Bulgarian revolution"

Prof. Krastyo Petkov

Remember “17 February! That date has marked the end of the ruling party GERB” – wrote in an article a few days ago one of the leading Bulgarian political analysts.

ЖИВИТЕ ФАКЛИ НА БЪЛГАРИЯ /Проф. Кръстьо Петков/

Размишления върху силата на ненасилствените протести

на проф. Кръстьо Петков за Факти.бг
2 Март, 2013 12:07

* * *

Злокобната статистика

През съдбовния месец февруари в България имаше шест опита за самоубийство. Два от тях – На Пламен Горанов във Варна и на Венцислав Асенов в Раднево станаха чрез самозапалване пред местните общини.

ХРОНИКА НА ПРОВАЛА И БЪЛГАРСКИЯТ УСПЕХ НА СОРОС /Рачо Петров/

http://www.forumat-bg.com/ikonomika
15 Март 2013 01:01 Рачо Петров, зам.министър на промишлеността май 1992 - април 1995г .

* * *

Ще се опитам да се спра на основните моменти, довели страната до пропастта. Изминаха 23 години и тези, които тогава са били невръстни деца или току що родени, имат правото да знаят как днес стигнахме до тук и защо, къде е вината, кои са виновниците?

Битката за осветляването на банковия сектор ще е по-„кървава“ от тази с ЕРП-та /Интервю на проф. Боян Дуранкев/

18 Март 2013 11:01
Автор Faktor.bg

* * *


Партийни машини се мъчат да вкарат в месомелачките си лидерите на Улицата

България ще остане в „зоната на здрача“ на Европейския съюз както страховито предупреждение на страните в чакалнята отвън

Днес и утре няма опасност за спестяванията на гражданите, но никой няма познания за по-следващия ден, предупреждава известният икономист и главен секретар на УНСС

Интервю на Стойко Стоянов

Топ новина от Люксембург: Европейският съд се произнесе в защита на потребителите и срещу банковите привилегии! /Проф. Кръстьо Петков/

На 14 март 2013 г. Съда на Европа със седалище в Люксембург оповести своето решение по повод на неравноправните клаузи, които банките налагат в договорите със свои клиенти, получатели на потребителски и ипотечни кредити. Предмет на Решението са и принудителните процедури за отнемане на жилищата и други имоти на едностранно обявените за неизправни кредитополучатели.

Национална политика за неформалната икономика в БГ няма /Информация-БГНЕС/

Общество

2013-03-27

BGNES TV

Национална политика към неформалната икономика в България няма. Огромна част от надомните работници нямат трудови договори, няма информирани, няма консултирани, няма допълнителна квалификация, тези работещи не биват включени в програми за конкурентоспособност.

Реабилитация на Левия разказ /Петър Волгин/

Статията е публикувана във в. "Труд"

* * *

В началото на годината започнахме дискусионната рубрика "Новото ляво". Досега в нея излязоха текстовете на младия философ и граждански активист Станимир Панайотов - "Ново и ляво - политика на невъзможното", и на културолога проф. Ивайло Дичев - "Не искаме пакетни политически услуги". Продължаваме дебата със статия на известния журналист от БНР Петър Волгин. Тя е написана преди месец, но днес става още по-актуална в контекста на гражданските протести, които поставят под въпрос целия преход.

***

ПРЕЗИДЕНТСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО: ОБРАТНОТО БРОЕНЕ ЗАПОЧВА! /Проф. Кръстьо Петков/

Заимствам втората част на заглавието на статията от изказване на лидер на протестиращите. От телевизионния екран той отправи предупреждение към служебния кабинет, че краткият срок за толерантно отношение към него /две седмици/ вече изтича. Което значи, че за настанилите се на „Дондуков-2” оттук нататък ще се съди не по обещанията, а по делата. Това усложнява и без това тежката задача на президентските хора: хем да поддържат крехкото финансово равновесие в държавата, хем да задоволят социалните социални искания на инициаторите на февруарската революция.