June 2013

„План Орешарски”: що е то, или как тънката пица остава основно меню /Проф. Боян Дуранкев/

Коментарът е публикуван във Фактор.бг /31.05.2013/

Няколко дребни бележки за един важен документ, попаднал в медийния стокооборот

Азбучна истина е че свободното жонглиране с терминологията е привилегия на политиците-неспециалисти. Именно по тази причина могат да се простят словесните волности на представителите на две от парламентарните партии, които лекомислено боравят с понятия като „програма”, „стратегия в 3 хоризонта”, „програмно правителство” и т.н., стигайки до финалното „План Орешарски”( виж ТУК пълния текст на програмните намерения на Пламен Орешарски) .

ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА: ПОЛИТИЧЕСКИ ОБЕЩАНИЯ И СЛЕДИЗБОРНИ ТЕРЗАНИЯ /Проф. Кръстьо Петков/

Статията е публикувана с незначителни съкращения във в. "Преса" /4.6.2013/

***

Да на препоръките- не на диктата!

Елит си имаме, търсим си народ /Валери Найденов/

Публикувано в "24 часа", 07.06.2013

Защо българската средна класа отказва да гласува за сините? Либертарианският Институт по пазарна икономика (ИПИ) намери отговора - защото не е демократична! И кога ще стане демократична? Когато държавата изчезне, разбира се. Междувременно България трябва да се управлява от затворена секта, защото само един просветен приятелски кръг (като например ИПИ) може да работи за демокрацията. Така поне излиза, ако четем между редовете доклада на ИПИ за средната класа в България (http://ime.bg/var/images/
MIddle_class_final.pdf).

Управлява тройна коалиция, с крайно изнервен трети член /Д-р Николай Михайлов/

Итервю във в. Преса, печатно издание, брой 149 (499) от 04 юни 2013)

Д-р Михайлов, колко живот давате на правителството? Някои виждат хоризонта му до европейските избори догодина?

Цените на тока и цената на риска /Проф. Кръстьо Петков/

Статията е публикувана във в. "Преса", 11.06.2013
***

Какво ще се случи с цените на тока след 1 юли 2013 г., когато трябва да стартира новият регулаторен период? Програмният кабинет се произнесе: „в момента увеличение няма да има!” Така пое риска да отложи една болезнена операция, която ще му струва доста по-скъпо след време.

КАПАНЪТ „ПЕЕВСКИ”: КОЙ ЩЕ ИЗПЕРЕ ПЕШКИРА /Проф. Кръстьо Петков/

Коментарът е публикуван във Факти.бг /16.06.2013/

***
По-малко от денонощие след като новите управляващи сътвориха скандала с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС стана е ясно, че попаднаха в капан, от който измъкване без тежки последици няма! При това капанът е саморъчно направен. Така че няма на кого да се сърдят, освен на себе си.

ПЪТЯТ КЪМ ПРОВАЛА! ИМА ЛИ ТРЕЗВО РЕШЕНИЕ? /Проф. Кръстьо Петков/

Имам предвид поредният властови провал. По-конкретно, неуспехъг на управляващите да преодолеят политическата криза чрез нестандартната формула ”програмен кабинет”. От старта до предстоящата драматична развръзка се стигна за рекордно кратък срок: за по-малко от месец властимащите се сблъскаха с неприятната истина, че интелигентната част от народа не ги иска; спонтанно протестиращите граждани само за 48 часа смениха платформата си – от „Освободете Пеевски” (от поста шеф на ДАНС), до „Опразнете коридорите на властта” (послание към всички партии на Статуквото, на първо място към БСП).

Шест лъжи на управляващите и пет разумна хода срещу корпоративната класа / Проф. Боян Дуранкев/

17 Юни 2013, Fakor.bg .

***

Бедата е, че ако днес е рано, утре ще е късно?

Фаталната 13-та година на това столетие се оказа чудесен лакмус за проверка на обещанията и действията на политиците. Очевидно е, че политическият „курс“ се нуждае от съдържателна промяна. Индикатор за това се оказа спечелването на изборите от политическа партия ГЕРБ, но със силно редуцирано доверие от страна на суверена, дотолкова, че партията не успя да състави правителство и лидерът й застана в трудно възприеманата и от него неудобна позиция на опозиция.

Заложници сме на шепа олигарси, които се крият зад гърба на БСП и ДПС /Интервю на проф. Кръстьо Петков/

18 юни 2013, вторник / 13:36; Веселина Стефанова

***
Мисля, че в БСП ще се случи това, за което настояват хора като Георги Кадиев, Татяна Дончева и още няколко радикално настроени души. Но дали са готови да отидат до край?! Това казва в интервю за NOVINITE.BG проф. Кръстьо Петков.

Проф. Петков, според Вас ще оцелее ли кабинетът „Орешарски“? Колко живот му давате?

Икономически и социални мерки на кабинета "Орешарски"

Кризисен ход, който цели да успокои протестиращите или логична стъпка беше социалният пакет, който оповести кабинетът на г-н Орешарски. Съюзът на икономистите анализира ситуацията и счита, че от макроикономическа и финансова гледна точка тя е почти толкова тежка, колкото 1996-1997 година.

Дискусия в предаването "Денят започва" на БНТ, 24 Юни 2013 г.

Нужна е по-активна икономическа и социална политика

Открито писмо от проф. Иван Ангелов до премиера Орешарски,

***

Здравей Пламене,
Познаваме се от около 30 години. Винаги съм те уважавал като добър професионалист и като честен човек. Двете качества заедно не се срещат много често в един човек. Именно затова се обръщам към теб с това открито писмо. Единствената ми цел е да ти помогна в тази дяволски сложна ситуация, която някои хора налагат на родината ни.