August 2013

КРАЯТ НА ЕРАТА „ОСТЕРИТИ”! /Проф. Кръстьо Петков/

Развитите държави правят завой- към финансова политика на здравия разум! Ще ги последва ли България?
***

Статията е публикувана със съкращения във всекидневника "Преса" /31.7.2013/

Нашата криза / Дан Галин /

Публикувам речта на Дан Галин, ръководител на Глобален институт по труда, Швейцария, произнесена на международна конференция, организирана от:
Глобален институт по труда-Атина, Network: Университета на Гринуич и ThePressProject.gr,

( Атина, 18-19 юни, 2013)

КАК БАНКИТЕ ЗАТРИХА БЪЛГАРИЯ /адв. Веска Волева/

С ПОМОЩТА И АКТИВНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ
***
В последните години почти всички банки в България станаха частни. От тях български са само две или три. Всички останали са чуждестранни. Седалищата на банките- майки са в съответната държава.
Ситуацията във връзка с упражняването на банкова дейност в България също е принципно различна. Текстовете по отменения ГПК, отнасящи се до бързото производство по издаване на изпълнителен лист, ползваха държавните банки с всички произтичащи от държавната собственост права и задължения.

Петиция в защита на банковите клиенти /Отворено писмо и подписка/

Обръщам се с молба към читателите на блога да подкрепят Отвореното писмо, публикувано по-долу, като се подпишат в петицията, публикувана в:

www.zashtitise.eu

/Проф. Кр. Петков/

“Голямата победа над банките”… е съвсем скромна /Любомир Христов/

Posted: August 9, 2013 | Author: Lubomir Christoff, ChFC |

С решение от 30.07.2013 г. “Русенският районен съд постанови, че клауза в договор за кредит, даващ право на банка по свое усмотрение да увеличава лихвения процент, е неравноправна и я обяви за нищожна.” Банката е Пощенска.

Какво означава това на практика? Нищожната клауза – все едно, че никога не е фигурирала в договора. И всяко покачване (или ненамаляване) на лихвата по тази клауза е невалидно. Банката ще трябва да върне надвзетите пари, ако решението на съда бъде потвърдено и на горните инстнации.

Аферата с ПОК "Доверие": заплашена е цялата пенсионно-осигурителна система! /Интервю на проф. Кръстьо Петков/

Интервюто е публикувано в www.bgvestnik.eu

***

1. Проф. Петков, какво се случва с ПОК „Доверие”? Всекидневно излизат все по-скандални факти относно предстоящата продажба на компанията. Каква е истината?

Дълг, дефицит и Модерната монетарна теория /Интервю на проф. Бил Митчъл/

Интервю в “Harvard International Review” с професор Bill Mitchell,
Препечатва се от блога на Райчо Марков (bulgaria-mmt.blogspot.com)

***

БЮДЖЕТНАТА БИТКА В БЪЛГАРИЯ И ФИНАНСОВИТЕ ВОЙНИ ПО СВЕТА /Проф. Кръстьо Петков/

/Размишления върху актуализацията на бюджета и президентското вето/

Утре (15 август, 2013 г.) ще наблюдаваме заключителната схватка от тримесечната битка „За и против актуализация на бюджета”. Предисторията е известна: временно колебание на кабинета „Орешарски”- дали да ревизира заварения бюджет; публични пререкания между привържениците и противниците на фискалната промяна; скоростна флангова атака чрез парламента, довела до промени в закона за бюджета; вето на президента. В битката се включиха институциите и (естествено) набедените за топ-политици. Професионалният дебат отстъпи на заден план. По всичко изглежда, че тази тактика ще се повтори и на утрешното, финално сражение в пленарна зала на парламента.

Не си спомям друг републикански бюджет да е предизвикал толкова много страсти и да е ангажирал така дълго вниманието на медиите. Дори провалът на Дянков през 2010 г., когато се наложи форсмажорна корекция на базисни параметри на бюджета преди да е изтекло полугодието, мина при по-слаб публичен интерес. Сега е като на война, която приближава своя край ; всичко е заложено на карта; принципът е „или-или” (спечелилите ще се закрепят на позициите, загубилите задълго ще бъдат лишени от възможността за реванш).

Поемайки риска да остана нечут, по-долу ще се опитам да върна спора на полето на аргументите: икономически, финансови и едва тогава-политически.