September 2013

ПОЛИТИКОНОМИЯ НА ПРОТЕСТА: РАЗСЛОЕНИЕ, ВМЕСТО ЕДИНЕНИЕ /Проф. Кръстьо Петков/

2013 година ще остане в най-новата история като време, в което двукратно, но мимолетно, българската нация постигна единение: през зимата, когато стотици хиляди се надигнаха срещу непосилно високите цени на тока; през лятото, по повод на задкулисната номинация на Делян Пеевски за шеф на сигурността. После единството неизбежно се разпадаше.

Как да си обясним този феномен? Като типично български – твърдят коментатори; такива сме били от памтивека - всеки дърпа чергата към себе си! Има и друго тълкуване, от позициите на модерната политикономия. Тя ни учи да гледаме на обществената динамика от позицията на индивидуалните и груповите интереси: икономически и властови. Те винаги се намират в конфликт помежду си - явен и скрит.

ГЛОБАЛНАТА РЕЦЕСИЯ И БЪЛГАРСКАТА ДЕПРЕСИЯ: КАК ДА Я СПРЕМ? /Проф. Кръстьо Петков/

Статията е предадена за публикуване в "Преса4" 17.9.2013

***
Излиза ли светът от продължителната рецесия? Този въпрос занимава от няколко месеца политици и икономически анализатори. Отговорът не е еднозначен: зависи за кой регион говорими каква система за измерване нарастежа прилагаме. Оценката за развитите икономики ще е една, за развиващите се пазари - друга, а за т.нар. възникващи пазари в Източна Европа – трета. България ев последната група – страна загадка, с впечатляваща фискална стабилност (нисък бюджетен дефицит и външен дълг), но с темпове на икономически растеж, които са 8-10 пъти по-ниски от тези в предкризисния период.

Защо е така? И какво всъщност се случва в стопанската сфера у нас - пет години след началото на кризата? Към икономическо оживление и възстановяване на растежа ли отиваме, или пропадаме още по-надолу? Ще се спра на тези въпроси, започвайки от глобалната ситуация. И тъй като отстоявам становища, които диаметрално се разминават с анализите на доминиращата неолиберална доктрина, ще ползвам главно аргументи от международния политико-икономически дебат.

Над 400 милиона годишно прибрали банките от непрозрачно вдигнати лихви /Пресконференция на инициативата "Защити се"/

София-прес, 16 сеп 2013

***

Седем задължителни промени за въвеждане на европейските стандарти на равнопоставеност в отношенията между банки и потребители представиха от Асоциация „Активни потребители“ и Експертно сдружение „Глас“ на пресконференция в пресклуба на София прес.

От 2010 г. законът за потребителския кредит легализира едностранното повишаване на лихви и такси.

Банките в България извличат около 400 млн. лв. годишно от кредитополучатели, заяви на пресконференцията д-р Богомил Николов от асоциация “Активни потребители”.

Идва ли краят на спасяването на фалиращи банки с пари на данъкоплатците /Коментар на Shah Gilani/

Препечатвам от сайта на популярния финансов коментатор Shah Gilani неговата статия, посветена на държавните регулации в САЩ, които имат за цел прекъсване на порочната практика с парите на данъкоплатците да се спасяват закъсали банки.
Би било добре, ако този анализ помогне на анализаторите /критици и застъпници/ на съществуващото банково законодателство в България, да разберат по-добре истинската роля на държавата в условия на криза. Вярно е, че засега български банки не фалират, но измамите на клиенти -депозитари и кредитополучатели- е масова практика.
САЩ е страна, сочена за пример на свободен пазар. Но и там се прилагат механизми на държавна намеса, когато са застрашени обществените интереси!
Проф. Кр. Пеутков